جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۹ مرداد ۱۳۹۲ / ۰۹:۴۶
کد مطلب: 18729
۳۹
۳۵

کوانتوم به زبان ساده

فیزیک کوانتوم چیست؟
کوانتوم به زبان ساده
مقدمه
تا قبل از تولد فیزیك كوانتوم؛ دیدگاه ما نسبت به جهان بر مبنای فیزیك نیوتونی استوار بود. این دیدگاه برای جهان یك ماهیت ماشینی و مكانیكی قائل و معتقد بودجهان قابل پیش بینی است تا حدی كه وجود یا عدم وجود انسان هیچ تاثیری در عملكرد جهان ندارد. باتولد فیزیك كوانتوم و با ورود علم به دنیای درون اتم چیزهایی آنچنان شگفت آور كشف شدند كه جهان بینی انسان نسبت به هستی و نسبت به خودش تغییر كرد. ماهیت ماشین وار جهان جای خود را به عالمی زنده ، آگاه ، غیر قابل پیش بینی و در عین حال كاملاً پاسخگو داد.

فیزیك كوانتوم ذهن و آگاهی انسان را وارد بر واقعیتهای جهان می داند بطوریكه معتقد است بدون وجود انسان واقعیتها یعنی دنیای ماده اینگونه كه مشاهده می شوند، وجود نمی داشتند. و مهمتر از همه نقش سطح آگاهی انسان در تاثیر گذاری بر وقایع جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

از نگاه فیزیك كوانتوم جهان درون اتم بیشتر شبیه سرزمینی سحر آمیز است تا ادامه جهان طبیعی. قلمرویی عجیب كه در آن نیروهای راز آمیز به مثابه چیزهای عادی قلمداد می شود و منطق دنیای ماده در آن جای ندارد.یكی از كشفیات حیرت انگیز فیزیكدان های كوانتوم این بود كه اگر شما ماده را به تكه های كوچك تقسیم كنید، سرانجام به جایی می رسید كه آن تكه ها ، الكترونها ، پروتونها و غیره دیگر حاوی ویژگیهای شیء مادی نخواهند بود. مثلاً ما غالباً الكترون را به مثابه یك گوی كوچك در حال چرخش می پنداریم ، ولی این پندار از حقیقت بسیار دور است. گرچه الكترون گاه چنان عمل می كند كه گویی یك ذره كوچك منسجم است، ولی فیزیكدانها دریافته اند كه الكترون تقریباً واجد هیچ بعدی نیست. درك و تصور این گفته برای اغلب ما مشكل است چون هرچیزی در سطح وجود انسانی واجد بعد است با این حال چنانچه بخواهید عرض یك الكترون را اندازه بگیرید هرگز نمی توانید. چون یك الكترون مثل اشیای معمولی دیگری كه می شناسیم نیست.

كشف دیگر فیزیكدانها این بود كه الكترون قادر است هم به صورت ذره و هم به صورت موج نمود كند كه به نظریه مكمل یا دوگانگی موج – ذره مشهور است. اگر الكترونی را به سوی صفحه تلویزیون خاموش پرتاب كنیم، یك ذره نورانی پدیدار می شود كه از اصابت الكترون به مواد فسفری كه پشت صفحه تلویزیون را فرا گرفته به وجود آمده است. نقطه حاصل از اصابت الكترون بروشنی وجه ذره‌ای ماهیت آن را آشكار می سازد. اما این تنها شكلی نیست كه الكترون قادر است به خود بگیرد.

چه الكترون می تواند به توده ابر مانندی از انرژی بدل شود و چنان عمل كند كه انگار موجی است گشوده در فضا. هر گاه الكترون به صورت موج نمود كند، كاری می كند كه از هیچ ذره‌ای بر نمی آید. مثلاً اگر به مانعی كه دو شكاف دارد بر خورد كند، می تواند همزمان از هر دو شكاف گذر كند. هرگاه الكترونهای موج گونه به هم اصابت كنند بی درنگ الگوهای متداخل تولید می كنند. این خصلت دوگانه الكترون را نیز می توان در تمام ذرات زیر اتمی و در همه آن چیزهایی كه تصور می شد تنها به صورت موج متجلی می شوند مانند نور، اشعه های گاما، امواج رادیویی و اشعه ایكس نیز باز یافت و همه اینها می توانند از حالت موج گونه به ذره بدل شوند.


