پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۰ / ۱۰:۱۸
کد مطلب: 9152
۰

مردان سالم براي خانواده هاي سالم


  آشکار است که اهميت سلامت مردان به دليل توجه بيشتر به اقشار آسيب پذير جامعه مانند زنان و کودکان همواره مورد غفلت واقع شده است. اين در حالي است که براي حفظ سلامت مردان بايد اقدامات ويژه اي انجام شود زيرا اگر سلامت مردان به خطر بيفتد براي خانواده مشکلاتي ايجاد مي شود و اين امر گاه به از هم پاشيدگي خانواده مي انجامد. با توجه به اهميت اين موضوع هفته اول اسفند، تحت عنوان هفته سلامت مردان نام گذاري شده است و تلاش مي شود اولويت هاي سلامت مردان مورد بحث و بررسي قرار گيرد.
وضعيت سلامت مردان از آن جا که مردان بار اصلي خانواده و تامين معاش را برعهده دارند و بيشتر وقت خو درا در بيرون از منزل صرف مي کنند، فرصت چنداني براي رسيدگي به وضعيت سلامت خود ندارند .چنان که نتايج بررسي ها نشان مي دهد فعاليت جسمي و ورزش در مردان کمتر از زنان است، بيماري هاي شغلي و آسيب هاي ناشي از تصادفات در مردان بيش از زنان است. اعتياد و مصرف دخانيات در مردان بيشتر از زنان است و تمام اين موارد عواملي است که سلامت مردان را به خطر مي اندازد. دکتر عليرضا مصداقي نيا معاون بهداشتي وزارت بهداشت با بيان اين مطلب به ايسنا مي گويد: اعتياد در مردان ۱۰ برابر زنان، حوادث و سقوط و مرگ و مير ناشي از آن ۳ برابر زنان و حوادث ترافيکي در مردان ۵ برابر زنان است. به همين دليل است که اميد به زندگي در مردان کمتر از معدل جامعه و زنان است.وي با اشاره به اين که مردان کمتر از زنان به سلامت خود اهميت مي دهند و کمتر هم به پزشک مراجعه مي کنند، تصريح مي کند: در حالي که بسياري از بيماري هاي مردان قابل پيشگيري و درمان است، متاسفانه مردان براي پيشگيري از اين بيماري ها گام برنمي دارند و اين وظيفه زنان است تا مردان را براي چکاپ هاي دوره اي تشويق کنند.
سلامت مردان در رده آخر توجه قرار دارد همچنين دکتر سيدحسن امامي رضوي معاون درمان وزارت بهداشت در همايش سلامت مردان اظهار داشت: طي ۴ سال برگزاري هفته سلامت مردان، اقدامات موثري در اين زمينه انجام شده اما هنوز ناکافي است زيرا براساس گروه هاي سني، سلامت مردان در رده آخر توجه قرار دارد. وي ادامه مي دهد: بسياري از مردان بيش از حد معمول و در ۲ يا ۳ شيفت کار مي کنند و معمولا به درمان بيماري هاي خود کمتر توجه مي کنند به همين دليل ميزان مراجعه مردان به پزشک بسيار کم و ميزان بستري آن ها پايين است که رفع اين مسئله نيازمند فرهنگ سازي و توجه ويژه است.به گفته امامي رضوي موضوع چگونگي ارتقاي سلامت مردان با توجه به تفاوت  دستورالعمل هاي درماني در آن ها و انواع بيماري ها بسيار مهم است و وزارت بهداشت تلاش مي کند در سال آينده با دستورالعمل هاي جديد پيشگيري ثانويه را براي کمتر شدن عوارض بيماري ها به خصوص در مورد بيماري هاي سرطان و ديابت براي افزايش طول عمر افراد و کاهش هزينه هاي آنان در اولويت برنامه هاي خود قرار دهد.
