شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۱ / ۱۷:۵۷
کد مطلب: 10682
۳
۱۹

دلايل اختلال خواب +نارکولپسی چیست؟

دلايل اختلال خواب  +نارکولپسی چیست؟
دلايل اختلال خواب در فصل بهار
شاید شما جز تعداد افرادی باشید که بیدار شدن در صبح های بهار برایشان کاری سخت و مشقت بار است هرچند که شب را زود خوابیده باشند. همچنین در طول روز هم همیشه در حال خمیازه کشیدن می باشند و بفکر فرصتی تا دوباره بخوابند. همین ممکن است باعث شود که فرد احساس رضایتمندی نسبت به خودش را کاهش داده و خود را در قیاس با دیگران فردی تنبل یا بی اراده بداند.
هرچند تا کنون برای این سوال که چرا در بهار برخی افراد به اصطلاح همیشه کسل هستند؟ جوابی مطمئن پیدا نشده ولی خواندن این مطلب به شما کمک خواهد کرد که اولا به برخی دلایل احتمالی پی برده و در ثانی بدانید که این مشکل تعداد زیادی از مردم است نه مختص شما.
اين کسالت و خواب آلودگي به حدي شديد است که کيفيت زندگي فرد را تحت تاثير قرار مي دهد گاه حتي حضور در طبيعت و چند ساعت پياده روي چنان براي فرد خستگي مفرط به بار مي آورد که احساس مي کند با يک هفته خواب و استراحت نيز نمي تواند اين خستگي را از تن بيرون کند. اگر شما هم يکي از اين افراد هستيد توصيه مي کنيم ادامه مطلب را حتما مطالعه کنيد.  

علل خواب آلودگی بهاری
۱- در سرمای زمستان، رگ های سطحی بدن جمع و منقبض می شوند تا بدن گرمای کمتری از دست بدهد و دمای آن ثابت بماند. لذا خون و اکسیژن بیشتری به سمت اندام‌های داخلی و خصوصا مغز می رود.
زمانی که بهار فرا می رسد، با گرم شدن هوا، رگ های خونی گشاد و منبسط می شوند، لذا فشار خون کم می شود و بیشتر جریان خون به سمت پوست می رود و خون کمتری و اکسیژن کمتری به سمت مغز می رود. همچنین افزایش فعالیت سوخت و ساز بدن در بهار نیاز به اکسیژن بیشتری دارد، لذا اکسیژن کمتری به طرف مغز فرستاده می شود. بدن ما، یا بهتر بگوییم مغز ما به مدت زمانی نیاز دارد که خود را با شرایط جدید وفق دهد و تا این هماهنگی صورت بگیرد حالت خواب‌آلودگی فصل بهار بروز می‌کند.

۲- دلیل دیگر این خواب آلودگی بهاری، عدم تعادل هورمونی در بدن است. هورمون ها یکی از علل احساس شور و شادی و انرژی در فصل بهار هستند. در این فصل طول مدت روشنایی روز افزایش می یابد، سروتونین (هورمون شادی آور) بیشتری در بدن ترشح می شود و تولید ملاتونین کاهش می یابد، لذا افراد احساس سرحالی و هوشیاری می کنند.
در اشخاص خواب آلود این روند به درستی انجام نمی شود.

۳- علت دیگر خواب‌آلودگی در فصل بهار، تغییر ساعات خواب و بیداری است. عملا با توجه به کاهش طول شب و هم‌زمانی آن با جابه‌جایی ساعت‌ها، برنامه خواب افراد به هم می‌ریزد. برای ما خیلی سخت است که زودتر از موعد همیشگی بخوابیم و تا به این روند عادت کنیم زمان نیاز داریم.

۴- علت چهارم که می‌تواند دلیل خواب‌آلودگی فصل بهار باشد در کسانی دیده می‌شود که دچار حساسیت فصلی هستند. این حالت کسلی در این گروه شدیدتر است و افرادی که به دلیل آلرژی بهاره و یا خرخر شبانه خواب مناسبی ندارند، دچار این مشکل می‌شوند.
بهار با بدن ما چه مي کند

تمام موجودات در فصل بهار از خواب بيدار مي شوند اما هستند عده اي که با آمدن بهار انرژي بدنشان را از دست مي دهند؛ زياد مي خوابند و تغيير فصلي را به بدترين شکل ممکن يعني کسالت و خواب آلودگي شديد تجربه مي کنند. اما خوب است بدانيد خواب آلودگي در فصل بهار طبيعي است.

مهدي آزاد کارشناس ارشد روان شناسي باليني ضمن بيان اين مطلب مي گويد: بسياري از افراد از اين تغييرات خلقي شکايت دارند هرچند در بسياري از موارد با گذشت فصل اين عارضه از بين مي رود. اين اختلال که مي تواند جزو دسته اختلالات خلقي محسوب شود، اختلال فصلي ناميده مي شود. واقعيت اين است که در فصل بهار به علت افزايش طول روز و تابيدن بيشتر نور خورشيد اختلال خلقي در برخي افراد ايجاد مي شود. در واقع ساعت بيولوژيک بدن که با ساعت هاي طولاني شب تنظيم شده است حالا در فصل بهار نمي تواند با طولاني شدن روز هماهنگ شود، بنابراين فرد در اولين مرحله به اختلال خواب از نوع پرخوابي دچار مي شود. از سوي ديگر گردش خون در بدن در فصل زمستان و بهار تفاوت عمده اي مي کند.
در فصل زمستان گردش خون در بدن کمتر و خون رساني به مغز بيشتر مي شود اما در فصل بهار گردش خون در اندام ها بيشتر مي شود و خون کمتري به مغز مي رود؛ به اين ترتيب به دليل نرسيدن اکسيژن کافي به مغز فرد احساس خواب آلودگي بيشتري مي کند. در فصل بهار مويرگ ها گشاد مي شود و خون بيشتري را از خود عبور مي دهد. از سوي ديگر سوخت و ساز بدن در فصل بهار بيشتر و مصرف اکسيژن توسط اندام ها باعث مي شود مغز اکسيژن کمتري دريافت کند. اگر بدن فرد نتواند با تغييرات فصلي همراه شود، انرژي اش به سرعت تحليل مي رود و حتي با وجود خواب و استراحت طولاني، کسل مي ماند.