امروزه فیزیكدانها معتقدند كه پدیده زیر اتمی را نمی باید تنها به عنوان موج یا ذره طبقه بندی كرد، بلكه باید به عنوان چیزهایی در نظر گرفت كه همواره به نوعی قادرند هر دو باشند. این چیزها كوانتا ( quanta ) نام دارند و فیزیكدانها معتقدند كه كوانتا در حكم ماده اولیه ای است كه كل جهان از آن به وجود آمده است. (quanta جمع quantum است یك الكترون یك كوانتوم است . چند الكترون مجموعه كوانتاهاست.

واژه كوانتوم مترادف با ذرات موج گونه است؛ واژه ای كه در ارجاع به چیزهایی به كار می رود كه واجد هم جنبه ذره ای است و هم موج گونه .) شاید اعجاب آورتر از همه این باشد و همه شواهد و مدارك هم موید آن است كه كوانتا ( كوانتوم ها) تنها زمانی به صورت ذره نمود می كنند كه ما بدانها می نگریم. برای مثال وقتی كسی به الكترون نگاه نمی كند، آزمایشها نشان می دهند كه همواره موج است. این اصل چه می خواهد بگوید و معنای آن در دنیای اتم و زندگی روزمره ما چیست؟

در واقع فیزیك كوانتوم می گوید كه اتم هیچ محدوده معینی ندارد مگر اینكه مورد مشاهده قرار گیرد. بدون شما ( ناظر) همه اتم ها با سرعتی فوق العاده به درون جهان گسترده می شوند. عمل مشاهده و توجه دقیق است كه گسترش مكانی اتمها را كاهش می دهد و آنها راتبدیل به واقعیتهای ملموس می كند. باز به بیان ساده تر می گوید اتم و الكترونهای اتم كه در یك محدوده مكانی مشخص به دور هسته (ذرات بنیادی) در گردش هستند و ما به آن ماده می گوئیم اگر انسان ( در فیزیك به آن ناظر و مشاهده‌گر گفته می شود) وجود نداشته باشد اتم محدوده مشخص خود را از دست می دهد و الكترونها و ذرات بنیادی تبدیل به موج شده با سرعت زیاد شروع می كنند به دور شدن از یكدیگر و به این ترتیب همه واقعیتهای ملموس ناپدید می شوند.

بنابراین بر خلاف دیدگاه فیزیك نیوتونی ( و آنچه به آن عادت داریم) كه واقعیات (جهان ماده) مستقل از ما هستند در فیزیك كوانتومی واقعیات وابسته به ما هستند. در واقع بدون ذهن ناظر وعمل تفكر هیچ ذره ، هیچ اتم و هیچ جهان مادی وجود ندارد و واقعیت با فعالیت های ذهنی ما ساخته و پرداخته می شود. اگر یك اتم مورد مشاهده قرار نگیرد اتم به اندازه یك میلیاردم از یك میلیارد قسمت یك ثانیه طول می كشد تا گسترده شده و محو گردد. این گستردگی تا آن زمان ادامه می یابد كه آن را مشاهده كنید. فیزیكدانها این محو شدگی را عدم قطعیت می نامند.



نیلز بور (۱۹۶۲-۱۸۸۵)، از بنیانگذاران فیزیک کوانتوم، در مورد چیزی که بنیان گذارده است، جمله ای دارد به این مضمون که:
"اگر کسی بگوید فیزیک کوانتوم را فهمیده، پس چیزی نفهمیده است."
ما هم در اینجا می خواهیم چیزی را برایتان توضیح دهیم که قرار است نفهمید!



تقسیم ماده:
 بیایید از یک رشته‌ دراز ماکارونی پخته شروع کنیم. اگر این رشته‌ ماکارونی را نصف کنیم، بعد نصف آن را هم نصف کنیم، بعد نصفِ نصف آن را هم نصف کنیم و... شاید آخر سر به چیزی برسیم البته اگر چیزی بماند! که به آن مولکولِ ماکارونی می‌توان گفت؛ یعنی کوچکترین جزئی که هنوز ماکارونی است. حال اگر تقسیم کردن را باز هم ادامه بدهیم، حاصل کار خواص ماکارونی را نخواهد داشت، بلکه ممکن است در اثر ادامه‌ تقسیم، به مولکول‌های کربن یا هیدروژن یا... بربخوریم.

