سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ - 19 Mar 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۶ / ۱۳:۱۵
کد مطلب: 40659
۰
احساس عدم امنیت یکی از دلایل مهم آسیب های اجتماعی است

سخنان وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی در جشنواره روانشناسی و مشاوره

سخنان وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی در جشنواره روانشناسی و مشاوره
نخستین جشنواره روز روانشناسی و مشاوره با حضور دکتر علي ربیعی وزیر تعاون،کار و رفاه جتماعی در مرکز همایش های دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد .

به گزارش میگنا در اين مراسم وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی گفت : بحث اختلالات روانی و آسیب های اجتماعی به اندازه  خود با اهمیت است . اینها موضوعاتی هستند که هیچ کس نمی تواند بگوید که من از این مساله متاثر نیستم. بطور مثال افرادی هستند که در خانواده شان معتادی وجود ندارد اما درجامعه ای زندگی خواهند کرد که به خانواده ای که در معرض آسیب هست تبدیل می شود . وجود یک آدمی با نا امنی روانی یا رفتارهای غیرمتعارف دریک آپارتمان ده واحدی همه آن ده واحد را دچارنگرانی می کند چه آنهایی که مستقیم خودشان با پدیده درگیرهستند درکانون خانواده ، نزدیکانشان یا خود فرد ، همه ما به نوعی با این مساله مواجه خواهیم بود.

مساله آسیب های اجتماعی یا ناامنی های روانی مساله همه ماست 

وی افزود: بنابراین  نمی توانیم در جامعه ای که در آن ناامنی روانی روز به روز بیشتر می شود فرزندی با  آرامش تربیت کنیم . قطعا درتربیت نسلی ما نیز این موضوع  موثراست . بنابراین اجازه بدهید بگویم که مساله آسیب های اجتماعی یا ناامنی های روانی یا مسائلی از این دست که شما امروز پیرامون آن گردهم آمده اید و صحبت می کنید مساله همه ماست  و مساله همه ایرانیان است .
وی گفت : ازطرفی در تجربه تاریخی هیچ جامعه ای بدون نشاط ، بدون امید و بدون تحرک نمی توان پیدا کرد و برشمرد که بگوییم در وضع جامعه تغییرات بنیادین رخ  داده و خود را متحول کرده است. ما اگر بنای قدرت اول شدن منطقه را داریم باید این سوال را بپرسیم که این بنا با کدام جامعه است ؟ با چه کسانی می خواهیم به قدرت اول منطقه تبدیل شویم و تحولات عظیم اقتصادی و اجتماعی ایجاد کنیم. ووقتی امروز قدرت ملی را تعریف می کنیم دربخشی از تعریف قدرت ملی که بخش نامرئی ونرم قدرت ملی است بحث نشاط اجتماعی و آن چه که مایه ی امید درجامعه است آن بخش اصلی در قدرت ملی تعریف می شود . 
دکتر ربیعی گفت: بنابراین موضوعی که امروز در این نشست  پیرامون آن  بحث خواهیم کرد  به حیات اجتماعی جامعه امروز ایران مربوط است. وقتی به تاریخ کشورهایی که در گذشته مسیر را پیمودند نگاه می کنیم و کشورهایی که اخیرا این مسیر را پیموده اند و تحت عنوان تازه صنعتی شده از آنان یاد می کنیم  اغلب افراد آن جامعه  به عنوان محمل داران توسعه آمادگی روانی برای تغییرات بزرگ در آدم ها به وجود آمده است و جامعه به جامعه ای تبدیل شده که توانسته تحرکات بزرگ داشته باشد.  پس از این جهت نیز برای ما مساله مهم است. 
وزیر رفاه افزود: درسال های اخیر که به دلایل مختلف شاهد رشد روزافزون برخی از آسیب های اجتماعی بودیم و خوشبختانه شاهد کاهش برخی از آسیب ها هم هستیم این وضعیت نشان می دهد که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد .

