سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ - 19 Mar 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۶ / ۲۳:۴۲
کد مطلب: 40721
۱
۱

پرهیز از برچسب روانی نیازمند معرفی جایگاه روانشناسی و مشاوره

پرهیز از برچسب روانی نیازمند معرفی جایگاه روانشناسی و مشاوره

زندگی مدرن موجب شده که روابط فردی، خانوادگی، تربیتی و زناشویی دستخوش تغییرات زیادی شود و از فضای سنتی عبور کرده و واژگان و رفتارهایی را پذیراست که ممکن است در صورت مهارت کمرنگ افراد جامعه منجر به برخی مشکلات و تنش های خاص شود و از این منظر مشاوره می تواند به خوبی راه گشا و ناجی باشد. چه بسا با فقدان مشاوره، آسیب و ترکش مشکلات به بدنه زندگی عمیق شود وتبعات جدی به بار آورد و اینجاست که دانش روانشناسی به مدد آمده و به عنوان بخش اجتناب ناپذیر در تضمین بهداشت روانی اهمیت دارد.

9 اردیبهشت به عنوان روز روانشناسی تعیین شده تا مولفه های ارزشمند و اهمیت مشاوره نگاه جامعه به حوزه روانشناسی با باورهای نادرستی در هم آمیخته در حالیکه مانند هر بیماری جسمی که به متخصص رجوع می شود در موعد بحران های روانی نیز باید مراجعه به متخصص داشت و سهل انگاری از این مهم می تواند پیامدهای جدی در حوزه روانی، جسمی و حتی روابط و موقعیت های خانوادگی و اجتماعی ایجاد کند که در بسیاری موارد غیر قابل جبران است.

مشاوره در ابعاد اجتماعی به عنوان سرمایه مهمی مطرح می شود برای مثال زوج های جوانی که با کمترین تنش مشاوره را یاور خود می دانند کمتر از سایرین در دایره اختلافات حاد خانوادگی افتاده و با مهارت ورزی درگیر طلاق و پیامدهای آن نمی شوند.

معاون امور پیشگیری اداره کل بهزیستی استان مرکزی گفت: مردم با ورود هر علم نوینی مقاومت هایی را دارند و روانشناسی سال 1879 به صورت علم درآمد که در ابتدا به سختی مورد پذیرش قرارگرفت.

دکتر کیانوش امینی افزود: با گذشت زمان و تاثیراتی که این علم داشته ، توانسته در کاهش و رفع مشکلات موفق و در بین آحاد جامعه تا حدودی مورد اقبال قرار گیرد و از حالت تابو خارج شود.

وی اظهار کرد: پیش از این مردم زمانی که مشکلات به اوج می رسید ، با اکراه و در خفا از خدمات مراکز مشاوره و روانشناس استفاده می کردند اما امروز طیف قابل توجهی مزایای وسیع و اثرگذار مشاوره را درک کرده و برای پیشگیری از آسیب های احتمالی از نظرات روانشناس بهره مند شوند.

وی گفت: افزایش مهارت گفت و گو، حل تعارض، فرزند پروری و مشاوره قبل ازدواج از موضوعات حیاتی است که باید برای مهار و پیشگیری از مشکلات اجتماعی و خانوادگی به آن توجه ویژه داشت.

وی بیان کرد: یکی از مشکلات در حوزه روانشناسی و مشاوره، تحت پوشش بیمه نبودن خدمات مشاوره ای است که در برخی موارد بر رغبت افراد در دریافت خدمات مشاوره اثر دارد و نیاز است ساز و کارهای اساسی در این خصوص اندیشیده شود.

معاون امور پیشگیری اداره کل بهزیستی استان مرکزی گفت: مردم برای درمان بیمارها ممکن است یکی دوبار به مراکز درمانی مراجعه داشته باشند اما یک دوره درمانی مشاوره به نشست های متعدد با هزینه بالا پی گرفته می شود و این روند با وضعیت اقتصادی حاکم بر زندگی غالب مردم کمی مشکل است و کمتر مورد استقبال عامه مردم قرار می گیرد.

دکتر امینی افزود: 18 مرکز مشاوره تحت پوشش بیمه استان مرکزی در سه سطح شامل آموزش، مشاوره عمومی و تخصصی به مردم خدمات مشاوره ارایه می کنند.

وی تصریح کرد: مشاوره پیشگیرانه در موضوعات مختلف نظیر فرزند پروری، قبل از ازدواج و طلاق روابط با اعضای خانواده ، گروه همسالان و دوستان اثر بخشی مطلوبی در کیفیت روابط و آرامش افراد دارد.

وی گفت: تربیت روانشناس و مشاور در مراکز دانشگاهی و داشتن نیروهای ماهر می تواند رویکرد جامعه را به استفاده از خدمات مشاوره افزایش دهد.

معاون امور پیشگیری اداره کل بهزیستی استان مرکزی گفت: ارتقاء سلامت روان جامعه با ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی و تحکیم بنیان خانواده و رفع موانع تنش آفرین در زندگی فردی و ارتقاء شاخص ها مورد توجه برنامه ریزان قرار گرفته است.