این وسط، چیزی که به درد ما می خورد یعنی به دردِ نفهمیدن کوانتوم! این است که دست آخر، به اجزای گسسته ای به نام مولکول یا اتم می رسیم.
این پرسش از ساختار ماده که «آجرک ساختمانی ماده چیست؟»، پرسشی قدیمی و البته بنیادی است. ما به آن، به کمک فیزیک کلاسیک، چنین پاسخ گفته ایم: "ساختار ماده، ذره ای و گسسته است"؛ این یعنی نظریه‌ی مولکولی.

تقسیم انرژی:
 بیایید ایده‌ی تقیسم کردن را در مورد چیزهای عجیب تری به کار ببریم، یا فکر کنیم که می توان به کار برد یا نه. مثلاً در مورد صدا. البته منظورم این نیست که داخل یک قوطی جیغ بکشیم و در آن را ببندیم و سعی کنیم جیغ خود را نصف ـ نصف بیرون بدهیم. صوت یک موج مکانیکی است که می تواند در جامدات، مایعات و گازها منتشر شود. چشمه های صوت معمولاً سیستم های مرتعش هستند.

ساده ترین این سیستم ها، تار مرتعش است، که در حنجره ی انسان هم از آن استفاده شده است. به‌راحتی(!) و بر اساس مکانیک کلاسیک می توان نشان داد که بسیاری از کمیت های مربوط به یک تار کشیده مرتعش، از جمله فرکانس، انرژی، توان و... گسسته (کوانتیده) هستند.

گسسته بودن در مکانیک موجی، پدیده ای آشنا و طبیعی است (برای مطالعه‌ی بیشتر می توانید به فصل‌های ۱۹ و ۲۰ «فیزیک هالیدی» مراجعه کنید). امواج صوتی هم مثال دیگری از کمیت های گسسته (کوانتیده) در فیزیک کلاسیک هستند.

مفهوم موج در مکانیک کوانتومی و فیزیک مدرن جایگاه بسیار ویژه و مهمی دارد که جلوتر به آن می رسیم و یکی از مفاهیم کلیدی در مکانیک کوانتوم است. پس گسسته بودن یک مفهوم کوانتومی نیست. این تصور که فیزیک کوانتومی مساوی است با گسسته شدن کمیت های فیزیکی، همه‌ مفهوم کوانتوم را در بر ندارد؛ کمیت های گسسته در فیزیک کلاسیک هم وجود دارند. بنابراین، هنوز با ایده‌ی تقسیم کردن و سعی برای تقسیم کردن چیزها می‌توانیم لذت ببریم!

مولکول نور:
خوب! تا اینجا داشتیم سعی می کردیم توضیح دهیم که مکانیک کوانتومی چه چیزی نیست. حالا می رسیم به شروع ماجرا: فرض کنید به جای رشته‌ی ماکارونی، بخواهیم یک باریکه‌ی نور را به طور مداوم تقسیم کنیم. آیا فکر می کنید که دست آخر به چیزی مثل «مولکول نور» (یا آنچه امروز فوتون می‌نامیم) برسیم؟

چشمه های نور معمولاً از جنس ماده هستند. یعنی تقریباً همه‌ی نورهایی که دور و بر ما هستند از ماده تابش می‌کنند. ماده هم که ساختار ذره ای ـ اتمی دارد. بنابراین، باید ببینیم اتم ها چگونه تابش می کنند یا می توانند تابش کنند؟

تابش الکترون:
در سال ۱۹۱۱، رادرفورد (۹۴۷-۱۸۷۱) نشان داد که اتم ها، مثل میوه‌ها، دارای هسته‌ی مرکزی هستند. هسته بار مثبت دارد و الکترون‌ها به دور هسته می چرخند. اما الکترون های در حال چرخش، شتاب دارند و بر مبنای اصول الکترومغناطیس، «ذره‌ بادارِ شتابدار باید تابش کند» و در نتیجه انرژی از دست بدهد و در یک مدار مارپیچی به سمت هسته سقوط کند. این سرنوشتی بود که مکانیک کلاسیک برای تمام الکترونها پیش ‌بینی می‌کند.