مفهوم افزایش نرخ مشارکت آمادگی بیشتری برای ایفای نقش در جامعه است

وی در خصوص  شاخص افزایش نرخ مشارکت به عنوان یک شاخص بزرگ که با حوزه کاری این وزارتخانه مرتبط است است گفت: دراین دوسال نرخ مشارکت حدود 5/2 درصد افزایش پیدا کرد . مفهوم افزایش نرخ مشارکت به این معناست که افراد بیشتری در جامعه احساس آمادگی بیشتری برای ایفای نقش در جامعه می کنند.  البته این موضوع به عنوان وزیر رفاه برایم شادی بخش است و به عنوان وزیر کار برای من آنجا هم شادی بخش است اما به هرحال پاسخگویی بیشتری می طلبد این ها شاخص هایی است که ما با جهت گیری های کلی می توانیم به سمت برنامه ریزی  حرکت کنیم.
 دکتر ربیعی گفت: به هرحال در خصوص  اعتیاد آن قدری پیرامونش صحبت  شده که نمی خواهم درباه  آن بحث کنم . 
وی در همین رابطه به پدیده گورخوابی و مصاحبه  با پرویز فردی که در فضای مجازی پیرامونش صحبت شده بود اشاره کرد و گفت:  وقتی با پرویز مصاحبه یک ساعته انجام شد  متوجه شدم که وی اتفاقا وضع مالی خوبی هم داشت و با اعتیاد تفننی شروع کرده بود و دچار اعتیاد عمیق شده بود و خانواده احساس کرده بود که دارد ثروت خانواده را از بین می برد و بعد دچار طرد خانوادگی شده بود و پس از آن دچار طرد اجتماعی شده بود و بعد زندگی از متن اجتماعی به حاشیه شهری می رود  . حالا در مورد رابطه معنا دار بین فقر  واین که دیگر نمی توانیم بگوییم  فقرعلت تامه  آسیب اجتماعی بوده ، نه این که فقر رابطه معناداری با آسیب های اجتماعی ندارد که همواره دارد.  درهمه جوامع هم دارد اما آسیب های اجتماعی عوامل  دیگری هم دارد که آن ها هم تعیین کننده هستند. 
وی افزود: سازمان بهزیستی امروزه به موضوعات و بزه هایی مانند مساله اعتیاد ، گونه های مختلف آسیب های اجتماعی و .. همسرآزاری و کودک آزاری ، درگیری های اجتماعی ، نزاع ها و مسائلی از این قبیل می پردازد.  
وی تصریح کرد : حتی  مهاجرت نیروی انسانی بلکه پدیده فرارمغزها را هم  دراین راستا به عنوان یک بیماری اجتماعی می توان از آن نام  برد. اما پدیده مهاجرت نیروی کار یک پدیده مثبت است که ما هم درحال برنامه ریزی برای آن هستیم که بتوانیم به عنوان صادرات خدمات انسانی برای کشورها داشته باشیم . 
دکتر ربیعی گفت:  ما امروز با این مسائل روبرو هستیم  و من فکر می کنم  که ما نیازمند این هستیم و از همکاران خودم و جمع دانشجویان این حوزه می خواهم  به علت شناسی دقیق برسیم . تا به علت شناسی دقیق نرسیم نمی توانیم به  راه حل های دقیق دست پیدا کنیم . 

سه مرحله  پیش آمدن آسیب ، مواجهه با آسیب و مرحله پس از آسیب

وی افزود: ما سه مرحله  پیش آمدن آسیب ، مواجهه با آسیب و مرحله پس از آسیب را داریم  که   معمولا در راهکارهایمان درمرحله مواجهه با آسیب برنامه ریزی می کنیم که این کاریکی از اشکالات است. مواجهه با آسیب مرحله پیش آمدن آسیب است . اما پرسشی که مطرح است اینکه  کدام جامعه ای است که در آن آسیب به وجود نمی آید ؟ این پرسشی است که شما باید به آن فکر کنید . 