خوب است بدانيد تغييرات فصلي، زندگي دسته اي از افراد را بيشتر تحت تاثير قرار مي دهد. سالمندان، افراد سفيدپوست، افرادي که دچار خستگي مزمن هستند، افرادي که مشکل قلبي، عروقي و مغزي دارند، افرادي که کار فکري مي کنند و تحرک کافي بدني ندارند به علت گردش خون ضعيف در بدن و نرسيدن اکسيژن کافي به مغز در معرض کسالت و خواب آلودگي بهاره قرار دارند.

کسالت يعني چه؟
اگر فردي به علت خستگي و کم خوابي دچار تحريک پذيري و ناتواني در تمرکز ذهني شود به کسالت مفرط دچار شده است. اين اختلال که ممکن است طيف گسترده اي داشته باشد، مي تواند علايم خفيف يا شديدي را بروز دهد. ثابت شده است که خواب آلودگي و کسالت يکي از مهم ترين دلايل تصادفات شديد رانندگي است. گاه اين عارضه به اختلالاتي مثل افسردگي مزمن فصلي، اضطراب، بي قراري، افزايش تحريک پذيري، کاهش تمرکز شديد، توهم، کاهش اشتها، مشکلات يادآوري و در نهايت افت کيفيت زندگي فرد منجر مي شود، بنابراين اگر اين اختلال تا پايان ارديبهشت و فصل بهار رفع نشد، لازم است فرد به پزشک مراجعه کند و اجازه ندهد اين مشکل تبديل به يک اختلال مزمن شود.

اولين راهکارها
اين کارشناس ارشد روان شناسي باليني با اشاره به اين که مانند ديگر اختلالات رواني در مرحله اول تغيير نگرش منفي به مثبت به عنوان راهکار به فرد توصيه مي شود، ادامه مي دهد: در راس تمام درمان هاي روان شناختي خوش بيني و مثبت نگري قرار گرفته است و باعث مي شود فرد حتي در صورت ابتلا به اين عارضه از تبديل شدن آن به يک اختلال مزمن پيش گيري کند.
خواب شبانه کافي گام دوم است. تاکيد مي کنيم که خواب کافي و نه بيش از اندازه در رفع کسالت موثر است. زيرا خواب زياد قشر مغز را بي حس مي کند و باعث خواب آلودگي بيشتر مي شود. به همين دليل است که هر قدر فرد بيشتر بخوابد، بيشتر احساس کسالت و خواب آلودگي مي کند.
شستن دست و صورت پس از بيدار شدن با آب سرد بسيار مهم است و داشتن تحرک بدني هم به فرد در رفع کسالت کمک مي کند. پرورش گل و گياه در يک باغچه کوچک و يا نگهداري از گلدان و همزيستي با گياهان هم در رفع اختلال بسيار موثر است. چرت ۱۵ دقيقه اي بين روز بسيار مفيد است و تنظيم ساعت خواب و دماي اتاق هم به خواب راحت فرد کمک مي کند. قبل از رفتن به رختخواب غذاي پرحجم مصرف نکنيد. حمام آب گرم به شل شدن عضلات و خواب راحت و عميق کمک مي کند. پس از خواب نيز يک دوش آب ولرم در رفع خواب آلودگي و کسالت موثر است.
 
اختلالات مزمن مرتبط
آزاد درباره اختلالات مزمن مرتبط با عارضه خواب آلودگي و کسالت بهاره تصريح مي کند: عده کمي از افراد پس از اين عارضه در فصل بهار، با داشتن زمينه هاي افسردگي، به افسردگي فصلي بهاره مبتلا مي شوند. در اين شرايط فرد همان علايم افسردگي يعني کناره گيري، انزوا، کاهش اشتها، کم وزني و رخوت بي دليل را دارد.
نتايج تحقيقات نشان داده است که سروتونين که يک ناقل عصبي موثر در بهبود خلق و خوي انسان است در بدن اين افراد بيشتر ترشح مي شود. اين افزايش ترشح باعث سرخوشي بيش از حد افراد افسرده مي شود و آنان را به سمت افسردگي ۲ قطبي هدايت مي کند؛ حالتي که در آن فرد طي چند ماه افسردگي و کسالت بيش از حد و پس از آن سرخوشي و نشاط بي دليل بيش از اندازه اي را تجربه مي کند؛ بنابراين ورود به فصل بهار براي مبتلايان به افسردگي ۲قطبي با مخاطراتي همراه است و اگر فرد در دوران کم تحملي و تحريک پذيري شديد قرار گرفته باشد، ممکن است به خودکشي فکر کند. حتي گاهي فرد با سرخوشي فراوان در ميهماني شرکت کرده و علامتي از افسردگي بروز نداده اما روز بعد براي خودکشي اقدام کرده است.
خوب است بدانيد که اين دسته از افراد که در معرض افسردگي قرار دارند، نبايد در محيط افسرده قرار بگيرند. در «سندروم محيط افسرده» فرد به علت قرار گرفتن در محيطي که نور کافي ندارد و زندگي با افرادي که خود افسرده هستند، به اين اختلال دچار مي شود. همچنين به علت نبود تعادل در ترشح هورمون هاي بدن اين عارضه در نوجوانان و جوانان و در زنان بيشتر شيوع دارد.