طیف تابشی اتمها، بر خلاف فرضیات فیزیک کلاسیک گسسته است. به عبارت دیگر ، نوارهایی روشن و تاریک در طیف تابشی دیده می‌شوند. اگر الکترونها به این توصیه عمل می‌کردند، همه‌‌ مواد (از جمله ما انسانها) باید از خود اشعه تابش می‌کردند (و همانطور که می‌دانید اشعه برای سلامتی بسیار خطرناک است)، ولی می‌بینیم از تابشی که باید با حرکت مارپیچی الکترون به دور هسته حاصل شود اثری نیست و طیف نوری تابش ‌شده از اتمها بجای اینکه در اثر حرکت مارپیچی و سقوط الکترون پیوسته باشد، یک طیف خطی گسسته است؛ مثل برچسبهای رمزینه‌ای (barcode) که روی اجناس فروشگاهها می‌زنند. یعنی یک اتم خاص ، نه تنها در اثر تابش فرو نمی‌ریزد، بلکه نوری هم که از خود تابش می‌کند، رنگهای یا فرکانسهای گسسته و معینی دارد. گسسته بودن طیف تابشی اتمها از جمله علامت سؤالهای ناجور در مقابل فیزیک کلاسیک و فیزیکدانان دهه‌‌ی 1890 بود.

فاجعه‌ی فرابنفش:
ماکسول (۱۸۷۹-۱۸۳۱) نور را به صورت یک موج الکترومغناطیس در نظر گرفته بود. از این رو، همه فکر می کردند نور یک پدیده‌ی موجی است و ایده‌ «مولکولِ نور»، در اواخر قرن نوزدهم، یک لطیفه‌ اینترنتی یا SMS کاملاً بامزه و خلاقانه محسوب می شد. به هر حال، دست سرنوشت یک علامت سؤال ناجور هم برای ماهیت موجی نور در آستین داشت که به «فاجعه‌ فرابنفش» مشهور شد:

یک محفظه‌ بسته و تخلیه‌شده را که روزنه‌ی کوچکی در دیواره‌ آن وجود دارد، در کوره ای با دمای یکنواخت قرار دهید و آن‌قدر صبر کنید تا آنکه تمام اجزا به دمای یکسان (تعادل گرمایی) برسند. در دمای به اندازه‌ کافی بالا، نور مرئی از روزنه‌ی محفظه خارج می‌شود، مثل سرخ و سفید شدن آهن گداخته در آتش آهنگری. در تعادل گرمایی، این محفظه دارای انرژی تابشی‌ای است که آن را در تعادل تابشی گرمایی با دیواره ها نگه می‌دارد. به چنین محفظه‌ای «جسم سیاه» می‌گوییم. یعنی اگر روزنه به اندازه‌ی کافی کوچک باشد و پرتو نوری وارد محفظه شود، گیر می‌افتد و نمی‌تواند بیرون بیاید. نمودار انرژی تابشی در واحد حجم محفظه، برحسب رابطه رایلی- جینز در فیزیک کلاسیک و رابطه پیشنهادی پلانک فرض کنید میزان انرژی تابشی در واحد حجمِ محفظه (یا چگالی انرژی تابشی) در هر لحظه U باشد.
 

 
سؤال: چه کسری از این انرژی تابشی که به شکل امواج نوری است، طول موجی بین ۵۴۶ (طول موج نور زرد) تا ۵۷۸ نانومتر (طول موج نور سبز) دارند؟

جوابِ فیزیک کلاسیک به این سؤال برای بعضی از طول موج‌ها بسیار بزرگ است! یعنی در یک محفظه‌ی روزنه دار که حتماً انرژی محدودی وجود دارد، مقدار انرژی در برخی طول موج‌ها به سمت بی نهایت می‌رود. این حالت برای طول موج‌های فرابنفش شدیدتر هم می‌شود.

رفتار موجی ـ ذره‌ای: [ماکس پلانک]
در سال ۱۹۰۱ ماکس پلانک (Max Planck: ۱۹۴۷-۱۸۵۸) اولین گام را به سوی مولکول نور برداشت و با استفاده از ایده‌ی تقسیم نور، جواب جانانه ای به این سؤال داد.