وی با تاکید بر افزایش بار بیماری های روانی در 2 دهه گذشته گفت: نیاز است که نظام سلامت کشور نگاه ویژه ای به مشکلات روانی و اجتماعی داشته و با بازشناسی جایگاه مشاوره از افزایش آمارهای آسیب رای اجتماعی بکاهد و می طلبد که در برنامه تحول نظام سلامت کشور نیز گامی راهبردی در حمایت های زیرساختی و اجرایی این بخش لحاظ شود.

رئیس مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی دانش آموزی اداره کل آموزش و پرورش استان مرکزی گفت: 15 هسته مشاوره در استان مرکزی در حوزه های آموزش، پژوهش و دانش سنجی به مراجعان در این استان خدمات ارایه می کند.
ابراهیم فراهانی افزود: 80 درصد از مراجعه کنندگان به مراکز مشاوه آموزش و پرورش استان را دانش آموزانی شامل می شوند که برای اختلالات یادگیری، مشکلات تمرکز و توجه، افت تحصیل و بلوغ نوجوانی به این مراکز می آیند.
وی اظهار کرد: 30 درصد از مراجعه کنندگان به مراکزهسته ای مشاوره آموزش و پرورش استان مرکزی، مشکلات خانوادگی و یا تنش هایی با زیرشاخه تحصیلی هستند.
وی توضیح داد: علت اصلی افت تحصیلی دانش آموزان در برخی خانواده ها، وجود مشکلاتی است که زوج ها با یکدیگر در محیط خانه دارند و مشاوران در نخستین گام باید محیط خانه را برای تحصیل موفق دانش آموزان مهیا کنند.

وی با اشاره به اهمیت انواع مشاوره ها به ویژه مشاوره تحصیلی؛ فرآیندی شدن این نوع مشاوره را شاه کلید هدایت تحصیلی دانش آموزان برشمرد و گفت: براساس سند تحول بنیادین این هدایت در تمامی تحصیلات از ابتدایی تا سال دوم متوسطه اول انجام می شود.

فراهانی گفت: با توجه به حساسیت گروه سنی دانش آموزان مقطع ابتدایی و راهنمایی و نیاز به خدمات مشاوره ای در راستای پاسخ به نیازهای روحی آنان، خدمات دهی مشاوران در این مقاطع مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به برنامه های مختلف گروه مشاوره تحصیلی و تربیتی استان در سال تحصیلی جاری، توانمندسازی روانی اجتماعی دانش آموزان، معلمان، والدین دانش آموزان و کادر تخصصی حوزه سلامت روان و توسعه مراکز و هسته های مشاوره را از جمله برنامه های این مجموعه آموزشی عنوان کرد.

وی، اختصاص بخشی از نشست شورای معلمان تمام مدارس در هر ماه به موضوع سلامت روان دانش آموزان و تهیه ماهنامه پیام مشاور با محوریت ارتقای سلامت روان به تمام واحدهای آموزشی و در نظر گرفتن مشوق های لازم برای معلمان را از دیگر برنامه های توانمندسازی نیروی انسانی در این زمینه عنوان کرد.

رئیس مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی دانش آموزی اداره کل آموزش و پرورش استان مرکزی، مدارس را بهترین و مناسب ترین مکان برای اجرای برنامه های بهداشت روان و پیشگیری از مشکلات دانست و افزود: 227 هزار دانش آموز، والدین و معلمان آنان که بخش زیادی از جمعیت استان را تشکیل می دهند در این حوزه متمرکز هستند و امکان ارایه خدمات فراگیر در راستای سلامت روان با مشارکت تمام دستگاه ها و سازمان ها به صورت هدایت شده و کاربردی در این بخش وجود دارد.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره استان مرکزی گفت: ارتقاء بهداشت روانی جامعه، تنظیم خانواده، کارکنان و کارگزاران نظام کشوری و ارتقاء دانش تخصصی از رسالت‌های اصلی سازمان نظام روانشناسی است.

دکتر منصور عبدی افزود: سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی در سال 1382 اساسنامه آن توسط شورای نگهبان به تصویب رسید و طبق اساسنامه سازمان، هر گونه فعالیت روانشناسی و مشاوره باید از سوی کسانی که از این سازمان پروانه فعالیت دریافت می کنند، انجام شود.

وی، ارتقاء دانش تخصص روانشناسی و مشاوره، تلاش برای افزایش بهداشتی و روانی جامعه، ضرورت بازنگری به جایگاه روانشناسی و مشاوره در کشور، تدوین برنامه جامع و بلندمدت و ترسیم چشم‌انداز 20 ساله روانشناسی مضاعف، از اهداف اصلی نظام روانشناسی مشاوره است.

وی گفت: اگر به این سازمان بها داده شود، فعالیت‌های این مرکز علمی این مرکز می تواند در کاهش آمار طلاق، خودکشی و خشونت موثر باشد و از افزایش آسیب‌ها در استان جلوگیری کند.