نقش تغذيه در رفع خواب آلودگي در بهار
اگر مي خواهيد در فصل بهار کمتر خواب آلوده باشيد، بهتر است برخي نکات تغذيه اي را مدنظر قرار دهيد.
مهدي آزاد، کارشناس ارشد روان شناسي باليني پس از بيان اين مطلب، ادامه مي دهد: در فصل بهار بهتر است لبنيات و چربي کمتر مصرف کنيد. در طول روز مخلوط آب ولرم و عسل را به عنوان نوشيدني ميل کنيد. از مصرف زياد مواد قندي و شيريني جات بپرهيزيد. صبحانه کامل که داراي مقادير کافي پروتئين است ميل و ميوه و آبميوه به اندازه کافي مصرف کنيد. از مصرف سبزيجات تازه به ويژه اسفناج، نعناع و هويج غافل نشويد و تا جايي که مي توانيد مصرف کافئين را کم کنيد. اگر اين نکات تغذيه اي را با منظم کردن ساعت خواب و نه پرخوابي همراه کنيد به ميزان بسيار زيادي
در رفع کسالت و خواب آلودگي بهاره موفق خواهيد بود.

راه های رفع خواب آلودگی
همین‌جا توصیه‌هایی دارم که می‌تواند به شما کمک کند تا این علل خواب‌آلودگی را از بین ببرید:
۱-صبح‌‌ها یک برنامه ورزشی کوتاه مدت برای خودتان در نظر بگیرید و سعی کنید خود را در معرض نور آفتاب قرار دهید تا فعالیت شما باعث شود گردش خون‌تان منظم شده و هوشیاری خود را به دست آورید.
2- نوشیدن چای و قهوه در صبح کمک‌کننده است.
3- به تدریج سعی کنید زودتر از قبل بخوابید. این کار به راحتی میسر نیست و جبران یک تا یک و نیم ساعت تفاوت زمان خواب نیازمند زمان است. برای این منظور توصیه می‌کنم هر شب فقط یک ‌ربع زودتر از شب قبل بخوابید و هر چند روز تا یک هفته این یک ربع را به نیم ساعت و بیشتر افزایش دهید، مثلا اگر شنبه ساعت ۲۳ می‌‌خوابید، یکشنبه ۲۲:۴۵ را انتخاب کنید و تا چهارشنبه آن را تمرین کنید، سپس ۲۲:۳۰ بخوابید و تا چهار روز بعد همچنان این روند را ادامه دهید. بدن‌تان عادت می‌کند که به مرور راس ساعت ۲۲ و یا زودتر بخوابید و این کمبود خواب جبران می‌شود. راه‌حل بعدی چرت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه‌ای در بین روز است. به شرط آن که بیشتر از ۱۵ دقیقه نخوابید، چون حس خواب‌آلودگی شما را بیشتر می‌کند .  

حمله خواب (نارکولپسی) Narcolepsy
نارکولپسی، یا حملات خواب یکی از اختلالات خواب است که در رشته خواب‌شناسی یا روان‌شناسی خواب مورد بررسی و مطالعه قرار می‌گیرد. و عبارت است از میل ناگهانی و مقاومت ناپذیر به خواب. اختلالی عصبی است که با ظهور خواب در اوقات نامناسب مشخص می‌شود. ناركولپسی یك اختلال نادر خواب كه مشخصه آن عبارتست از حملات غیرقابل كنترل به خواب رفتن در هر جا یا هر زمان . پس از یك حمله خواب 15-10 دقیقه ای ، فرد تنها به مدت كوتاهی احساس آسایش می كند و پس از آن دوباره احساس ناخوشایند خواب آلودگی به سراغ وی می آید. این حملات خواب ممكن است در حال رانندگی ، صحبت كردن یا كاركردن رخ دهند. این عارضه در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی بروز كرده و در سراسر زندگی ادامه می یابند.
 
میل غیرطبیعی و شدید به خوابیدن در طول روز را نارکولپسی گویند. این واژه یونانی است و از کلمه نارکو به معنی گیجی گرفته شده است. این نوع اختلال نوعی مشکل عصبی است که شامل مکانیزم خوابیدن بیدار شدن در مغز و غیرطبیعی بودن خواب REM (یا همان مرحله حرکت سریع چشم) است. نارکولپسی بیماری مزمن نورولوژیک است که به دلیل ناتوانی مغز در تنظیم چرخه خواب و بیداری به وجود می‏آید. در این بیماری، فرد در طول روز دچار حملات خواب می‏شود به شکلی که ناگهان به خواب می‏رود. زمان این به خواب رفتن می‏تواند خیلی کوتاه باشد، مثلا در زمان نوشتن یک متن برای مدت کوتاه به خواب ‏رود و پس از برخاستن از خواب متوجه می‏شود که خطش عوض شده است. این بیماری می‏تواند با کاتالپسی و توهم همراه باشد.
در کاتالاپسی، تون عضلات کاهش می‏یابد به شکلی که بیمار احساس ضعف کرده و قادر نیست اعمال ارادی انجام دهد. توهم این بیماران نیز بیشتر از نوع بینایی است و می‏تواند همراه با خواب بوده و یا به طور مستقل در طول روز اتفاق بیافتد. گفتیم که یکی از داروهای مورد استفاده در درمان نارکولپسی، استیمدیت است.مبتلایان به نارکولپسی، در پی هیجان‌های شدید دچار گرفتگی ماهیچه می‌شوند. بسیاری از این بیماران به فلج خواب نیز مبتلا هستند. نوجوانان پسر دچار مراحل نارکولپسی طولانی می‌شوند و پس از بیدار شدن از خواب احساس گرسنگی می‌کنند. درجه حرارت بدن مبتلایان به نارکولپسی، پس از بیدار شدن افزایش می‌یابد و گاهی خلق آن‌ها نیز تغییر خواهد کرد. معمولاً مبتلایان به نارکولپسی دچار افسردگی هستند. نارکولپسی از طریق محرک‌های دستگاه عصبی مرکزی درمان می‌شود.  