او فرض کرد که انرژی تابشی در هر بسامد v ــ بخوانید نُو ــ به صورت مضرب صحیحی از h است که در آن h یک ثابت طبیعی ــ معروف به «ثابت پلانک» است. یعنی فرض کرد که انرژی تابشی در بسامد از «بسته های کوچکی با انرژی h» تشکیل شده است. یعنی اینکه انرژی نورانی، «گسسته» و «بسته ـ بسته» است. البته گسسته بودن انرژی به تنهایی در فیزیک کلاسیک حرف ناجوری نبود‌ (همان‌طور که قبل‌تر در مورد امواج صوتی دیدیم)، بلکه آنچه گیج‌کننده بود و آشفتگی را بیشتر می‌کرد، ماهیت «موجی ـ ذره‌ای» نور بود.

این تصور که چیزی مثلاً همین نور  هم بتواند رفتاری مثل رفتار «موج» داشته باشد و هم رفتاری مثل «ذره»، به طرز تفکر جدیدی در علم محتاج بود. ذره چیست؟

ذره عبارت است از جرم (یا انرژیِ) متمرکز با مکان و سرعت معلوم.

موج چیست؟
موج یعنی انرژی گسترده شده با بسامد و طول موج. ذرات مختلف می‌توانند با هم برخورد کنند، اما امواج با هم برخورد نمی‌کنند، بلکه تداخل می‌کنند . نور قرار است هم موج باشد هم ذره! یعنی دو چیز کاملاً متفاوت.


 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

Iran, Islamic Republic of
كمیت های فیزیكی به دو نوع پیوسته و گسسته هستند.
كوانتم به كوچكترین واحد از یك كمیت فیزیكی گسسته گفته میشه
مثلا:
مقدار e(بار یك الكترون یا پروتون) كوانتم بار الكتریكی است چون بار كوچك تر از اون در حالت طبیعی مشاهده نشده (البته وجود داره مثل بار كوارك ها)
مقدار hf (ثابت پلانك ضرب در فركانس موج)كوانتم انرژی است كه بهش فوتون هم میگن

فیزیك كوانتم هم به بررسی رفتار دستگاه فیزیكی در ابعاد كوانتمی می پردازه یعنی رفتار كوانتم های كمیت ها بررسی میشه
Iran, Islamic Republic of
کوانتوم یعنی دونه دونه
هر چیزی که دونه دونه باشه توی مبحث کوانتوم هست
البته نه دونه های شن و ماسه و نقل ....

مثلا ما یه چوب رو انقدر ریز میکنیم تا به اتم های سازندش برسیم ، اینو میگن کوانتیده شدن

این در مورد موج ها هم صدق میکنه ، اگه ما یه موج رو گستته فرض کنیم این هم جز کوانتوم و مکانیک کوانتومی هست .

