چهارشنبه ۲۹ فروردين ۱۴۰۳ - 17 Apr 2024
تاریخ انتشار :
پنجشنبه ۵ مرداد ۱۳۹۱ / ۰۵:۴۵
کد مطلب: 12859
۰

آسیب پذیری نوجوانان در اعتیاد پس از بلایای طبیعی


رییس مرکز تحقیقات توانبخشی در حوادث و بلایا گفت: کودکان و نوجوانان نسبت به سوء مصرف مواد پس از حوادث آسیب‌پذیر هستند.

به گزارش مهر، حمیدرضا خانکه در نشست علمی پژوهشی که با عنوان «سوء مصرف و وابستگی به مواد در حوادث و بلایا» برگزار شد، گفت: سیر تحول تاریخ زندگی انسان بر روی کره‌ زمین و فراوانی حوادث و بلایا، حاکی از آن است که احتمال وقوع اغلب بلایا کماکان اجتناب‌ناپذیر است و با ایجاد تغییرات و دست‌کاری‌های محیطی، جمعیتی و نظایر آن، جوامع همواره در معرض بلایا قرار دارند.

وی تصریح کرد: مردم همیشه از وقوع حوادث و بلاهایی که منجر به صدمات و مرگ‌ و میر در طی زندگی‌شان می‌شوند، رنج می‌برند و در هراس هستند و از سویی بلایای امروزه نسبت به گذشته، نگرانی‌های بسیار بزرگ‌تری برای جامعه‌ بشری ایجاد کرده‌‌اند.

رییس مرکز تحقیقات توانبخشی در حوادث و بلایا ادامه داد: در  حوادث و بلایا، بازماندگان به علت تجربه‌ شرایطِ غیر قابلِ تصور ناشی از بروز حوادث همچون از دست دادن عزیزان، دارایی‌ها، سلامت خود و خانواده، تحت فشارهای زیاد روانی و اجتماعی قرار می‌گیرند و بدین صورت زمینه برای ابتلاء مشکلات روانی و اجتماعی مثل افسردگی، اضطراب و سوء مصرف و وابستگی به مواد در آنان فراهم می‌شود.

خانکه بیان کرد: مطالعات انجام شده بر روی بازماندگان ناشی از حوادث و بلایا با منشأ طبیعی یا انسان، نشان می‌دهد که وقوع حوادث و بلایا، زمینه را برای اعتیاد به مواد مخدر و الکل فراهم می‌کنند و البته این مشکلات در افرادی که قبل از وقوع حوادث، سابقه سوء مصرف مواد داشته‌اند، پس از آن با شدت و فراوانی بیشتری دیده می‌شود.

وی افزود: یافته‌ها نشان می‌دهد که بروز حوادث و بلایا، زمینه را برای بازگشت به اعتیاد، در افرادی که حتی برای مدت طولانی آن را ترک کرده‌اند، فراهم می‌کند و لازمست مدیران حوزه سلامت در تحلیل خطرات و برنامه‌ریزی مقابله با حوادث، این گروه را به‌عنوان گروه آسیب‌پذیر در نظر بگیرند.

رییس مرکز تحقیقات توانبخشی در حوادث و بلایا گفت: کودکان و نوجوانان نسبت به سوء مصرف مواد پس از حوادث آسیب‌پذیرترند و از طرفی مطالعات انجام شده ارتباط قوی بین مشکلات روانی اجتماعی ناشی از بروز حوادث در سنین پایین ( نظیر از دست دادن والدین و سوء رفتار با کودکان) و ابتلا به مشکلاتی نظیر افسردگی، اضطراب و سوء مصرف مواد در سنین بزر‌گسالی را نشان می‌دهند.

خانکه افزود: ابتلا به این مشکلات با عوامل متعددی همچون تجارب زندگی فرد قبل از حوادث، توان فرد برای مقابله با مشکلات و تنش‌ها، بزرگی حادثه و میزان حمایت دریافتی از خانواده، دوستان و متخصصین ارتباط دارد.

وی اظهار کرد: اکثر بازماندگان از حوادث و بلایا با تأثیرات این موقعیت‌ها آشنا نیستند و گاهی آنها را ناشی از خطا و گناهان خود می‌دانند و معمولا از خانواده و دوستان خود فاصله می‌گیرند چون فکر می‌کنند، آنان مشکلاتشان را نمی‌فهمند و متاسفانه معمولا نیز به مواد روی می‌آورند.

خانکه با بیان اینکه خاطرات این حوادث برای بازماندگان خوشایند نیست و برای فرار از آنها، معمولا مصرف مواد اولویت پیدا می‌کند، افزود: این مطالعه در کل، دلایل متعددی را همچون استرس و اندوه، افسردگی، کم‌سوادی، بازتوانی ناکافی معتادان، بهداشت و سلامت نامناسب، حمایت‌های بی‌برنامه مالی بعد از حوادث، دسترسی به مواد و تجارت آن به علت توزیع پول بین بازماندگان و ضعف قوانین برای افزایش تمایل به سوء مصرف مواد پس از حوادث، شناسایی کرده است.

وی تاکید کرد: لازمست به‌منظور کاهش تمایل به سوء مصرف مواد ناشی از وقوع حوادث و بلایا در افراد آسیب‌دیده و معتادان به مواد مخدر و الکل و همچنین کلیه گروه‌های آسیب‌پذیر، برنامه‌های حمایتی لازم با برنامه‌ریزی منظم و براساس اصول و استراتژی‌های مناسب استخراج و آموزش‌های لازم داده شود.


نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
برای انسان نابینا شیشه و الماس فرقی ندارد اگر کسی قدرتان را ندانست فکر نکنید شیشه اید یقین بدانید که او نابیناست ...