پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۱ بهمن ۱۳۹۲ / ۰۰:۱۶
کد مطلب: 21582
۱

افراط و تفریط در​خیالپردازی جنسی

خیالپردازی جنسی امری طبیعی است. همه انسان‌ها خیالپردازی جنسی دارند و در ذهن خود به فانتزی‌های جنسی فکر می‌کنند. در واقع احساسات و شهوت طبیعی نهفته موجود در درون هر فردی با خیالپردازی جنسی امکان بروز پیدا می‌کند. هر فردی در حین نزدیکی و برای کسب لذت بیشتر، به نوعی در تخیلات خویش، به رویاهای جنسی می‌پردازد و تلاش می‌کند با عملی‌کردن آن، تجربه جنسی متفاوت و شیرین‌تری را نسبت به قبل لمس کند.
میزان و درجه خیالپردازی های جنسی از فردی به فرد دیگر کاملا متفاوت است و برحسب سن، جنسیت، قدرت تخیل و خیالپردازی، سابقه رابطه جنسی و توان جسمی دامنه متغیری دارد. مثلا برخی افراد فقط یک رویه ثابت و مشخصی را برای رابطه جنسی خود تعیین می کنند و در همه حال آن را می پسندند و راضی به آن بوده و از این طریق هم کسب لذت می کنند تا آنجا که تا آخر عمر فعالیت جنسی خود نیز همان طور باقی می مانند، اما در مقابل، افرادی هستند که تنوع در روش برقراری ارتباط جنسی را ترجیح می دهند و دائم به دنبال تغییر این رابطه بوده و برای چگونگی رابطه جنسی، کمیت و کیفیت آن و بهبود این رابطه، تخیل داشته و فکر می کنند. برای برخی تنوع در نزدیکی و جستجوی لذتی جدید، بسیار حائز اهمیت است.

رابطه جنسی خیالی؛ میلی برخاسته از درون
 شاید از خودتان سوال کنید خیالپردازی جنسی و رابطه جنسی خیالی چگونه است و اهمیت آن چیست؟ خیالپردازی جنسی اساس یک رابطه جنسی سالم و با کیفیت است. فرد با تصورات خیالی خود وارد رابطه جنسی با همسر می شود و در حین رابطه به شناخت حقایق خیالات خود می پردازد و از بهترین آنها که مناسب حال خود و همسر است، نهایت استفاده را می برد و در رابطه های بعدی برای تکمیل یا بهبود آن قدم برمی دارد. بنابر نظر روان شناسان و متخصصان مسائل جنسی، ضمیر ناخودآگاه هر فردی در شکل گیری خیالپردازی جنسی نقش بسزایی دارد و قدرت تخیل در رابطه جنسی، با میزان شهوت و هوس هر فردی در ارتباط مستقیم است. به این معنی که هر چقدر میزان شهوت فرد بالا باشد شدت و قدرت خیالپردازی جنسی هم بالا خواهد بود.

از سوی دیگر، تحقیقات نشان داده است بسیاری از زنان طی یک رابطه جنسی خیالی، با کمک تصورات و خیالات خود به ارگاسم رسیده و به آرامش درونی دست می یابند، به همین دلیل می توان گفت میزان خیالپردازی جنسی در زنان نسبت به مردان بیشتر است. خیال داشتن رابطه جنسی و میل به مقاربت از حالات درونی هر فردی است که باید ارضاء شود. گاهی فکر و ذهن فرد بشدت درگیر این مسأله می شود و گاهی نیز ارضای این میل به قدری قوت می یابد که ممکن است زمینه ای برای بروز مشکلات درونی و روحی در شخص شود. مثلا، اگر هنگام نیاز به رابطه جنسی، پاسخ درستی به این حالت فرد داده نشود؛ شهوت و هوس، ارضاء نشده باقی می ماند و در نهایت نیز ممکن است سرکوب شود. به دلیل واپس رانی این غریزه، فرد دچار استرس و پریشانی شده، احساس ناراحتی می کند و همیشه نگران و مضطرب خواهد بود. در صورت تکرار این حالت و ارضا نشدن مکرر آن، اندک اندک شخص احساس سرخوردگی و ناکامی می کند، اعتماد به نفسش کاهش می یابد و حس غالب فرد از خود، احساس حقارت خواهد بود.