اما نمیتونیم بگیم هر دونه ی اتمی ای جز کوانتومه چون در فیزیک کلاسیک هم این دانه ها قابل جواب هستن ، و وقتی فیزیک کلاسیک نتونه بهشون پاسخ بده بخش فیزیک کوانتومی با فورمول های خاص خودش بهشون پاسخ میده
Iran, Islamic Republic of
کوانتوم یعنی گسسته بودن به زبان ساده بعضی مواد رو نمیشه از یه حدی ریزتر کرد مثلا ادم یا یک دونه است یا دو تا ادم یا سه تا ادم نمیشه گفت یک ادم و نصفی یا بار الکتریکی یا به اندازه بار یک الکترونه یا دو تا یا .... اما نمیشه گفت بار الکتریکی یک جسم یک و نصفی بار یک الکترونه ولی بعضی چیزا پیوسته هستن مثل وزن ادم میتونه یک کلیو نصفی یا یکی کیلو و یک سوم کیلو باشه یا سرعت یا قد یا طول یا زمان به چیزهایی که میشه اونا رو به صورت یک مضرب عدد طبیعی از یک واحد نشون داد میگن کوانتومی و چیزهایی رو که به صورت مضرب حقیقی یعنی یکی و نصفی هم میشه گفت میشن غیر کوانتومی در مورد نور انیشتن ثابت کرد که کوانتومیه یعنی از یک واحد تشکیل شده و هر نوریمیتونه شامل مثلا هزار ویک تا بسته انرزیهباشه ولی نمیشه گفت هزار و یک و نیم بسته انرزی داره این بحث اونجا علمی میشه که موارد و چیزهایی که کوانتیده هستن محدودیتهایی دارن و نمیتونم نصف یا یک سوم اون مقدار حداقل رو داشته باشن و این کمک میکنه تو علم برای شناخت بهترشون
نتیجه : هر چیزی که یک حداقل داشته باشه که نتونه ازش کمتر بشه اسمشو میذاری کمیت کوانتومی و هر چیز که بتونیم به هر مقدار که بخوایم کوچیکترشو هم پیدا کنیم و حداقلی نداشته باشه میشه غیر کوانتومی کمیت کوانتومی مثل بار الکتریکی یا صفره یا حداقل به اندازه بار الکترون یا بیشتر نمیتونه هیچ وقت کمتر از حداقل که همون بار الکترون هست باشه یا 2تا الکترون نصفی بارش باشه چون نصفی یا یک سوم یا سک چهارم بار الکترون نداریم
میعاد
ممنون. عالی بود
سارا
ممنون
فاتحی
Iran, Islamic Republic of
با سلام
بسیار عالی و قابل فهم بود.
متشکرم
احمد
Iran, Islamic Republic of
با تشكر از شما موضوع جالبي بود فقط خواستم بگم كه درست نيست الكترون را به تعداد اشخاص تشبيه كرد و گفت گسسته است .... چون اين محدوديت فكري به دليل عدم كامل بودن علم بشر است .... نظر شخصي بنده اين است كه افرينشي كه موجود است هر چقدر بالاتر رويم و از ستارگان و كهكشان ها بگذريم به انتهايي نخواهيم رسيد كه آن بزرگترين باشد براي ذرات ريز نيز اينگونه است چيزي به نام ذرات بنيادي وجود ندارد و با پيشرفت علم به ذرات زير الكتروني و حتي كوچكتر از آن خواهيم رسيد .......
صادقیسم
United States
فضای معنوی اینجا حاکم نیست و بر سر اثبات ها بحث میشه ..ایشون فقط یک مثال ساده زدن
fatemeh
Iran, Islamic Republic of
درسته که فضای معنوی حاکم نیست اما جناب انیشتین دررابطه با این موضوع گفته اند که خداوند هیچوقت تاس نمیندازد هرچند نظر ایشون در فیزیک کوانتوم هرگز قابل قوبل نبوده و نیست
Iran, Islamic Republic of
هنوز هم نمیتونید نظر انیشتین رو رد کنی . خود فیزیک کوانتوم یک نظریه ضعیف و فعلا تخیلیه !!!!!! وظاهرا با این نظریه میخوان معنویت رو به اثبات برسونن مثل اثبات روح .....!!!!!؟؟؟؟ فعلا هرچی کاربردی و مثمر ثمره از فیزیک کلاسیکه .... حتی در ناسا و پروژه های فضایی ..... ماکس‌پلانک فقط کوانتومو معرفی کرده ولی از داخلش چیزی در نیومده.....کلاسیک هنوز کاربردی و نامحدوده .... کوانتوم ورود به جاده خاکیه ....!!!!!
Iran, Islamic Republic of
خیلی خوب و قابل فهم بود .
ممنوم

سالار زارعی
Iran, Islamic Republic of
من فکر میکنم همانطور که طیف های رنگ برای موجودات مختلف دارای معانی متفاوت است و در حقیقت رنگها نوع احساس و واکنش مغزی ما نسبت به رفلکس نور متصاعد شده از اشیا میباشند و شاید جسمی را که ما به رنگ قرمز میبینیم جانداری دیگر بیرنگ و یا سیاه و سفید ببیند و ....
به همین صورت درک و لمس و حس ما از جهان و موجودات آن نسبت به حواس ما درک میشوند و در واقع شاید وجود خارجی نداشته باشند و تمامی اینها تصورات حواس ما میباشند و به نوعی رفلکس امواج متصاعد شده از آنها احساس وجود آنها را در ذهن و حواس ما ایجاد میکند ...
مرضیه
عالی بود منتظر مطالب بعدیتون هستم
شهرام
جالب بود امیدوارم از مبحث فیزیک کوانتوم زودتر از سایر ملل بتوانیم استفاده نموده ورازهای بزرگ جهان هستی را کشف کنیم وبه دستاوردهای باورنکردنی درعلم واقتصاد برسیم
Romania
عزیز من " زودتر از سایر ملل یعنی چه؟ " اینجا یک بحث علمی مطرحه و همه انسانهای کره زمین در حال حاضر و گذشته و آینده باید برای پیشبرد دانش بشری کمک کنند. بحث ملیت یک مبحث سیاسی است و در مقایسه با مباحث علمی بسیار بچگانه و مضحک است و در مباحث علمی جایی نداره.
دانلود کتاب محاسبات کوانتومی و اطلاعات کوانتومی
Iran, Islamic Republic of
دانلود کتاب محاسبات کوانتومی و اطلاعات کوانتومی
http://booktolearn.com/?p=3278
sanaz
Iran, Islamic Republic of
salam
man danesh ju e polymer hastam
poroje man dar rabete ba sakht e sensor haye polymeri baraye ashkar sazie gaze hydrojen hast
vali manabe dar dastres hame english hastan
mamnun misham
man o rahnama ei konin
ke behtare az koja shuru konam
mamnun



