سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ - 19 Mar 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۴ / ۰۹:۰۲
کد مطلب: 33873
۱
از ژنتيک تا تخمدان پلي‌کيستيک

10 دليل رايج ريزش مو

10 دليل رايج ريزش مو
1.ريزش موي ژنتيکي:
عوامل ژنتيکي يا سابقه خانوادگي، نقش پررنگي در ريزش موها يا طاسي‌هاي نوع مردانه و زنانه دارند. اين نوع ريزش مو به ‌صورت طاسي جلو يا فرق سر در آقايان و نازک شدن تار موها در خانم‌ها خودش را نشان مي‌دهد. ريزش موي ژنتيکي، بر سن شروع ريزش موها و شدت ريزش هم تاثير دارد. يعني افرادي با سابقه خانوادگي طاسي، از سنين پايين‌تر و با شدت بيشتري دچار ريزش مو مي‌شوند. ريزش موي ژنتيکي يا طاسي‌هاي با الگوي مردانه، بيشتر بين آقايان رواج دارد و حتي مي‌تواند از سن بلوغ هم شروع شود. اين نوع ريزش مو، علاوه بر از دست دادن موها، باعث نازک و نرم شدن تار موهاي باقيمانده نيز مي‌شود. هر چند معمولا راهي جز کاشت مو براي درمان اين نوع خاص از ريزش موها وجود ندارد، اما مي‌توان با کمک برخي از داروهاي خوراکي يا موضعي، زير نظر متخصص پوست، جلوي ريزش يا نازک شدن بيش از اندازه موها را گرفت.

 

2. ريزش موي هورموني:
تغييرات هورموني و از بين رفتن تعادل هورمون‌ها در دوران مختلف زندگي مي‌توانند از ديگر دلايل شايع براي ريزش موهاي دوره‌اي به‌خصوص در خانم‌ها باشند. ريزش موهاي هورموني، بيشتر در دوران بارداري، زايمان و يائسگي اتفاق مي‌افتند. سطح هورمون‌ها در اثر اختلال در کارکرد تيروئيد هم تغيير مي‌کند. از اين رو، ممکن است افرادي که دچار کم‌کاري يا پرکاري تيروئيد هستند هم درجاتي از ريزش مو را تجربه کنند. اين نوع ريزش موها بايد با درمان زمينه بروز ريزش مو، قطع شوند. ريزش موهاي ناشي از تغييرات هورموني، دوره‌اي هستند و مي‌توان پس از درمان مشکلات هورموني، اميد به برگشتن الگوي رشد موها به حالت طبيعي خود داشت.

3. ريزش موي سکه‌اي:
ريزش مو يا طاسي سکه‌اي که در علم پزشکي به آن آلوپسي آره‌آتا مي‌گويند، زماني رخ مي‌دهد که سيستم ايمني بدن به فوليکول‌هاي مو حمله مي‌کند و باعث ريزش موي دايره‌اي و سکه‌اي مي‌شود. در اين صورت، پوست قسمت‌هايي که دچار ريزش مو مي‌شوند، بسيار نرم و کاملا طاس خواهند شد. اين نوع ريزش مو در بيشتر موارد و با ارتقاي قدرت سيستم دفاعي بدن درمان خواهد شد.

4. عفونت پوست سر:
ابتلا به عفونت‌هاي قارچي پوست کف سر مي‌تواند از ديگر دلايل ريزش موها محسوب شود. يکي از بيماري‌هاي عفوني قارچي پوست کف سر،‌ بيماري رينگ وُرم يا درماتومايکوز است که توسط قارچ‌ها ايجاد مي‌شود. زماني که فردي درگير با رينگ وُرم باشد، قسمت‌هايي از پوست سر او حالت فلس‌مانند به خود مي‌گيرد و دچار ريزش مو در اين قسمت مي‌شود. بهتر است بدانيد خوشبختانه، اين نوع ريزش مو با درمان زمينه بيماري، درمان خواهد شد و موهاي از دست رفته، دوباره رشد خواهند کرد. بيماري‌هاي پوستي سارکوئيدوز و لوپوس مي‌توانند از ديگر دلايل ريزش موها محسوب شوند.

5. ريزش مو در اثر تريکوتيلومانيا:
تريکوتيلومانيا، يکي از بيماري‌هاي روان‌پزشکي است که در اثر ابتلا به آن، فرد بيمار موهاي سر، ابرو يا بدن خود را مي‌کند و در مواردي هم آنها را مي‌جود. اين نوع ريزش مو هم با درمان مشکل رواني فرد، از بين خواهد رفت و موهاي کنده‌شده، دوباره رشد خواهند کرد.

6. ريزش موي ناشي از دارو و درمان:
ريزش موي دارويي که در اثر مصرف برخي از داروهاي خاص ايجاد مي‌شود هم جزو ريزش موهاي دوره‌اي است و در اثر قطع مصرف دارو برگشت‌پذير خواهد بود. اين نوع خاص از ريزش مو در اثر مصرف داروهايي مانند داروهاي سرطان، ضدافسردگي، بيماري‌هاي قلبي-عروقي، فشار خون بالا و کنترل بارداري ايجاد مي‌شود. به ‌علاوه، مصرف حجم بالاي مکمل‌هاي ويتامين A هم مي‌تواند ريزش موها را در پي داشته باشد. راديوتراپي سر نيز يکي از درمان‌هايي است که براي برخي از بيماري‌هاي موجود در اين قسمت از بدن، استفاده مي‌شود ولي مي‌تواند باعث ريزش موها شود و در بسياري از موارد و بعد از تکميل چرخه درمان، موهاي سر بيمار مانند گذشته رشد نخواهند کرد.