نگاه اجمالی
حمله خواب که نباید با صرع اشتباه شود، به یک معنا عکس بی‌خوابی است. کسی که حمله خواب دارد، ناگهان احساس خواب آلودگی غیرقابل کنترل می‌کند. این نوع نیاز به خواب تقریبا 15دقیقه طول می‌کشد. آنگاه شخص از خواب بیدار می‌شود و احساس می‌کند که استراحت کرده است. هر چند که حمله خواب تجدید قوا می‌دهد، ولی دوره بسیار خطرناک و ترسناکی است، زیرا به هنگام رانندگی و کار با اشیای برنده مثل مته و اره نیز پیش می‌آید.

علایم حمله خواب علایم و نشانه ها علایم شایع
هر یك از علایم زیر (10% افراد دچار ناركولپسی دارای همه علایم زیر هستند):
حملات خواب كه ممكن است تا ده بار در طی یك روز رخ دهند. این حملات می تواند در طی مطالعه یا سایر فعالیت ها بروز كند، یك حمله خواب برای بیمار احساس سرحال بودن را به ارمغان می آورد، ولی ممكن است مدت كوتاهی بعد حمله دیگری عارض شود. وقوع رؤیاها، صداها یا توهم های واضح در شروع حمله خواب یا هنگام بیدار شدن
فلج موقت (از دست دادن ناگهانی قدرت عضلانی ) در طی حمله خواب یا درست قبل از بیداری كامل

خواب آلودگی غیرقابل اجتناب در طی روز
خواب آلودگی شدید روزانه، از دست دادن ناگهانی هماهنگی ماهیچه، احساس فلج شدن حین خوابیدن یا بیدار شدن و رویایی شدن یا همان بروز توهمات، از علایم و نشانه های بارز نارکولپسی است. افرادی که دچار نارکولپسی هستند ممکن است در هر زمان احساس خواب آلودگی داشته باشند. این افراد بدون اینکه از مرحله اول خواب بگذارند بلافاصله وارد خواب REM می شوند. محققان بر این باورند که ژنتیک، فعل و انفعالات ناقلان مغزی (فرستنده های عصبی) و بعضی از عوامل دیگر مانند ویروس ها می توانند نارکولپسی شوند. در آمریکا حدود ۲۰۰ هزار نفر به نارکولپسی مبتلا هستند اما از این تعداد فقط حدود ۵۰ هزار نفر در مراکز پزشکی مورد معاینه و تشخیص قرار می گیرند.
نارکولپسی اغلب با افسردگی، بی خوابی یا سایر شرایطی که به خواب آلودگی در طول روز منجر می شوند، اشتباه گرفته می شود. آقایان تا حدودی نسبت به بانوان بیشتر تحت تاثیر این نوع اختلال قرار می گیرند. نخستین علایم اغلب در نوجوانی یا پیش از ۲۰ سالگی ظاهر می شود.
نخستین علایم نارکولپسی، نیاز شدید و غیرقابل کنترل به خوابیدن در طول روز است. اغلب پس از ناهار و در زمانی که بدون تحرک هستید یا در یک شرایط کسل کننده قرار دارید، خواب به شما حمله می کند اما در طول تحرک و فعالیت هم ممکن است خواب به سراغ شما بیاید. برای مثال، در حال رانندگی، در حال گفتگو و صحبت کردن با کسی نیاز شدید و ناگهانی به خواب پیدا می کنید، خواب آلودگی بیش از حد، موجب کاهش میل جنسی و یا ناتوانی جنسی می شود.

کاتاپلکسی (از دست دادن ناگهانی هماهنگی ماهیچه) دومین علامتی است که به فراوانی دیده می شود. از دست دادن انقباض ماهیچه ها می تواند موجب ایجاد برخی تغییرات فیزیکی شود، از جمله درهم و برهم یا جویده جویده صحبت کردن و بی حال شدن کل جسم که چند ثانیه یا چند دقیقه طول می کشد. اغلب عواطف شدید از جمله خندیدن، عصبانیت، آشفتگی، تهییج شدن، تعجب کردن و یا لذت بردن، عواملی هستند که موجب حمله کاتاپلکسی می شوند.