------------
لطفا فارسي تايپ كنيد دوستان!
محمد زاهد
Iran, Islamic Republic of
با سلام خسته نباشید
ویدئو عالی و قابل فهم بود قسمت بعدی ویدئو را کجا دانلود کنیم
esmaeel nersi
Iran, Islamic Republic of
سلام با تشکر از مطالب شما
من مهندس مخابرات که علاقه اصلی من فیزیک کوانتم هست
سال 72 فیزیک شریف بودم که به دلیل مشکلات مالی مجبور شدم تغییر رشته بدم ولی در تمام لحظات در فکر و اندیشه من بود اگر ممکن هست اطلاعات بیشتر برام بفرستید
با تشکر
حمید معماری
Iran, Islamic Republic of
گرجان عاشق دم زند آتش براین عالم زند
این علم بی اصل را چون ذره ها برهم زند
مولانا
محمد حسین طلوعی
Azerbaijan
مطلب جالبی بود ، از مطالعه اش لذت بردم ، اما لطفا ادامه بدهید تا بیشتر بهره ببریم
حسام
Russian Federation
سلام.لطف کنید نظر البرت انیشتن رو هم نسبت به فیزیک کوانتوم مطرح کنید.با سپاس
fatemeh
Iran, Islamic Republic of
موضوع جالب و مورد علاقه من بود متاسفانه مطالب کامل نبود ولی خوب بود میخواسم اگه میشه نظریه نسبیت انیشتین رو هم در سایتتون قرار بدین ممنون
مینا
Romania
ممنون از مطالب خوبتون.میخواهم بپرسم ایا در هوش هم دارای خاصیت کوانتومی هست ومیتوان ان را به قسمت کوچکتر تقسیم کرد.وایا اصولا هوش جدا از مابه ازای خارجی وجوددارد.وایا در مراحل اولیه افرینش عناصر هوش هم به وجود امد.شاید مثل ماده تاریک که وجودداردولی نامرئی است.وجودداشته باشد؟
صراط
Iran, Islamic Republic of
من تازه با این علم آشنا شدم خیلی شگفت آور و هیجان انگیزه . شاید معنای این حدیث که اگر انسان کامل که در این هنگام امام زمان است نباشد همه هستی از هم می پاشد همین باشد.
حمید غفوری
Iran, Islamic Republic of
بنظرمن رفتارذرات کوانتومی بسته به احساس انسان داره که این امر بسیار پیچیده است
Einstein
Romania
پس ویدیو ش کجاست از داخل اپارات که میرم این حفحه رو میاره
behzad
Iran, Islamic Republic of
به جرات میشه گفت بزرگترین و مهمترین هدف بشر آشتی بین مکانیک کوآنتومی و نسبیت عام خواهد.جالب این که این تفاوت که فعلا از درک انسان خارج است جزء اصول و ساختار کیهانه.با توجه به گستره ی کیهان و شتاب جهانی که ما میشناسیم(به جزء جهان های دیگه با فیزیکی متفاوت واحتمالا مدرن تر) نه تنها ما از دانش کیهان عقب میمونیم،بلکه فاصله دانش بسیار بسیار محدود ما از کیهان در حال زیاد شدنه و این از طرفی مایوس کننده و از طرفی مارو روی مرز دانش قرار میده و هر روز اشتاق مارو برای درک بهتر کیهان زیاد میکنه.جالب این که قوانین فیزیک مدرن امروز با ریاضیات تعریف میشه ولی باز هم مطلق نیست.هیچ چیز مطلق نیست.اسرار عزل را نه تو دانی و نه من
این حرف معما را نه تو خوانی و نه من
پس از پس پرده گفتگوی منو تو
چون پرده برافتد نه تو مانی و نه من!!!!!!
ماده از بین نمیره.طبق E=MC2 از نوعی انرژی به نوعی ماده یا انرژی تبدیل میشه.پس
به امید دیدار در چند جهانی های دیگر.
نادر
Iran, Islamic Republic of
خدایی خودت فهمیدی چی گفتی ؟

