پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۱۵ فروردين ۱۳۹۴ / ۱۱:۰۹
کد مطلب: 30175
۱
نکاتي درباره فوايدکتاب خواني کودکان به بهانه روزجهاني کتاب کودک

کودک تان را با 5 بازي کتاب خوان کنيد

کودک تان را با 5 بازي کتاب خوان کنيد
بسياري از ما فارغ از اين که زياد اهل مطالعه باشيم يا کم، در يک نکته تفاهم داريم و آن، اين است که دوست داريم فرزنداني اهل مطالعه و کتاب خوان داشته باشيم. در خانه هاي امروزي با اين همه سرگرمي هاي جور واجور و متفاوت، از گوشي هاي تلفن همراه و بازي هايشان گرفته، تا انواع و اقسام شبکه هاي تلويزيوني، اينترنت و کنسول هاي پيشرفته بازي، ديدن کودکي که کتابي را در دست بگيرد و مشغول مطالعه شود از آن صحنه هايي است که کمتر پدر و مادر خوشبختي مي تواند به چشم ببيند، اما هر کاري راهي دارد و کتاب خوان کردن کودکان هم از اين قاعده مستثني نيست. باتوجه به اين که روز 14 فروردين در تقويم به نام «روز جهاني کتاب کودک» نامگذاري شده است، لازم دانستيم که در ادامه اين مطلب، شما را با فوايد مطالعه و کتاب خواني کودکان و راه هاي تربيت کودکي که اهل مطالعه باشد، بيشتر آشنا کنيم.

 

عادت به مطالعه يک امر اکتسابي است

عده اي از والدين و مربيان تصور مي کنند که عادت به مطالعه امري ذاتي و جزو خصلت هاي شخصيتي افراد است که تنها بعضي از افراد به دليل کنجکاوي، علاقه و ... به آن روي مي آورند و ديگران نمي توانند اهل مطالعه باشند و شايد اين والدين به همين دليل، هيچ گونه تلاشي براي ايجاد عادت به مطالعه در فرزندان خود نمي کنند. اما پژوهش هاي اخير در زمينه تعليم و تربيت ثابت کرده است که عادت به مطالعه يک امر اکتسابي است. يعني همان طور که يک کودک، خواندن و نوشتن را ياد مي گيرد، مي تواند مطالعه را هم بياموزد. پس بايد روش مطالعه را به او آموخت و او را به خواندن عادت داد.

 

زيربناي شخصيتي مناسبي براي کودک تان پايه گذاري کنيد

بسياري از دانشمندان و روانشناسان معتقدند که اساس و زيربناي شخصيت انسان در سال هاي اول زندگي اش پايه گذاري مي شود و آموخته هاي اين دوران، تاثير عميقي بر آينده زندگي او دارد. بنابراين اگر مطالب خواندني مفيد و سازنده در اختيار کودک قرار گيرد و از همان سنين کودکي به مطالعه عادت کند، راه و رسم زندگي را خواهد آموخت و تحت تاثير داستان ها و کتاب هاي آموزنده، به رشد و تعالي خواهد رسيد و در آينده نيز براي حل مشکلات خود از کتاب کمک خواهد گرفت.

 

مطالعه زمينه ساز تفکر و خلاقيت است

خواندن کتاب ها و داستان هاي مختلف موجب شکل گيري ارزش هاي گوناگون در ذهن کودک مي شود. رضايتي که کودک از مطالعه به دست مي آورد او را متکي به خود بار خواهد آورد. سؤالاتي که بر اثر مطالعه براي کودک مطرح مي شود و مقايسه هايي که او بين مسائل مختلف مي کند، در مجموع موجب مي شود که او فردي خلاق بار بيايد.

 

مطالعه هاي غير درسي هم باعث پيشرفت تحصيلي مي شود

مطالعه کتاب هاي غير درسي باعث بالا رفتن سطح فکر و فعال شدن ذهن کودکان مي شود. وقتي سطح فکر دانش آموزي بالا رفت و ذهن او فعال شد، امکان فراگيري درس هاي مدرسه برايش بهتر فراهم مي شود يعني ذهن او آمادگي بيشتري براي يادگيري رياضي، ادبيات، تاريخ و ... خواهد داشت. دانش آموزي که همگام با مطالعه درسي به طور جدي به مطالعه کتاب هاي غير درسي نيز مي پردازد:

-ذهنش براي فراگيري فعال تر مي شود.

-گنجينه لغاتش کامل تر مي شود.

-افق هاي جديدي پيش رويش باز مي شود.

-آمادگي اش براي يادگيري درس هاي مدرسه بيشتر مي شود.

-به صورت جدي تر و قوي تر در راه کسب علم گام برمي دارد.

 

توصيه هايي براي تشويق کودکان به کتاب خواني

يکي از اولين کارهايي که مي توان براي داشتن کودکي اهل مطالعه و کتاب خوان در خانه انجام داد، اهميت دادن به خواندن کتاب براي تمام اعضاي خانواده است. والدين بايد از بدو تولد هم زمان با اين که کودک راه رفتن و سخن گفتن را آغاز مي کند، کتاب را در معرض ديد او قرار دهند. کودک بايد شاهد مطالعه افراد خانواده باشد تا حس کنجکاوي و رغبت کافي براي رفتن به سوي کتاب در او به وجود آيد.