بعضی از افرادی که دچار نارکولپسی هستند، فلج خواب را هم تجربه کرده اند. فلج خواب، ناتوانی برای حرکت کردن، صحبت کردن حین خواب یا بیداری است که به طور موقتی و زودگذر اتفاق می افتد، افراد اغلب در طول فلج خواب حس می کنند که بیدار یا نیمه بیدار هستند. فلج خواب ممکن است چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد. اگر شما به سرعت وارد مرحله خواب REM شوید ممکن است که نیمه بیدار باشید، وقتی که شما در رویا هستید ممکن است که نیمه بیدار باشید و رویا را با واقعیت ادغام کنید و به خصوص توهمات ممکن است واضح و ترسناک باشند.
علایم و نشانه های دیگر شامل مشکل حافظه، خواب آشفته در شب و گاهی اوقات رفتار خود به خودی (ناآگاهانه) است. زمانی که شما کارهای روزمره را انجام می دهید، بدون آگاهی و یا فکر کردن رفتار اتوماتیک از شما سر می زند و یا شما ممکن است آن رفتار را به یاد نیاورید.

* علامت اولیه نارکولپسی ، حمله خواب است. حمله خواب مربوط به نارکولپسی نوعی میل مقاومت ناپذیر برای خوابیدن است که می‌تواند در هر زمانی روی دهد، اما بیشتر تحت شرایط یکنواخت و خسته کننده ظاهر می‌شود. این خواب که علی‌الظاهر کاملا طبیعی است، معمولا دو تا پنج دقیقه طول می‌کشد. فرد معمولا پس از بیدار شدن احساس سرحالی می‌کند.
* علامت دیگر حمله خواب (در واقع شدیدترین آنها) کاتاپلکسی است. در حین حمله کاتاپلکتیک فرد بطور ناگهانی وامی‌رود و چون کیسه آرد بی‌حال نقش بر زمین می‌شود. فرد مبتلا از چند ثانیه تا چند دقیقه بطور هوشیار دراز خواهد کشید. این همان فلج عضلات در زمان نامناسب است. وقتی فلج عضلانی در حین بیداری روی می‌دهد، قربانی حمله کاتاپلکتیک ، گویی که کلیدی را خاموش کرده‌اند، بطور ناگهانی وامی‌رود.

علت شناسی حمله خواب
علل
نامشخص . درگیری احتمالی دستگاه ایمنی . گاهی این حالت در پی عفونت های مغزی یا صدمات سر بروز می كند.
عوامل افزایش دهنده خطر
سابقه خانوادگی مثبت از نظر این اختلال
هر یك از این دو مورد ممكن است باعث شعله ور شدن . حمله خواب گردند: فعالیت یكنواخت ، خنده طولانی .

پیشگیری
روش پیشگیری شناخته شده ای ندارد.
عواقب مورد انتظار
این اختلال در تمام طول عمر ادامه می یابد ولی طول عمر را كاهش نمی دهد. علایم ممكن است با بالا رفتن سن بدتر شوند. با این حال در خانم ها، علایم ممكن است پس از یائسگی بهبود یابد. درمان دارویی ممكن است تناوب حملات خواب را كاهش دهد.

عوارض احتمالی
آسیب های ناشی از وقوع یك حمله ناگهانی خواب در طی فعالیت های پرخطر
* نارکولپسی یا حمله خواب از نابهنجاری مغزی پدید می‌آید که باعث فعال شدن ساز و کارهای عصبی عهده‌دار جنبه‌های مختلف خواب REM (خواب عمیق) در زمانهای نامناسب می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که در بیماران مبتلا به حمله خواب عموما خواب موج کوتاه که خواب شب با آن آغاز می‌شود، دیده نمی‌شود. در عوض آنان از مرحله بیداری مستقیما وارد خواب عمیق می‌شوند. این یافته نشان می‌دهد که در کنترل ساز و کارهای مغزی تولید کننده خواب REM نقصی وجود دارد. یافته‌های دیگر نشان می‌دهند که حمله خواب یک اختلال ژنتیکی می‌باشد.

* کاتاپلکسی کاملا از حمله خواب (نارکولپسی) متفاوت است. کاتاپلکسی معمولا ناشی از هیجانهای قوی یا تلاش جسمانی ناگهانی است. به ویژه اگر بیمار را غافلگیر کند. خندیدن ، خشم یا تلاش برای گرفتن شیئی که بطور ناگهانی در حال افتادن است، می‌تواند موجب حمله کاتالپتیکی شود. شرایط معمولی که موجب کاتاپلکسی می‌شوند، عبارتند از: تلاش بری تربیت کودکان یا عشق بازی.  

● تشخیص
پزشک ممکن است یک تشخیص اولیه از نارکولپسی را براساس خواب آلودگی روزانه شما مطرح کند و برای مطالعات و سنجش بیشتر شما را نزد متخصص خواب بفرستند. برای معاینه و تشخیص نارکولپسی و تعیین میزان شدت آن آزمایش پلی سو منوگرافی صورت می گیرد. در این آزمایش، امواج مغز، حرکت بدن، عملکرد ماهیچه و دستگاه عصبی را در حالی که شما در خواب هستید، مورد سنجش قرار می دهند. همچنین یک آزمایش تاخیر خواب، تعیین می کند که خواب رفتن در طول روز چه مدت طول می کشد.
ممکن است از شما خواسته شود که هر دو ساعت چهار تا پنج خواب کوتاه داشته باشید. به این صورت متخصص خواب، الگوی خواب شما را مشاهده می کند. برای درمان نیز اغلب از ترکیب داروها و تطبیق سبک زندگی برای کنترل نارکولپسی استفاده می شود. هدف آن است که آمادگی شما در فعالیت های روزانه از جمله در محل کار، مدرسه و حین رانندگی افزایش یابد. درمان دارویی نارکولپسی با استفاده از داروهای محرک، مواد افینیل و داروهای ضد افسردگی قابل اصلاح است.
تغییر و اصلاح سبک زندگی در کنترل علایم نارکولپسی مهم است.
این روش ها عبارت اند از:
▪ خوابیدن و بیدار شدن در یک ساعت مشخص
▪ وقت زیادی را برای خوابیدن در شب کنار بگذارید.
▪ تنظیم برنامه برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه چرت زدن در روز
▪ هر وقت احساس خواب آلودگی دارید، فعالیت خود را متوقف کنید و یک چرت بزنید.
▪ نوشیدن به میزان مناسب چای و قهوه به شما کمک می کند که در طول روز بیدار بمانید.
▪ خوردن غذای سبک در طول روز و اجتناب از مصرف غذای سنگین درست پیش از فعالیت های مهم
▪ با همکاری پزشک خود برنامه دارویی را طوری تنظیم کنید که بتوانید حین رانندگی، بیشترین سطح هوشیاری را داشته باشید.
▪ درباره شرایط خود به کارمندان و همکاران خود بگویید تا با کمک هم روشی برای تطبیق نیاز خود پیدا کنید. این موارد شامل چرت زدن در طول روز و تعطیل کردن کارهای کسل کننده است.