شناسایی مساله اهمیتش بیش از شناخت آسیب است

وی افزود: معمولا یک نوع سندروم هم در برنامه ریزی داریم که بین عارضه و بیماری نوعی تمایز قائل نشدن و اشتباه گرفتن عارضه و بیماری است . خوب این سندروم را غالبا داریم. نقدی هم بر همکاران دانشگاهی خودم دارم که ما عمدتا آسیب شناس شده ایم  و  مساله شناس نیستیم . یقینا" شناسایی مساله اهمیتش بیش از شناخت آسیب است. آسیب شناسی کارفوق العاده راحتی است . ما پدیده ها را نگاه می کنیم و آسیب را می شماریم اما مساله شناسی سخت است و قدرت تبیین می خواهد و براساس تبیین می توانیم بگوییم که در جامعه  چه کار کنیم که با این آسیب مواجه نشویم .
وی افزود:  این خواست من به عنوان یک سیاست گذار و مجری سیاست است و امیدوارم که درآینده بتوانیم نتیجه بهتری بگیریم . اما توصیه من به مساله شناسی است .
وی افزود : زمانی فقر و بیکاری رابطه بسیار بالا و رابطه بسیار معناداری با طلاق داشت . اما مطالعات امروز نشان می دهد که سبک زندگی رابطه بالاترین علت را دارد. حتی با روش های علتی کارکنیم از رابطه عبور کنیم و از همبستگی گرفتن برویم به سمت رابطه علت شناسی با آن ابزار هم مطالعه کنیم می بینید تغییرات نگاه به زندگی بیشترین رابطه را دارد . 
دکتر ربیعی افزود: این ها نشان می دهد دریک جاهای دیگری از جامعه اتفاقاتی افتاده که دارد علت های آسیب ها را می سازد  و  یا  فکر می کنم یکی از دلایلی که امروز آسیب ها را می سازد ناامنی روانی در جامعه است . 

 احساس تنهایی یکی از علت های بزرگ آسیب های اجتماعی

وی افزود : می خواهم پدیده ای را بگویم  بطور مثال  آزارساختاری ما به تنهایی ، به نظر من هر ایرانی هرشب باید از خودش بپرسد من چه اندازه دیگران را آزارداده ام ؟ و چقدر مورد آزارواذیت قرارگرفته ام . ما به طور ساختاری داریم آزار تولید می کنیم . ساختارهای اجتماعی ما آرام بخش نیستند . احساس تنهایی یکی از علت های بزرگ آسیب های اجتماعی امروز است  و به نوعی  فردگرایی منفی  است .

دکتر ربیعی گفت :  در کتاب "جامعه شناسی تحولات ارزشی "  به این نکته اشاره کرده ام  که درآن زمان این آژیر وجود داشت که فرد گرایی منفی روز به روز نمودارش رو به بالاست . من فکر می کنم دربحث علت شناسی احساس عدم امنیت یکی از دلایل مهم آسیب های اجتماعی است . 

وی به گونه های مختلفی از نا امنی پرداخت و گفت : نگاه نا امنانه بیرون به داخل  تا تولید ناامنی که ازامنیت شغلی تا امنیت رفتار با همدیگر داریم اصولا رفتارهای خودمان تولید ناامنی می کند . این ها را بگذارید کنار هم. خیلی به هم طعنه می زنیم و راه می رویم. شما چنین حسی ندارید ؟ چقدر جامعه به هم طعنه می زند و راه می رود . کسی راه  را برای راه رفتن همدیگر بازنمی کند کسی نمی ایستد و دیگران را رو به جلو ببرد .  ما به عقب فرار می کنیم . پاروی شانه هم می گذاریم و بالا می رویم . کمتر می گذاریم کسی از روی ما حرکت کند و بالا برود ، کمتر سایه می شویم که دیگران استراحت کنند . 

یکی از کارهای بزرگ دولت تدبیر و امید و کارهای بزرگ دولت روحانی این بود که خودش تولید ناامنی در جامعه نکند

وی افزود: معتقدم مجموعه نهادهای اجتماعی ، نهادهای سیاسی وفردی دارد چنین جامعه ای می سازد . اگر می خواهیم به سمتی برویم که چطور مسائل و آسیب ها ی اجتماعی را کم کنیم ، حتما باید از رابطه سنتی یا رابطه کلاسیک بین فقر و نابرابری که حتما مهم است و من نمی خواهم اهمیت آن را کم کنم از مسائل اجتماعی عبور کنیم و درراهکارها ، سند ها و توصیه هایی بسازیم که چطور جامعه با امنیتی ایجاد کنیم . فکر می کنم که یکی از کارهای بزرگ دولت تدبیر و امید و کارهای بزرگ دولت روحانی این بود که خودش تولید ناامنی در جامعه نکند و جامعه آرامش بیابد .

 

مرجع : سايت وزارت تعاون،كار و امور اجتماعي
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
متوجه رابطه شوهرم با خواهرم شدم. چه کار کنم؟
بیمارستان روانپزشکی امین آباد تهران
سه گام مهم برای تقویت تاب آوری کودکان
تا حالا هيچ آدم قوى اى كه گذشته آسونى داشته باشه نديدم .