7. ريزش موهاي حادثه‌اي:
بسياري از افراد دچار ريزش يا نازک شدن ناگهاني موها پس از تجربه يک شوک فيزيکي يا رواني مي‌شوند. اين نوع از ريزش موها، دوره‌اي و قابل‌برگشت خواهند بود. معمولا کاهش وزن‌هاي شديد و ناگهاني، تب بالا، عمل‌هاي جراحي يا مواجهه با مرگ عزيزان مي‌توانند منجر به اين‌گونه ريزش موها شوند.

8. ريزش موي ناآگاهانه:
ريزش موي ناآگاهانه مي‌تواند در اثر بستن موها يا آرايش نامناسب آنها ايجاد شود. مثلا افرادي که موهاي خود را محکم با کش از پشت مي‌بندند يا آنهايي که بيش از اندازه از حالت‌‌دهنده‌هاي مو استفاده مي‌کنند، بيشتر از سايرين دچار ريزش موهاي دوره‌اي و تکه‌اي مي‌شوند. براي درمان اين نوع ريزش مو هم فقط بايد الگوي بستن و آرايش آنها را تغيير داد.

9. ريزش موي ناشي از کم‌خوني:
کم‌خوني ناشي از فقر آهن هم مي‌تواند يکي از مهم‌ترين علت‌هاي ريزش مو در خانم‌ها محسوب شود. معمولا خانم‌هايي که عادت‌ماهانه‌هاي شديدي را در طول ماه تجربه مي‌کنند يا غذاهاي سرشار از آهن به اندازه کافي در برنامه غذايي‌شان وجود ندارد، با کمبود سلول‌هاي قرمز خوني مواجه مي‌شوند و در معرض ريزش مو قرار مي‌گيرند. سلول‌هاي قرمز خوني، مسئول حمل اکسيژن در سلول‌هاي بدن هستند و مي‌توانند انرژي مورد نياز ما را تامين کنند. زماني که موها در اثر کم‌خوني فقر آهن دچار ريزش مي‌شوند، مي‌توان با درمان بيماري زمينه‌اي، از شر اين نوع ريزش مو هم خلاص شد و اميدوار به برگشت موهاي از دست رفته بود.

10. ريزش موي ناشي از تخمدان پلي‌کيستيک:
تخمدان پلي‌کيستيک جزو بيماري‌هاي شايع ميان خانم‌هاست که مي‌تواند از حدود 11 سالگي، آنها را درگير کند. اين بيماري با به هم زدن تعادل هورمون‌ها، مشکلاتي مانند رويش موهاي زائد در صورت يا بدن خانم‌ها يا ريزش و نازک شدن موهاي آنها را به دنبال خواهد داشت. تخمدان پلي‌کيستيک، جزو بيماري‌هاي خوش‌خيم است که مي‌توان به‌سادگي آن را تحت‌نظر
متخصص‌غدد درمان کرد و از شر ريزش موي ناشي از اين بيماري هم خلاص شد.

منبع: mayoclinic


نگاه متخصص پوست

دکتر اميرهوشنگ احساني

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران

کاشت موي سيگاري‌ها خوب جواب نمي‌دهد

تا همين چند سال گذشته، عوامل ريزش مو به موارد مشخصي محدود مي‌شدند اما در سال‌هاي اخير، عوامل جديدي به آن قديمي‌ها اضافه شدند که در ادامه به گروهي از مهم‌ترين آنها اشاره‌اي مي‌کنيم. يکي از اين عوامل، اکستنشن موهاست. هرچند اکستنشن ساده و کوتاه‌مدت نمي‌تواند تاثيري بر ريزش موها داشته باشد، اما هرچه مدت زمان اکستنشن کردن، طولاني‌تر باشد و موها هم در طول اين کار، کشش زيادي را تحمل کنند، ريزش موها به‌دليل آسيبي که به آنها وارد مي‌شود، بيشتر خواهد شد. در برخي از موارد، آسيب و ريزش موي ناشي از اکستنشن، دائمي خواهد بود.
مصرف سيگار و از آن مهم‌تر، قليان ميان خانم‌ها و آقايان هم مي‌تواند کاهش خونرساني به فوليکول‌هاي موها، کاهش رويش و افزايش ريزش آنها را دنبال داشته باشد؛ تا جايي که حتي نتيجه کاشت مو در افراد سيگاري، بسيار ضعيف‌تر از ساير افراد خواهد بود. نکته ديگر، درباره صاف و فر کردن موهاست. اين کارها به‌خودي‌خود باعث ريزش موها نمي‌شوند؛ مگر اينکه فرد به‌صورت وسواسي و هر 3-2 هفته يکبار، اين کار را تکرار کند. در اين صورت، ريشه موهاي او آسيب مي‌بيند و دچار ريزش مو مي‌شود. معمولا ساقه موها در اثر صاف يا فر کردن، دچار آسيب مي‌شوند و ريشه آنها در اين ميان، کمتر آسيب مي‌بيند. در مورد رنگ مو هم همين مساله صدق مي‌کند؛ يعني اگر فردي، بيشتر از سالي 6 بار موهاي خود را رنگ نکند، دچار ريزش موي ناشي از رنگ مو نمي‌شود اما رنگ کردن بيش از اندازه موها باعث خشک و شکننده شدن آنها و افزايش ريزش‌شان مي‌شود.

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
متوجه رابطه شوهرم با خواهرم شدم. چه کار کنم؟
بیمارستان روانپزشکی امین آباد تهران
سه گام مهم برای تقویت تاب آوری کودکان
تا حالا هيچ آدم قوى اى كه گذشته آسونى داشته باشه نديدم .