درمان حمله خواب
اصولی كلی
بررسی وضعیت خواب در یك آزمایشگاه خواب ممكن است توصیه گردد.
درمان معمولاً شامل در نظر گرفتن زمان های خواب منظم در طی روز به همراه داروهایی برای كمك به مهار خواب آلودگی است .
از یك دستبند یا گردن آویز كه نشان دهنده بیماری شما برای دیگران باشد، استفاده كنید.

فعالیت
از پرداختن به فعالیت هایی كه وقوع خواب ناگهانی در طی آنها خطر صدمه دیدن را به دنبال دارد، نظیر رانندگی در مسافت های طولانی ، بالا رفتن از نردبان یا كاركردن در اطراف ماشین آلات خطرناك ، اجتناب كنید.
ورزش گاهی می تواند تعداد حملات خواب را كاهش دهد. برای رسیدن به حداكثر تناسب فیزیك خود تلاش كنید.

داروها
از داروهای محرك كه سطح هوشیاری روزانه را افزایش می دهند ممكن است استفاده شود.
داروهای ضدافسردگی برای سایر علایم (فلج لحظه ای ) ممكن است تجویز شود. علایم حمله خواب را می‌توان بطور موفقیت آمیز با دارو درمان کرد. حملات خواب با مصرف تحریک کننده‌هایی چون آمفتامین ، اگونیست کاتکو لامینکاهش می‌یابند و پدیده‌های خواب REM را می‌توان با مصرف ایمی پرامین تخفیف داد
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

