جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۱۳ مهر ۱۳۹۴ / ۱۳:۲۹
کد مطلب: 33328
۰

فضا‌های مجازی تخلیه‌گاه اجتماعی یا محلی برای بی‌اعتمادی؟

 

دکتر حسین امیری گنجی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: پدیده شبکه‌های اجتماعی که در چندین سال اخیر به تناسب جهان در کشور ایران نیز بسیار توسعه یافته است، موافقان و مخالفانی دارد، اما در حقیقت این شبکه‌ها و فضای مجازی تخلیه‌گاه اجتماعی برای جوانان هستند که می‌توان از این منظر، ظهور این پدیده را مثبت ارزیابی کرد.

 

‌شبکه‌های اجتماعی تخلیه‌گاه اجتماعی جوانان هستند

 

‌وی در خصوص اینکه شبکه‌های اجتماعی از چه منظر به عنوان تخلیه‌گاه اجتماعی جوانان محسوب می‌شوند، تصریح کرد: در شبکه‌های مجازی همه اقشار به دنبال پیدا کردن هم‌سالان و هم‌نوعان خود هستند و از این تخلیه‌گاه‌ها برای تعاملات، به اشتراک گذاشتن صحبت‌ها و بیان نظرات خود استفاده می‌کنند از این‌رو از آن‌ها به عنوان محیطی جهت تخلیه اجتماعی جوانان یاد می‌شود.

این جامعه‌شناس با بیان اینکه عده‌ای از افراد با ظهور شبکه‌های اجتماعی و گسترش آن مخالف هستند، ادامه داد: این پدیده‌ یک پدیده وارداتی است و با توجه به استقبال وسیع اقشار مختلف جامعه، منع کردن آن برای جوانان یا حذف آن توسط دولت، خانواده یا به هر شیوه دیگری ممکن نیست و نمی‌توان جلوی آن را گرفت.

 

امیری با تاکید بر اینکه بهره‌وری‌های مثبت یاد شده از شبکه‌های اجتماعی تنها در صورت استفاده صحیح آن و تجلی یافتن فرهنگ استفاده درست از آن محقق می‌شود، اضافه کرد: با توجه به نکات مثبت یاده شده از شبکه‌های اجتماعی، به عنوان یک جامعه‌شناس معتقد هستم که باید این شبکه‌ها را تقویت کنیم، اما همراه با آن باید فرهنگ‌سازی به گونه‌ای باشد تا بتوان با بکار‌گیری ساز و کار‌های مختلف از جنس تخلیه‌گاه اجتماعی از این فضا‌ها به بهترین شکل ممکن برای جوانان استفاده کرد تا از این طریق از ایجاد تخلیه‌گاه‌های زیر‌زمینی جلوگیری کرده و شاهد کمترین میزان آسیب باشیم.

 

‌وی با بیان اینکه در حال حاضر شاهد تغییر نوع سبک زندگی هستیم، گفت: در گذشته مکان آموزش تنها به یک کلاس آموزشی محدود می‌شد، اما اکنون شبکه‌های اجتماعی بسیار گسترده و وسیع شده است که بر نظام آموزشی و خانواده تاثیر فراوان دارد و به گونه‌ای این شبکه‌ها نظام آموزشی جامعه شده‌اند.

این جامعه‌شناس افزود: با توجه به اینکه فرآیند تربیت و مهارت‌آموزی اکنون کمرنگ شده است، خانواده‌ها می‌توانند این موارد را در شبکه‌های اجتماعی و فضا‌های مجازی پر‌رنگ‌تر کنند و از این محیط که تاثیر بسیاری بر جامعه خصوصا جوانان دارد برای تربیت‌پذیری، جامعه‌‍‌پذیری و اصلاح‌پذیری استفاده کنند.

 

‌شبکه‌های اجتماعی فرصتی برای ترویج بی‌اعتمادی و خیانت

 

امیری با بیان اینکه در صورت نبود فرهنگ صحیح استفاده از این شبکه‌های اجتماعی، فضا‌های مجازی می‌توانند بسیار مخرب و آسیب‌رسان برای افراد جامعه و خصوصا جوانان باشد، گفت: از سویی دیگر در صورت عدم استفاده صحیح این فضا‌ها می‌توانند به عنوان شبکه‌هایی بر‌انداز، کمین‌گاه‌های اجتماعی و فرصتی مناسب برای ترویج بی‌اعتمادی، خیانت، دروغ و فریب میان جوانان باشند، از این‌رو باید نسبت به فرا‌گیری فرهنگ صحیح استفاده از آن و آسیب‌های جدی آن هشدار دهیم.

 

‌وی با اشاره به اینکه آمار مراجعه افراد به این شبکه‌ها بسیار بالا است و از این جهت شبکه‌های اجتماعی قدرت‌ یافته، تلاطم اجتماعی ایجاد کرده و به نوعی غوغا می‌کنند، خاطرنشان کرد: همچنین محدودیت خاص متناسب با ارزش‌های حاکم و نظام‌های مبانی اخلاقی یا چارچوبی برای فضا‌های مجازی در نظر گرفته نشده است از این منظر می‌توان آن‌ها را به عنوان یک آسیب‌ اجتماعی متذکر شد.

 

‌ممنوعیت استفاده منجر به حساسیت جوانان می‌شود

 

‌این‌ جامعه‌شناس تصریح کرد: اینکه خانواده‌ها از چه سنینی به فرزندان خود اجازه استفاده و ورود به فضا‌های مجازی و شبکه‌های اجتماعی را بدهند، پاسخ مطلق ندارد، زیرا برای افراد مختلف سطح شعور و فهم اجتماعی متفاوت است و مفید واقع شدن فضا‌های اجتماعی نیز ملزم و نیازمند شعور و فهم اجتماعی است تا با رعایت پایبندی به مبانی اخلاقی شاهد کمترین آسیب‌ها باشیم.

 

‌امیری عنوان کرد: همچنین ممنوعیت استفاده از ورود و استفاده از شبکه‌های مجازی راه اصلی ایجاد حساسیت بیشتر جوانان است که خانواده‌ها باید حتما به این امر توجه ویژه داشته باشند و بدانند که مثبت یا منفی واقع شدن چنین فضا‌هایی تنها بستگی به نحوه استفاده خود افراد دارد و بیشتر از ممنوعیت فضا‌های مجازی برای فرزندان خود در جهت فرهنگسازی استفاده صحیح آن اقدام کنند.

 

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
انسانهاي شاد دنياي درونشان را ميسازند، انسانهاي غمگين دنياي بيرونشان را سرزنش ميكنند.