شيوع سکته مغزي در مردان ۶۰ درصد سکته هاي مغزي مربوط به مردان است و ۴۰ درصد در زنان رخ مي دهد. آلودگي هوا، فشار خون و چربي خون بالا، کم تحرکي و استعمال سيگار از عوامل مهم بروز سکته است. محمدرضا قيني درباره ميزان وقوع سکته هاي مغزي در مردان نسبت به زنان به فارس مي گويد: بيماري هايي مانند فشار خون، چربي بالا، ديابت و همچنين مصرف سيگار در آقايان بالاتر است؛ در نتيجه سکته هاي قلبي و مغزي نيز در مردان بيشتر رخ مي دهد.اگر چربي خون و فشار خون مدام کنترل شود يا مردان نسبت به رژيم هاي غذايي براي کاهش قند خون خود حساس باشند و کمتر سيگار بکشند، به راحتي مي توان آمار سکته را پايين آورد. اين جراح مغز و اعصاب تصريح مي کند: اگر چه مسائل ژنتيک و هورموني هم ممکن است در بروز سکته دخيل باشد اما مواردي مانند استرس و بيماري هاي زمينه اي احتمال بروز انواع سکته ها را بيشتر مي کند.استرس روي همه اندام ها تاثير منفي مي گذارد و با منقبض کردن و گاهي بستن عروق، افزايش قند و فشار خون و افزايش ضربان قلب، به عنوان عامل اصلي بروز سکته  شناخته شده است.وي آلودگي هوا را هم در بروز سکته بي تاثير نمي داند و مي گويد: عوامل مختلفي در هوا سبب آلودگي مي شود و هر يک تاثير سوء خود را دارد اما مونواکسيد کربن از شاخص ترين عواملي است که رسيدن اکسيژن به بافت ها را مختل مي کند و در نهايت اگر اکسيژن رساني دچار اختلال شود و ميزان اکسيژن در بافتي پايين بيايد، با تنگ شدن عروق سکته رخ مي دهد.
شيوع سرطان پوست در مردان از سوي ديگر مردان مراقبت از پوست را امري زنانه مي دانند و به همين علت بيش از زنان در معرض سرطان پوست قرار دارند. محمد گلشني با بيان اين مطلب به فارس مي گويد: تاثيرگذارترين عامل در سلامت پوست مردان مشاغل آنان است چرا که بيشتر خارج از محيط ساختمان و در فضاي باز کار مي کنند.به عنوان مثال رانندگان تاکسي، باغبانان و کشاورزان، کارگران ساختماني، دريانوردان و همچنين مشاغل ساحلي به طور مستقيم در معرض نور آفتاب قرار مي گيرند. نور خورشيد اگر مدام به طور مستقيم به پوست بتابد، سرطان زاست و سبب پيري زودرس و لک پوستي هم مي شود.مرداني که بدون پوشش محافظتي مانند کلاه يا کرم ضدآفتاب در محيط باز کار مي کنند بيشتر دچار پيري زودرس و سرطان هاي پوستي مي شوند تا آنجا که ممکن است مردي ۳۰ ساله، ۴۰ ساله به نظر برسد.دبير انجمن متخصصان پوست ميزان کيفيت زندگي را بر سلامت افراد بسيار موثر مي داند و مي گويد: هنگامي که فرد پيرتر از سن واقعي خود به نظر برسد و چروک پوستي زيادي در چهره خود داشته باشد اين امر در اعتماد به نفس، جايگاه و برخورد اجتماعي او بسيار تاثيرمي گذارد و زندگي را از شکل طبيعي خارج مي کند و در عين حال در روابط فرد با مردم تاثير منفي مي گذارد.مردان بايد بدانند آلودگي محيطي ، مراقبت نکردن از پوست قبل از پير شدن آن، استرس و قرار گرفتن مداوم در معرض نور آفتاب همه از جمله عواملي است که در سلامت پوست تاثيرگذار است و حتي ممکن است پوست يک دهه پيرتر به نظر برسد.اين متخصص پوست و مو ميزان شيوع بيماري هاي پوستي مانند سرطان پوست يا اگزماي دست ناشي از تماس با سيمان را در مردان شايع تر مي داند و مي گويد: خانم هاي ما به لحاظ فرهنگي از مردان پوشيده ترند و در نتيجه نسبت به ابتلاي سرطان پوست هم مقاوم ترند چون فاکتور اول و آخر سرطان پوست آفتاب است؛ بيماري که در مردان بيشتر رخ مي دهد. وي با اشاره به اين که فرهنگ استفاده از کرم ضد آفتاب يا کارهاي مراقبتي از پوست در مردان کمتر نهادينه شده است، مي گويد: برخي مردان مي پندارند استفاده از کرم هاي بهداشتي مانند استفاده از لوازم آرايشي کاري زنانه است و برخي هم نسبت به مراقبت هاي پوستي آگاهي ندارند. با اين وجود اين امر نسبت به دهه هاي گذشته بهتر شده است. ۳۰ سال قبل شايد فقط ۱۰ درصد زنان و صفر درصد مردان از کرم هاي بهداشتي مثل ضدآفتاب استفاده مي کردند اما در حال حاضر اين رقم در زنان به بالاي ۶۰ درصد و در آقايان به ۱۰ درصد رسيده است. حتي مردان کشاورز از کلاه هاي لبه دار بزرگ استفاده مي کنند که حکم ضد آفتاب و محافظت کننده دارد.