ali bid
با سلامممنون از توضیحات خوبتون.متاسفانه من شدیدا دچار این اختلال خواب هستم بطوریکه اخیرا همین چند روز پیش بود که سر کلاس آزمایشگاه که درحال تدریس بودم درحالیکه بورد مدار آزمایشگاه یکی از گروه هارو داشتم چک می کردم سرپا یه لحظه خوام برد و با شوک ناگهانی پس از چند ثانیه که خودم هم نمیدونم چقدرطول کشید بیدار شدم و شانس اوردم دانشحوهام متوجه نشدن. خواب پشت فرمان هم دارم.واقعا خسته شدم از این وضع. داره تمام اعتماد به نفسم رو میگیره. گاهی مواقع هم سرحال هستم ولی بهمحض اینکه یادخواب آلودگی می افتم یکدفعه شروع می شه.اگه پیشنهادیدارید ممنون میشم کمکم کنید.
علی رضا
با سلام ممنون از توضیحات خوبتون.متاسفانه من شدیدا دچار این اختلال خوابم دانشجوی کارشناسی هستم در اگثر کلاسها چرت میزنم وبه دنبال راهی برای مقابله با این مشکل هستم تا بتوانم در هنگام مطالعه نخوابم اگه پیشنهادی دارید ممنون میشم کمکم کنید.
شهربانو اختگان
Iran, Islamic Republic of
باسلام زنی 55 ساله هستم ومدت 24 سال است به بیماری خواب دچار هستم بدین ترتیب که ابتدا احساس میکنم خوابم گرفته و پس از مدتی به خواب می روم و وقتی از خواب بیدار میشوم هیچ چیز یادم نمی آید البته این را همسرم می گوید چون بعد از بخواب رفتن کلا حاقظه و هوشیاری من از بین می رود و حدود یک روز طول میکشد تا هوشیاری بدست آورم در طول این مدت به گفته همسرم غذا می خورم و حرف می زنم ولی به حالت آدمهای مست حرف می زنم و تعادل ایستادن ندارم. هنوز پزشکان تشخیص نداده که بیماری من چیست . سالها از داروی ریتالین استفاده کردم و لی جواب نداد حالا مدت دوسال است از لاموتریژن استفاده می کنم ولی جوابگو نیست. لطفا راهنمایم کنید. اسکن و ام آر آی و نوار مغز هم سالم است.
حسن
با سلام واقعا استفاده بردم از اینهمه اطلاعات در مورد بیماری خودم واقعا کلافه شدم با اینهمه تغییر خلق و خوی رفتار یک روز سر کار حرکت دادن اعضای بدنم را از دست دادم و به مدت 10 دقیقه همه چیز را میدیدم ولی حتی پلکهایم قفل شده بود واختیار حرکت نداشتم شانس اوردم کسی پیش من نیامد وهیچکس نفهمید چون پشت باجه بانک بودم خواهش بزرگی دارم درمان بدون داروی روانی برای معالجه بیماری عنایت فرمایید چون تمام داروهای درمان حمله خواب عوارض در دراز مدت دارند که اختلال را بدتر مینماید وگرنه ناچارم یک عمر با سیلی صورت سرخ نگهدارم
شاهین
United States
با تشکر.من موقعی که به خواب میرم بعصی اوقات بعدازچند دقیقه ازخواب باحرکت سریع ازخواب میپرم.دراثل خواب میبینم.مثلا یه بارداشتم ازپله ها می افتادم.
سلام یکی از هم کلاسی های من این علایم رو داره سرش شل میشه و میفته هر ده دقیقه سرش رو بلند میکنه یه نگاهی میکنه دوباره سرش میفته اوایل خندمون میگرفت ولی الان برامون عادی شده بعضی از معلما رفتآر توهین امیزی با اون دارن چون فکر میکنن او خودش بی توجه و خوابش میبره و ادم تنبلییه حالا که فهمیدم بیماری اون چنین چیزی خیلی ناراحت شدم نمی دونم خودش هم میدونه بیماریش چیه و به روی ما نمی یاره یا نه چون چند بار بهش پیشنهاد دادیم بره ازمایش بده شاید کم خونی داره خودش گفت ازمایش دادم چیریم نیست حالا موندم بهش بگم بیماریش نارکولپسیه یا نه شاید اگه بدونه درمانش راحتتر باشه ازطرفی هم میترسم بهش بگم چون شاید اگه بدونه من متوجه بیماریش شدم ناراحت بشه
azm
Iran, Islamic Republic of
فرض کنید یه نفر وقتی خسته است(مثلا در اثر یکنواختی و بیکاری در محیط اداری دچار کسالت و خواب آلودگی شده) و سرش رو میزاره روی میز تا کمی بخوابه بعد از چند ثانیه در حالی که انگار داره می خنده (خنده شدید که دندان ها پیدا می شوند و صورت به واسطه خنده سرخ می شود ولی صدای خنده شنیده نمی شود)و خودش و صندلیشو رو به سمت جلو و عقب حرکت میده در حالی که به سمت جلو خم شده بعد یکی دو دقیقه ، یه نفس عمیق می کشه و دو باره به حالت عادی برمی گرده و انگار دیگه خوابش نمیاد.
این علائمی که نوشتم از همکارم دیدم .این یه بیماریه، اختلاله ، چیه؟من این حالتشو که می بینم می ترسم.دفعه اول فکر کردم داره می خنده و فکر کردم داره به گیر کردن دسته صندلیش زیر میز می خنده و اینکه داره سعی میکنه با حرکاتش صندلی رو از میز جدا کنه ولی نمی تونه و منم شروع به لبخند زدن کردم ولی بعد این حالتش یکهو جدی شد و گفت چیزی شده که تو داری میخندی؟
فریده
با تشکر از مطالب جالبتون استفاده کردیم..
سعید
Iran, Islamic Republic of
سلام من صبح ها سر کلتس ساعت 8 طوری خوابالود میشم که مدام چشمام درحال بشته شدنه و استاد و ... رو تار و دوتا میبینم.مگر استرسی بهم وارد شه تا لحظه ای هوشیار بشم.بدنمم شل میشه.
ولی بعد کلاس دیگه کلا سرحالم.
مشکل چیه؟
رضا پورمحبی
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیزم شما به بیماری نارکلوپسی مبتلا هستید.همه این علایم برای منم هست.طوری که دیگران فکر میکنن من خوابم.ولی من میبینم.اما حالت خماری و بسته شدن پلک ها اینطور نشون میدن.دکتر قلعه بندی از اساتیدی هستن که در ایران ایشون فقط فلونشیب خواب رو دارن.کاملا به این بیماری آگاهی دارن.حتی امیدوار به درمان هم هستن
دهقان شادکامی
Iran, Islamic Republic of
