جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ / ۱۱:۲۸
کد مطلب: 31013
۱

يک تمرين عملي براي مقابله با وسواس

يک تمرين عملي براي مقابله با وسواس
پاسخ مشاور:

خواهر عزيز، سلام!
اجازه دهيد در ابتدا يک نکته را کاملا برايتان روشن کنم: ابتلا به اين اختلال تقصير شما نيست چرا که شما مسئول ساختار زيست شناختي تان نيستيد. وسواس هاي فکري هنگامي به وجود مي آيد که افکار مزاحم به شکلي سوء تعبير شده که اضطراب زاست. افراد وسواسي براي رهايي از اين افکار ناخوشايند، با انجام يکسري رفتارها، اضطراب شان را کاهش مي دهند. آمادگي ذهني شما براي شروع درمان و تلاش براي رهايي از اين افکار، بخش مهم درمان اين اختلال محسوب مي شود. در ادامه به راهبردهاي موثري مي پردازيم که شما را در اين امر ياري خواهد کرد.

علت را جست و جو کنيد: فهميدن اين که چه چيزهايي به ايجاد اين افکار وسواسي در شما منجر شده است، نه تنها در کشف راه هاي بهبودي کمک مي کند بلکه مي تواند اضطراب حاصل از اين افکار را نيز در شما کاهش دهد. براي اين منظور در برگه اي مشاهدات، تجربه ها و منابع با نفوذ مثل رسانه، دوستان و خانواده را که در اين زمينه احتمالا اثرگذار بوده اند يادداشت کنيد. در قسمت منابع با نفوذ مي توانيد به نقش يکي از دوستانتان اشاره کنيد؛ براي مثال: يادم مي آيد که دوستم مريم هم وسواس تميزي داشت.

افکار و رفتارهاي وسواسي تان را شناسايي کنيد: سپس سه تا از اين فکرهاي وسواسي رادر نظر بگيريد؛ مثلا از خودتان بپرسيد که کدام فکر بيشتر اذيت تان مي کند؟يا اينکه کدام فکر وسواسي بيشتر به ذهن تان مي آيد؟ آن ها را يادداشت کنيد سپس رفتارهايي را که براي رهايي از آنها انجام مي دهيد نيز، در مقابل آنها بنويسيد.

موضوع آغازگر را بيابيد: حال که مهم ترين افکار وسواسي خودتان را مشخص کرديد، موقعيت ها يا عواملي که اين افکار را به ذهن تان متبادر مي کنند، يادداشت کنيد. براي مثال از خودتان بپرسيد که وقتي چه چيزهايي در خانه تميز نباشند، اين افکار به سراغم مي آيند؟ يا چه چيزهايي باعث مي شود به تميزکاري بپردازيد؟ هرگاه آغازگر جديدي را پيدا کرديد به يادداشت تان بيفزاييد.

رفتارهاي اجتنابي تان را بشناسيد: اجتناب از موقعيت خطرناک، امري طبيعي است احتمالا شما هم اجتناب هايي در رابطه با افکارتان تجربه مي کنيد. لازم مي دانم توجه شما را به اين نکته جلب کنم که اجتناب فقط به طور موقت به شما آرامش مي دهد و در واقع يک راهبرد غيرموثر است. پس لازم است اين الگوي اجتنابي تداوم بخش را بشناسيد تا قادر باشيد بر آن غلبه کنيد. براي اين منظور مواردي را که به علت افکار وسواسي از آنها اجتناب مي کنيد يادداشت کنيد؛ براي مثال از خودتان بپرسيد که از کدام موقعيت، مکان يا شيء اجتناب مي کنيد؟

با اجتناب هايتان مواجه شويد: پس از شناسايي اين موارد، تصور کنيد که با آنها مواجه شده ايد، پس از چند بار تکرار اين تمرين ذهني، به صورت واقعي با آنها مواجه شويد و در موقعيت اضطراب زا باقي بمانيد تا بتوانيد اين الگوي پايدار اجتناب هايتان را بشکنيد. در ابتدا که با اين موقعيت ها روبه رو مي شويد طبيعي است که اضطراب تان افزايش يابد، اما اگر در موقعيت بمانيد خود به خود از شدت اضطراب تان کاسته مي شود.
-

فاطمه شيبک/ کارشناس ارشد روان شناسي



مرجع : روزنامه خراسان
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
زبان هیچ استخوانی ندارد اما آنقدر قوی هست که بتواند قلبی را بشکند. پس مراقب حرف هایتان باشید.