به کودکان ثابت کنيد خواندن کتاب به خودي خود جالب و لذت بخش است. اين کار مي تواند از سنين خيلي پايين شروع شود و چند روش براي اين منظور وجود دارد.

موقع خواب، براي کودکان تان داستان بخوانيد حتي اگر هر شب فرصت اين کار را پيدا نمي کنيد، هر زماني که فرصت داشتيد اين کار را انجام دهيد.

در طول روز براي کودک نوار قصه بگذاريد و به او اجازه دهيد که از طريق نوار با قصه همراه شود.

از سنين پايين به بچه ها وسايل نوشتن بدهيد. مداد، کاغذ و مداد رنگي در اختيارشان بگذاريد تا روي کاغذ هر چه دلشان مي خواهد بکشند. آنها به اين تجربه اوليه براي نوشتن نياز دارند.

يک داستان را بارها و بارها براي فرزندان تان بخوانيد يا تعريف کنيد. بچه ها دوست دارند يک قصه را بارها بشنوند تا تمام جزئيات آن را بشناسند و احساس کنند که با آن آشنا هستند. هنگام خواندن قصه، گاهي کلام خود را قطع کنيد و از فرزندان تان درباره قصه چيزهايي بپرسيد. اگر کودک نتوانست پاسخ درستي بدهد، اشکالي ندارد مهم اين است که با اين پرسش، او را به فکر کردن و يافتن راه حل تشويق کنيم.

از سنين پايين سعي کنيد که در مناسبت هاي ارزشمند به بچه ها کتاب هديه دهيد. با اين شيوه آن ها کم کم مي آموزند که کتاب هديه‌اي ارزشمند است.

اگر کودک تان در موردي رفتاري نامناسب و پرخاشگرانه نشان داد، کتاب داستاني با همان موضوع يا موضوع هاي مشابه درباره نافرماني‌هاي کودکان پيدا کنيد و در محيطي امن و آرام، کتاب را براي او بخوانيد و نظرش را درباره شخصيت اصلي قصه جويا شويد. به وسيله کتاب کودک را ترغيب کنيد که مسائل و حرف هاي خودش را بازگو کند چراکه در اين صورت به تدريج کتاب را دوست خود تلقي مي کند و در آينده نيز در برخورد با مشکلات يا به هنگام تصميم گيري‌هاي دشوار، به سراغ کتاب خواهد رفت.

 

با اين بازي ها کودک تان را کتاب خوان کنيد

راز موفقيت در کتاب خوان کردن کودکان اين است که به او بياموزيد مطالعه کتاب مملو از هيجان و مسائل سرگرم کننده است. براي پرورش اين احساس بايد راهکارهاي مناسب را بشناسيد. براي اين منظور بهتر است به توصيه هايي که در ادامه مطرح مي شود، توجه ويژه اي داشته باشيد.

همچون شخصيت هاي کتاب لباس بپوشيد و با کودک بازي کنيد: همچون شخصيت کتاب داستان مورد علاقه کودک خود، لباس بپوشيد و مانند او رفتار کنيد تا داستان کتاب را به دنياي واقعي بياوريد. حتي مي توانيد دوستان فرزند خود را دعوت و نمايش خانگي براي آن‌ها اجرا کنيد.

پوستر الفبا براي او تهيه کنيد: از کودک بخواهيد حروف موجود در پوستر را بنويسد و سپس مجله يا کاتالوگي بياوريد و از او بخواهيد همه اشکالي را که با حرف موردنظر شروع مي شوند با قيچي برش دهد و آن ها را روي پوستر حرف مرتبط بچسباند. به اين ترتيب مي توانيد با بازي، حروف الفبا را به فرزند خود بياموزيد.

از عروسک هاي انگشتي براي بيان داستان کمک بگيريد: با عروسک هاي انگشتي براي فرزندتان داستان بگوييد يا حتي مي توانيد يک تکه پارچه ساده دور انگشت خود بپيچيد و با ماژيک روي آن تصوير شخصيت موردنظر خود را نقاشي کنيد و به واسطه آن ها داستان را براي فرزند خود تعريف کنيد. همچنين مي توانيد از خود کودک هم براي بازي نقش شخصيت داستان کمک بگيريد.

براي پاداش کودک را به کتاب فروشي ببريد: هربار که کودک کار خوب انجام مي دهد به او بگوييد فلان مبلغ را برايت کنار مي گذارم و سپس با آن پول با هم به کتاب فروشي برويد و پول ها را خرج کنيد.

پيک نيک کتاب خواني راه بيندازيد: غذاي مورد علاقه کودک را تهيه کنيد و با کتاب مورد علاقه اش راهي پارک شويد. در کنار بازي و صرف غذا مي توانيد کتاب نيز برايش بخوانيد.

 
مرجع : مجله موفقيت
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
زبان هیچ استخوانی ندارد اما آنقدر قوی هست که بتواند قلبی را بشکند. پس مراقب حرف هایتان باشید.