جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۹ اسفند ۱۳۹۳ / ۱۵:۳۲
کد مطلب: 29618
۱
نويسنده: زهرا حاجيان

طب سنتي درايران؛ اقبال مردم وبي رغبتي پزشکان

طب سنتي درايران؛ اقبال مردم وبي رغبتي پزشکان
گرايش عمومي به استفاده از داروهاي گياهي و به طور کلي فرآورده هاي طبيعي در جهان به ويژه در سال هاي اخيررو به افزايش بوده است . به نحوي که طبق اعلام سازمان بهداشت جهاني ؛ در حال حاضر بيش از 75درصد مردم آلمان و بلژيک و ۷۴درصد مردم انگليس از ظرفيت هاي طب سنتي و گياهان دارويي استفاده مي‌کنند و همچنين در چين بيش از 80 درصد سلامت مردم وابسته به طب سنتي است. معاون طب سنتي وزارت بهداشت نيز در اين باره مي گويد: 77 درصد مردم آلمان، 75 درصد فرانسويان، 48 درصد مردم استراليا و 42 درصد آمريکايي ها به نحوي از ظرفيت هاي طب سنتي و گياهان دارويي استفاده مي کنند. 

 

سهم ناچيز طب سنتي در نظام سلامت کشور

اين آمارهاي قابل توجه در خصوص بهره مندي کشور هاي مختلف جهان از قابليت هاي طب سنتي در حالي اعلام مي شود که طب سنتي؛ با وجود سابقه در خشان وچند هزار ساله اي که در ايران داشته وهمچنين با وجود رويکرد قابل توجه مردم به استفاده از قابليت هاي اين نوع طب ؛در حال حاضر سهم ناچيزي را در نظام سلامت به خود اختصاص داده و بااستقبال کمي از سوي پزشکان مواجه است. به نحوي که کمتر مي بينيم پزشکان در روند تکميل خدمات درماني ، در صورت لزوم، استفاده از روش هاي مختلف طب سنتي مانند حجامت، زالودرماني ،داروهاي گياهي و... را که آثار آن ها به لحاظ علمي نيز اثبات شده است، براي بيماران تجويز کنند.به گفته معاون طب سنتي وزارت بهداشت، در حال حاضر با وجود اقدامات مهم وموثري که در زمينه توسعه و ترويج طب سنتي در قالب ايجاد دانشکده هاي طب سنتي ، تربيت متخصصان اين حوزه وحمايت از توليد دارو هاي گياهي در کشور انجام شده است، متاسفانه به نظر مي رسد در اين زمينه حلقه مفقوده اي وجود دارد مبني براين که رويکرد پزشکان به تجويز داروهاي گياهي ضعيف است به طور کلي اگر پزشکان رغبت بيشتري به تجويز داروهاي گياهي براي درمان بيماران داشته باشند،ظرف مدت کوتاهي خواهيم ديد که صنعت گياهان دارويي در کشور متحول خواهد شد.

 

برخورداري از 8 هزار گونه گياهي متنوع

خدادوست تصريح مي کند: در حال حاضر ايران با برخورداري از 8 هزار گونه گياهي متنوع که 2500 گونه از آن ها مصارف دارويي دارند ، خاستگاه اصلي گياهان دارويي در جهان است ، به نحوي که هم اکنون تنوع گياهان دارويي در ايران 4 برابر قاره اروپاست.

 

56 قلم داروي گياهي تحت پوشش بيمه قرار گرفته است

همچنين طي سال هاي اخير بيش از 200 قلم داروي گياهي در کشور توليد شده است که حدود 56 قلم از اين دارو ها تحت پوشش بيمه قرار گرفته اند اما متاسفانه اين دارو ها هنوز در نسخ پزشکان ما جايي ندارندودليل آن هم شناخت کافي نداشتن پزشکان از تاثيرات اين دارو ها و کم عارضه بودن آن‌هاست .

 

سهم داروهاي گياهي در نسخ پزشکان در اروپا بين 30 تا 40 درصد است

وي معتقد است با وجود اثربخشي ثابت شده  داروهاي گياهي ، متاسفانه سهم اين داروها در نسخ پزشکان ايراني بسيار اندک است در حالي که اين سهم در اروپا بين 30 تا 40 درصد است .

به گفته دکتر علي اکبر ولايتي رئيس گروه علمي طب سنتي و طب اسلامي فرهنگستان علوم پزشکي ، در همه جاي دنيا، طب سنتي مورد استقبال روزافزون مردم است و در کشور آمريکا به دليل گرايش و تمايل عامه مردم به طب سنتي، حرکتي به عنوان دموکراتيزه کردن طب آغاز شده است. يعني مردم در انتخاب روش طبي (جديد يا طب هاي سنتي) آزادند.وي با بيان اين که آنچه طب سنتي را زنده نگه داشته است، اقبال مردم و پذيرفته شدن جهاني آن است، مي گويد: در 40 درصد نسخه هاي پزشکان اروپايي، داروهاي طب سنتي تجويز مي شود.دکتر ولايتي با اشاره به جايگاه و اهميت طب سنتي تصريح مي کند: امروزه بسياري از پرسش ها در طب سنتي پاسخ دارد و طب جديد در مقابل آن سکوت کرده است، يکي از اقدامات مهمي که براي ارتقاي جايگاه طب سنتي بايد انجام شود، انجام کار علمي قانونمند و کارشناسي شده است تا راه براي سوء استفاده افرادي که دانشي از اين رشته ندارند، مسدود شود.

 

برنامه هاي احياي جايگاه طب سنتي

خدادوست معاون طب سنتي وزارت بهداشت با اشاره به اقدامات در دست انجام براي احياي جايگاه طب سنتي در کشور و ترويج اين نوع طب در بين پزشکان ،از تدوين بسته هاي آموزشي طب سنتي براي پزشکان خبر مي دهد که قرار است با کمک اين بسته هاي آموزشي ،پزشکان در برنامه هاي باز آموزي تحت آموزش مداوم طب سنتي قرار گيرند .

 

تدوين بسته هاي آموزشي براي بهورزان

او اضافه مي کند : همچنين بسته هاي آموزشي براي بهورزان تدوين شده است تا در آموزش گروه هاي بهورزي در خانه هاي بهداشت به کار گرفته شود و بهورزان با مباني طب سنتي واصلاح سبک زندگي آشنا شوند و به تدريج اين مباني در سيستم شبکه بهداشت و در مان کشور جاي خود را باز کند و بتوانيم از اين ظرفيت براي سلامت مردم استفاده کنيم.

مهم ترين نکات

بيش از 200 قلم داروي گياهي در کشور توليد شده است اما متاسفانه اين دارو ها در نسخ پزشکان ما جايي ندارد.

با وجود اثربخشي ثابت شده  داروهاي گياهي ، متاسفانه سهم اين داروها در نسخ پزشکان ايراني بسيار اندک است در حالي که اين سهم در اروپا بين 30 تا 40 درصد است .

يکي از اقدامات مهمي که براي ارتقاي جايگاه طب سنتي بايد انجام شود، انجام کار علمي قانونمند و کارشناسي شده است تا راه براي سوء استفاده افرادي که دانشي از اين رشته ندارند، مسدود شود.

ايران با بر خورداري از 8 هزار گونه گياهي متنوع که 2500 گونه از آن ها مصارف دارويي دارند ، خاستگاه اصلي گياهان دارويي در جهان است.

 

 
نويسنده: زهرا حاجيان
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
موفقیت هایی که نصیب افراد صبور می شود،همان فرصت هایی است که توسط افراد عجوا رها می شود