فواید احتمالی خیالپردازی جنسی روان شناسان معتقدند خیالپردازی جنسی فواید بسیاری دارد که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد:
 ـ تنوع در روش و چگونگی مقاربت
ـ کاهش اضطراب، استرس و نگرانی
ـ آشنایی با خصوصیات روانی و روحی خود و همسر
ـ آگاهی از علایق و تمایلات خود و همسر
ـ افزایش علاقه و محبت زوجین نسبت به یکدیگر در زندگی مشترک
ـ افزایش هیجانات مثبت در حین رابطه جنسی
ـ صمیمیت بیشتر زوجین در زندگی زناشویی
ـ افزایش اعتماد به نفس به سبب جلب رضایت همسر
ـ آرامش خاطر از فعال جنسی بودن
ـ کسب رضایت از زندگی جنسی داستان های ناگفته از خیالپردازی جنسی همان طور که در سطور پیشین مطرح شد، رویاپردازی در رابطه جنسی امری طبیعی و مفید است و حقیقت خیالپردازی جنسی چیزی جز آنچه گفته شد نیست، اما با وجود محسنات خیالپردازی جنسی، گاهی این حقیقت مطلوب چهره ای متفاوت به خود می گیرد و نامطلوب می شود.
به عبارت دیگر، گاهی خیالپردازی های جنسی، نه تنها مفید نیست، بلکه ضرر و زیان جبران ناپذیری دارد که ممکن است سال​ها فرد را به خود مبتلا کند و به ورطه خاموشی سوق دهد. روان شناسان معتقدند: افراط و تفریط در خیالپردازی های جنسی خوب نیست و ممکن است پیامدهای ناخوشایندی را برای فرد به وجود آورد. تفریط در خیالپردازی های جنسی، برخلاف ذات بشری است و موجب رخوت درونی فرد شده و در نهایت دلزدگی زناشویی را برایش رقم می زند، این در حالی است که افراط در آن هم خالی از عیب نیست.
متأسفانه، در سال های اخیر به واسطه افزایش عوامل تحریک کننده جنسی همچون ماهواره و امکانات ارتباطی پیشرفته، فیلم ها و عکس های مبتذل، مجلات و کتاب های تبلیغاتی نامناسب، ارتباطات گسترده اجتماعی زنان و مردان و... بسیاری از افراد دچار خیالپردازی های نامتعارف و به دور از نیاز و طبیعت انسانی خود شده اند و سرانجام به موجب آنها نیز با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می کنند. متخصصان جنسی می گویند: خارج شدن و فراتر رفتن از حد و حدود واقعی تخیلات طبیعی، برای فرد مضر است و موجب بروز بسیاری از بیماری ها و اختلالات روانی می شود، آنها معتقدند این افراد بیش از هر گروه دیگری در معرض ابتلا به مشکلات و انحرافات جنسی، وسواس فکری، اضطراب، افسردگی و اختلالات شخصیت هستند.

از سوی دیگر، خیالپردازی های افراطی و بی حد و حصر باعث می شود فرد در میل جنسی و هوی و هوس خود غرق شود و حتی گاهی ممکن است تا آنجایی که قدرت عقل و استدلال زائل شود، پیش رود و در نهایت، کار به جایی برسد که صرفا با پاسخگویی به هیجانات منفی به مدیریت رفتارهای خویش بپردازد و اینجا دقیقا همان نقطه ای است که خواسته ها و تمایلات نامعقول و نامطلوب فرد شکل می گیرد.