سرطان در کمين مردان سرطان پروستات و سرطان مثانه از جمله شايع ترين سرطان ها در ايران است که مورد اول ويژه آقايان است و مورد دوم در آقايان بيشتر شيوع دارد. دکتر جليل حسيني ارولوژيست و رئيس انجمن ارولوژي ايران با بيان اين مطلب به خراسان مي گويد: اين ۲ سرطان علايم شديدي در مراحل اوليه ندارد و مصرف سيگار که در آقايان بالاتر است، يکي از مهم ترين عوامل ابتلا به اين سرطان هاست.سرطان پروستات و مثانه جزو بيماري هاي کم علامت است و علامت مشخصه سرطان پروستات تغيير در دفع ادرار است. نکته اين جاست که همه مردان پروستات دارند و پروستات مردان از ۴۰ سالگي به بعد بزرگ مي شود و در برخي موارد سرطان بروز پيدا مي کند.دکتر حسيني با اشاره به يکي از دلايل ناباروري مردان که پنهان شدن ارگان زاينده نطفه در شکم است، مي گويد: يک درصد پسر بچه ها به هنگام تولد اين گونه هستند که با يک معاينه ساده در اولين سال تولد، بيضه به سر جاي خود بازگردانده مي شود. متاسفانه بي توجهي به اين مسئله باعث شده است که امروز بسياري از مراکز ناباروري، مردان ۲۰ تا ۳۵ سال مراجعه کنند که يک يا هر دو ارگان زاينده نطفه آن ها در شکم قرار دارد و امکان باروري را براي هميشه از دست داده اند. والدين بهتر است علاوه بر معاينات انجام شده در هنگام تولد، پسربچه ها را تا سن يک سالگي پيش متخصص ببرند تا از سلامت ارگان جنسي کودک مطمئن شوند.وي با بيان اين که هدف از برگزاري هفته سلامت مردان اطلاع رساني و جلب توجه افکار عمومي به ويژه مردان به ضرورت توجه بيشتر به سلامت است، تصريح مي کند: مردان محور معيشت جامعه هستند بنابراين وجود مردان سالم براي خانواده سالم لازم و ضروري است.
فعال بودن، نشانه سلامت مردان نيست بسياري از مردان تصور مي کنند فعال بودن نشانه سلامت است، در صورتي که چنين نيست و بيشتر مردان ايراني به علت فرصت کم و مشغله زياد به سلامت خود توجه چنداني نمي کنند. دکتر سيدجليل حسيني رئيس انجمن ارولوژي ايران با بيان اين مطلب به خراسان مي گويد: علاوه بر اين داشتن روحيه خوداتکايي و نداشتن روحيه استمدادطلبي باعث مي شود مردان کمتر خود را نيازمند مراجعه به متخصص بدانند از اين رو ديرتر مراجعه مي کنند. بيشتر مردان مشغله کاري و گرفتاري هاي روزمره را بهانه مي کنند و تا مجبور نباشند به پزشک مراجعه نمي کنند. البته اين موضوع علل ديگري هم دارد اما برآيند آن اين است که مردان در مجموع کمتر از زنان عمر مي کنند و بار بيماري هاي خطرناک مثل چاقي، ديابت، فشارخون و امراض قلبي در آن ها بيشتر است.   خراسان - مورخ چهارشنبه 1390/12/03 شماره انتشار 18061
نويسنده: عظيمي مروي
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
از آدمهای حسود؛ متنفر نباشید، دلیل حسادت آنها این است که فکر می کنند شما از آنها بهتر هستید... پائولو کوئلیو