تا پای علم میاد وسط همه آویزان معجزات الهی میشن .

کوانتوم چه ربطی داره به اسرار ازل ؟

بگیر بخواب تا اسرار ازل بیاد سراغت
Iran, Islamic Republic of
سلام
شما پایه معرفتی ضعیفی داری. مفاهیمی مانند کوانتوم و ... کاملا به فلسفه و الاهیات پیوند خورده.
امیر
Iran, Islamic Republic of
سلام و وقت بخیر
خییلی زیبا فیزیک کوانتوم تعریف شد.
باورم نمیشد فیزیک تا این نقطه به فلسفه نزدیک بشه.
من ۱۸ سال فلسفه خوندم و بر مبنای فلسفه و اموزه های عرفانی این فیزیک کاملا قابل فهمه. البته بشرط فهم دقیق فلسفی

بسیار ممنون
امیر
Iran, Islamic Republic of
مشمئز کننده تر از همه این است که به فرکانس بگوییم بسامد
با سلام احترام درک من از یافتهای فیزیک کوانتوم در خصوص مقوله جسم وروح که در تمامی جانداران و بی جان به نوعی وجود دارد اینگونه است بر اساس نظریه کوانتوم ذره های زیر اتمی هم می تواند خود را ذره نشان دهد یعنی داشتن وزن وهم می تواند به صورت موج باشد یعنی بی وزن و سرعت موج از سرعت نور میتواند بالات باشد ونتیجه می گیرم مثلا در انسان مجموعه ذوجود انسانی به وزن 60 کیلو که از انواع عناصر مادی تشگیل شده واین عناصر در نهایتتقسیم به الترون ها منجر شده ان بخش که ذره وار هستند جسم را تشکیل داده و بخش موج گونه ان روح جسم را به وجود می اورد بطور مثال مغز انسان که هوشمند ترین موجود است ودلیل ان هم تجمیع وفشرده بودن اتمهای تشگیل دهنده ان نسبت به ظایر موجودات است ایا می توان گفت که این معز که هم وزندارد وهم دارای روح است که بخش وزنی ان التونهایی که خود را ذره وار نشان می دهند تشکیل شده وبخشی روح هم الترونهاییکه خود را به صورت موج نشان می دهند ایامی توان اینگونه تصور کرد. ناصر
مهدی
Iran, Islamic Republic of
باسلام وسپاس. بخش اول مقاله همه فهم تربود. اما در همان جا هم سوالی برایم مطرح شد که امیدوارم لطف کنید وجواب دهید: شما گفتید و البته در همه کتاب ها ومقالات کوانتمی هم اگفته میشود که:
«اگر انسان وجود نداشته باشد اتم محدوده مشخص خود را از دست می دهد و الكترونها و ذرات بنیادی تبدیل به موج شده با سرعت زیاد شروع می كنند به دور شدن از یكدیگر و به این ترتیب همه واقعیتهای ملموس ناپدید می شوند.»
حالا سوال بنده هم این است که: وقتی یک دوربین فیلمبرداری را به جای انسان میگذاریم(دراین جا که دیگر انسانی وجود ندارد) پبا س چرا اتمها همان آرایش همیشگی خودشان را دارند؟ و چرا با غایب شدن انسان، واقعیتهای ملموس ناپدید نمیشوند؟
خیلی متشکر
شهرام
Iran, Islamic Republic of
نور گسسته نیست و ذره است که میتواند موجدار هم بشود
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
با خودت صادق باش و نگران آنچه دیگران درباره ات فکر می کنند نباش . تعریفی را که آنها از تو دارند نپذیر ، خود ، خودت را تعریف کن