افراد تنوع طلب با شهوت جنسی بالا مثال بارز این حالت هستند. افزایش شهوت جنسی و بالا رفتن قدرت خیالپردازی باعث می شود برخی از مردان یا زنان به طور ناخودآگاه باوجود همسر، میل زیادی به برقراری رابطه جنسی با فردی غیر از زن یا شوهر خود نشان دهند. کم نیستند زن و شوهرهایی که به موجب این میل سرکش، بیراهه رفته اند و به همسرشان خیانت کرده اند یا آن که فقط به خاطر وجود فکر وسواسی خیانت به همسر و اصرار ذهن به انجام آن رفتار، با آن که مرتکب هیچ اشتباه و خطایی نشده اند، خود را گناهکار می دانند، دائم آشفته هستند و عذاب وجدان دارند. از طرفی دیگر، برخی افراد به خاطر قدرت بالای خیالپردازی و شهوت جنسی، آنچنان در خیالپردازی های مرضی خویش پیش می روند که علاقه به جنس مخالف را از دست می دهند و تمایل افراطی به برقراری رابطه با همجنسان خویش پیدا می کنند.
شاید شنیده یا دیده باشید زنان و مردان متاهل یا مجردی را که به همجنسان خود تمایل جنسی دارند و تنها راه ارضای جنسی خود را همجنس بازی می دانند. عده ای دیگر نیز دچار اعتیاد جنسی می شوند و تمایلات دگرجنس خواهی یا همجنس خواهی خود را در دنیایی به غیر از واقعیت جستجو می کنند. تجسم ذهنی رابطه جنسی با افراد خیالی یا تصاویر بازیگران خوش اندام پورنو در دنیای مجازی، آنچنان لذت کاذبی را برایشان فراهم می کند که ارضای خیالی و مجازی را که غالبا با خودارضایی همراه است، بر رابطه جنسی سالم و حقیقی ترجیح دهند. اعتیادجنسی، یکی از عوامل مهم در تمایل جوانان به تجرد است و همچنین یکی از مهم ترین دلایل سردی روابط عاطفی زوجین و علت اصلی مشکلات زناشویی و اختلالات جنسی مانند سرد مزاجی، انزال زودرس، بی میلی جنسی و... در متاهلین است. آنچه گفته شد فقط خلاصه ای کوتاه از مشکلات خیالپردازی های جنسی مرضی است و اصل مطلب چیزی فراتر از آن است که بیان شد.

چگونه خیالپردازی های جنسی مرضی را کنترل کنیم؟
بی گمان دریافته اید در صورت کنترل نشدن این شهوت و رابطه جنسی خیالی، وضعی به وجود می آید که شخص به طور ناخودآگاه گرفتار عذاب وجدان و احساس گناه می شود. همچنین به مرور زمان، چنین فردی خود را موجودی منحرف و بی مصرف در اجتماع خواهد یافت. لذا، شکل گیری عقده های روحی و احساس حقارت در فرد از پیامدهای اجتناب ناپذیر و حتمی الوقوع این گونه افکار است که موجب اختلافاتی در روابط اجتماعی و زناشویی فرد می شود.
حال می پرسید: چگونه می توان این حس را کنترل کرد؟ روان شناسان تدابیر ذیل را برای پیشگیری و پرهیز از مشکلات خیالپردازی جنسی بیان می کنند. اولین گام: آگاهی از علت این حس تنها خود شما هستید که می توانید تشخیص دهید، دلیل هوی و هوس و شهوت تان چیست؟ از خود بپرسید: آیا این خیالپردازی ها، هوس و شهوت، فقط به دلیل زیاده روی میل درونی شماست یا این که فقط به عنوان نشانگری از میل ذاتی و مفیدی است که برای تقویت و لذت بیشتر از رابطه جنسی لازم و ضروری است؟ برای پاسخگویی به این سوال، لازم است بدانید این گونه خیالپردازی ها، توهمات و هوی و هوس درباره رابطه جنسی، بخشی از طبیعت درونی هر انسانی است و فقدان آنها جای بسی سوال دارد، لذا توصیه می کنیم از وجود آنها در ذهن خود احساس شرم و خجالت نداشته باشید. اما اگر این افکار، بیش از اندازه هستند و وجود آنها موجب آزردگی و تکدر خاطرتان شده، باید بگوییم، شرایط به​گونه ای دیگر است و شما باید آن را تهدیدی جدی در نظر گرفته و سهل انگاری نکنید. روان شناسان پیشنهاد می کنند در چنین مواقعی بهتر است به درون خود مراجعه و در جستجوی علت اصلی باشید و آن را پیدا کنید. به طور مثال، آزار جنسی یا وجود رابطه جنسی ناموفق می تواند دلیلی باشد که جهت فکر و تخیل فرد درباره رابطه جنسی به سوی خلاف پیش رفته و به مشکلات و انحرافات جنسی منجر شود.