من از سن چهارده سالگی بر اثر ضربه به سر به این بیماری مبتلا شدم چون این بیماری علائم بالینی نداره و صرفا گفته های خود بیمار وجود دارد و حتی در نوار مغزی هم اثر قابل شناسایی وجود نداره من تقریبا تمام علائم این بیماری رو دارم فلج شدن ناگهانی، توهم دیدن هنگام خواب رفتن و بیدار شدن ، خواب رفتن روزانه ، اما برای کنترل این علائم داروهای تجویز شده (ایمی پرامین و ریتالین) تاثیر قابل شماهده ای ندارد بهتر است در مورد کاتاپلکسی شرایط رو برای دیگران توضیح بدید که اگر حمله بهتون دست داد اونها سریع متوجه شوند و از افتادن شما جلوگیری کنند و تا جایی که میتوانید از قرار گرفتن درشرایطی که باعث ایجاد هیجان می شود پرهیز کنید برای خواب نرفتن در طی روز ، صبها تا آخرین لحظه ای که می توانید قبل از رفتن به محل فعالیت بخوابید حملات خواب معمولا در ساعات 10 تا 2 تشدید می شود برنامه تان را طوری تنظیم کنید که در این ساعات فعالیت کمتری داشته باشید حتی الامکان نیم ساعت تا چهل دقیقه در این ساعات بخوابید (من خودم چون کارمندم مجوز می گیرم و استراحت میکنم، در دوران دبیرستان و دانشجویی هم در نمازخانه !!! استراحت می کردم) .
شتاو
Iran, Islamic Republic of
سلام؛ممنون از اطلاعات خوبتون؛من در حالت عادی همیشه بیشتر از 5تا7ساعت خواب در شبانه‌روز نمیتونم بخوابم و حتی در سال چن بار به دکتر مریم چون چن روز خوابم نمیبره؛ولی الان حدوداً یک هفته س خیلی میخوابم؛همه برنامه هام به هم ریخته؛ نمی دونم چیکار کنم ؛یه روش بهتر میخام
ابوالفضل
Iran, Islamic Republic of
سلام. من شب ها از وقتی که خوابم میبره تا آخرین لحظه ایی که میخوام بیدار بشم خواب میبینم وا اصلا مغزم استراحت نمیکنه و طول روز خستگی دارم و سر دردمن چیکار کنم؟
شیما
Iran, Islamic Republic of
سلام.ممنونم از توضیحات خوبتون.من 30 سالمه.از 16-17 سالگی من این علايم رو داشتم اما هیچوقت به فکر پیگیری نبودم.همیشه همه فکر میکردن من خیلی خوابالو ام.تا 4سال پیش که علایمم خیلی شدید شد و به دکتر مراجعه کردم تشخیص نارکلپسی و کاتاپلکسی برام داده شد،تمام این 4سال رو دارو مصرف میکنم اما میزان بهبودیم خیلی کم بوده.این روهم بگم که کارمند بانک هستم و توی محیط کار واقعا اذیت میشم.همچنین توی این چند سال که داروهارو میخورم 20 کیلو افزایش وزن داشتم.میخواستم بپرسم که اولا من تا کی باید دارو مصرف کنم؟
و اینکه با وجود رژیم و ورزش هایی مثل یوگا و پیاده روی مدام نمیتونم وزنم رو پایین بیارم.
لطفا راهنماییم کنید.
سعید
Romania
سلام من مدتی هروقت میخوام بخوابم دچار فلج خواب میشم واین انقدر در طول شب تکرار میشه که منو کلافه میکنه به طوری که خوابم میاد ولی میترسم بخوابم خواهش میکنم کمکم کنید مرسی
Iran, Islamic Republic of
شما بهتره به یک متخصص هومیوپاتی مراجعه بفرمائید. احتمالا داروی gelsemium درمان کننده خواهد بود.
النا
Iran, Islamic Republic of
سلام اطلاعات کامل رو در سایتتون گذاشتین، من منابع اینگلیسی رو قبلا مطالعه کردم و سایتتون کامل نوشته...
من چندین سال علائم این بیماری رو داشتم ولی خواب الودگیم رو به بی اراده ای ربط میدادم تا اینکه دو سال پیش از شدت علائم کلافه شده بودم و بشدت اذیت میشدم.. پس از مراجعات فراوان به پزشک های مختلف علت رو نروکلپسی و کاتاپلکسی تشخیص دادند... من هر چهار علائم این بیماری رو دارم و خداروشکر کاتاپلکسی کمتر رخ میده ...
دارویی که دکتر برای من تجویز کرد تا یک سال مصرف کردم ولی بدلیل هزینه بالا مصرف دارو رو قطع کردم ... و بعد از اون سعی میکنم با خواب منظم علائم رو کنترل کنم ولی متاسفانه گاهی بدتر میشن ...
یکی از مضرات مصرف داروی من (مدافنیل) بعد از دو روز یا سه روز خوب بودن حالم، بشدت بدنم بی حس و دچار افت شدید انرژی میشدم.. بدن کاملنdown میشه و خیلییی بده ... :((
علی
Iran, Islamic Republic of
سلام من ۲۷ سال دارم و از وقتی که یادم میاد همیشه مشکل خواب داشتم.دکتر های زیادی رفتم ولی این بیماری هیچ درمانی نداره.این دکترا دیونتون میکنن باید خودتون باهاش کنار بیاین و سعی کنی موقعیت هایی رو که احتمال میدین خوابتون بگیره پیشبینی کنید و تو بعضی از سایتا خوندم که تو محل کار بیماریتون رو با رئیس یا همکاراتون در میون بزارین تا با شما مراعات کنن به هیچ عنوان این کار رو نکنید چون روز بعد اخراجتون میکنن یا اینکه کلی منت سرتون میزارن _ من چند تا راه حل که برای خودم جواب داده رو به شما پیشنهاد میکنم _دوش گرفتن صبح و زمانی که احساس خواب گرفتگی بهتون دست میده.... سعی کنید بیشتر اوقات از عینک افتابی استفاده کنید تا دیگران متوجه خواب الودگی شما نشن چون همین که احسای میکنید دیگران بهتون توجه میکنن و چه فکری راجب شما میکنن حمله خواب قوی تر شه و یه دفه به خودتون بیاین که از خواب بیدار شدین اگه سیگاری هستین بهتره سیگار ترک کنید یا شبها مخصوصا قبل خواب نکشین هیچ کس دوس نداره باهاش مثل یه بیمار رفتار شه پس بهتره این راز رو پیش خودتون نگه دارین چون هرچه بیشتر بهش فکر کنید یا با دیگران صحبت کنید قوی تر میشه و بیشتر شما رو ناراحت میکنه مسیر های طولانی رانندگی نکنید _ به هیچ عنوان با بچه کچیک تو خونه تنها نمونید و اگر مجبور شدین سعی کنید بچه رو ببرین بیرون از خونه و قدم بزنید _ در کل زیاد به این بیماری اهمیت ندین و به فال نیک بگیرید چه عیبی داره که ادم کار های کسل کننده انجام نده _ اینایی که گفتم نظرات و تجربه شخصیم بود امید وارم شما هم با این مشکل کنار بیاین .
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
مشکل فکر های بسته این است که دهانشان پیوسته باز است...