دومین گام: پذیرش میل جنسی
برخی به اشتباه تصور می کنند تنها چاره کار، دوری و پرهیز از خیالپردازی است؛ اما این که صرفا بخواهید دست از این رویاپردازی ها بردارید راه حل مشکل نیست. این فراموشی های ظاهری، نه تنها موجب ایجاد استرس و اضطراب های درونی می گردد، بلکه تبعات بعدی آن، می تواند مشکل را نیز دو صد چندان کند. بدانید و بپذیرید که این تصورات و خیالپردازی های جنسی، برای همه انسان ها، حتی در بسیاری از مردم اطراف شما، وجود دارد و هرگز حس غریبی برایشان نیست و این در حالی است که هیچ یک از آنها منحرف و فاسد اجتماعی نیستند!

سومین گام: غلبه بر تصورات ذهنی خود
 برای غلبه بر خیالپردازی های جنسی افراطی، سعی کنید تصورات صحیح و مناسبی را در ذهن خود پرورش دهید. روان شناسان می گویند: در این مرحله مهم و حیاتی، به​جای احساس، منطق خود را حاکم و عاقلانه برخورد کنید. بهتر است در حین خیالپردازی به روابطی معقول و طبیعی فکر کنید و از اندیشیدن به روابط یا حالاتی که ممکن است به جسم یا روح شما آسیب بزند، بشدت پرهیز کنید. بهتر است به رویاهای دست یافتنی و واقعی فکر کنید نه خیالی.
توجه به این نکته بسیار حائر اهمیت است زیرا نبود دسترسی و ارضاء در رویاهای خیالی، باعث می شود استرس و اضطراب تمام وجود شما را دربر گیرد و مانعی بزرگ در پیشرفتان محسوب شود. اگر تا کنون چنین رویاهایی داشتید، می توانید از این پس، با ورزشی منظم و اصلاح رویاهای خیالی خود به رویاهایی واقعی، درصدد جبران این اشتباه برآیید و از پریشانی و عقده های حقارت درونی خود رهایی یابید. در ضمن، فکرکردن به رابطه جنسی زیبا و دلنشینی که قبلا تجربه کرده اید و از آن لذت برده اید، می تواند به شما در پیشبرد اهدافتان کمک شایانی کند. علاوه بر آنچه گفته شد، سعی کنید در خیالاتتان، خود را جای هیچ شخصیت خارجی دیگری نگذارید! (منظور این است که نقش افرادی را که در عکس ها یا فیلم های پورنو می بینید، ایفا نکنید.) بهترین کار این است که در خیالاتتان هم، خود واقعی تان را حفظ کنید.

چهارمین گام: حرکت به سمت یک رابطه جنسی حقیقی
گاهی لازم است با این حس آزاردهنده مواجه شوید و آن را برای همیشه خاموش کنید. اگر احساس می کنید که دیگر نمی توانید میل جنسی خود را کنترل کنید یا در خیالپردازی های جنسی خود، با روشی افراطی پیش می روید، بهتر است با همسرتان نزدیکی داشته باشید و خود را ملزم به رابطه جنسی عملی و اصولی کنید. احتمالا با پرداختن به آن، نه تنها می توانید بخشی از رویاهای جنسی منطقی خود را ارضاء کنید، بلکه همچنین به این طریق خواهید توانست تمام انرژی خود را صرف یک رابطه جنسی حقیقی و واقعی کنید نه خیالات واهی.
لازم به ذکر است، با هدایت این حس خیالپردازی جنسی در جهت غیرافراطی و واقعی، خواهید توانست با به کارگیری تصورات خیالی خود در راستای رابطه جنسی واقعی نهایت لذت را ببرید و به سبب آن به آرامش درونی و احساس خوشنودی برسید. البته همواره به یاد داشته باشید کنترل این حس سرکش، نیازمند زمان و اراده قوی شماست.


ضمیمه چاردیواری روزنامه جام جم
نسرین صفری/ روان شناس بالینی
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
شايد شخصي آنقدر ميل به درك شدن دارد، ميل به دوست داشته شدن ندارد