متخصص مشاوره و روانشناس بالینی گفت: در کانادا به ازای هر2 هزار و 127 نفر یک مشاوره تخصصی وجود دارد، در آمریکا به ازای هر نفر 2 هزار و 500 روانشانس ، در فرانسه 3 هزار و 30 روانشاس و مشاور و در ایران به ازای هر نفر 15 هزار و 666 مشاور تخصصی فعالیت می‌کند که رقمی تأمل برانگیز است.

وی گفت: تخمین زده می شود حدود 15 درصد از افراد مشکل دار در این استان برای مشاوره و روان درمانی به روانشناس مراجعه می کنند که از این تعداد 20 درصد را زنان شامل می شوند.

آمار مطلوب مراجعه زنان به روانشناس نشانگر افزایش آگاهی قشر زنان جامعه نسبت به امر مشاوره و روان درمانی است ولی در مورد مردان، تجربه نشان داده که مقاومت بیشتری در مقابل مشاوره و روانشناسی دارند.
وی اظهار کرد: شکستن این تابو که مراجعه فرد به روانشناس و مشاوربه معنای مجنون بودن نیست ضروی می باشد و باید مزایای مشاوره و بهره گیری از نظرات و خدمات علمی مشاوان در لایه های جمعیتی نهادینه شود تا قبل از حاد شدن مشکلات هدایتگری و مرهم موثر بر آن گذاشته شود.

متخصص مشاوره و روانشناس بالینی گفت: این افراد با بینش خوبی که دارند برای اخذ خدمات علمی مراجعه می کنند و چون نسبت به مشکل خود خوش بین هستند روند درمان آنان تسریع می شود.

دکتر عبدی افزود: معرفی جایگاه روانشناسی در جامعه با کمک رسانه های جمعی می تواند به فراگیری دریافت خدمات روانشاسی کمک کند و ضروی است آحاد مردم بدانند که صرفا مشاوره به صحبت کردن خلاصه نمی شود بلکه انواع وسایل کمک تشخیصی و دستگاه های بیوفیدبک و نوروفیدبک نیز برای کاهش مشکلات روانشناختی کاربرد دارد.

وی، نبود فرهنگ مشاوره در جامعه را یکی از مشکلات اساسی در رشد و توسعه مشاوره و روانشناسی دانست و گفت: نظام روانشناسی و مشاوره استان در پیشگیری و مقابله با آسیب‌هایی که می تواند در ابعاد مختلف خانوادگی و اجتماعی تاثیرگذار باشد، نقش‌آفرینی کند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: 18 تخت بستری ویژه بیماران اعصاب و روان در بیمارستان امیرکبیر اراک وجود دارد و 6 تخت نیز بازسازی شده است.

دکتر حسین سرمدیان افزود: همچنین 10 تخت بستری به زودی در مجموعه بیمارستان امیرکیبراراک اضافه خواهد شد.
وی اظهار کرد: بخش اعصاب و روان بیمارستان حضرت امیرالمومنین(ع) اراک در حال ساخت است که 50 تخت نیز برای این مرکز درمانی در نظر گرفته شده است.
وی گفت: در استان مرکزی هفت متخصص اعصاب و روان فعالیت دارند که در محلات ،دلیجان و تفرش و آشتیان (دو نفر) متخصص ارایه خدمات می کنند.
وی افزود: پارسال 343 مرد، 214 زن به مراکز درمانی استان برای مشاوره و راونشناسی مراجعه و خدمات درمانی دریافت کردند.
دکتر سرمدیان گفت: شناسایی، درمان و مراقبت از اختلالات روانپزشکی، آموزش مهارت های فرزندپروری و مهارت های زندگی، پیشگیری از خودکشی، حمایت های روانی و اجتماعی در بلایا و حوادث غیرمترقبه و خدمات سلامت روان از مهمترین برنامه های حوزه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد کشور است.
-
معصومه ابراهیمی- خبرگزاری ایرنا

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

سید محمد حبیبی
Iran, Islamic Republic of
سلام. احتراما: به نظر متن زیر در بیانات یک متخصص درست نباشد به اصل متن که در زیر نوشته شده توجه بفرمائید:متخصص مشاوره و روانشناس بالینی گفت: در کانادا به ازای هر2 هزار و 127 نفر یک مشاوره تخصصی وجود دارد، در آمریکا به ازای هر نفر 2 هزار و 500 روانشانس! ، در فرانسه 3 هزار و 30 روانشاس و مشاور و در ایران به ازای هر نفر !15 هزار و 666 مشاور تخصصی فعالیت می‌کند که رقمی تأمل برانگیز است.
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
متوجه رابطه شوهرم با خواهرم شدم. چه کار کنم؟
بیمارستان روانپزشکی امین آباد تهران
سه گام مهم برای تقویت تاب آوری کودکان
هر وقت احساس حسادت کردیم ، یادمان باشد ، خاموش کردن شمع دیگری ، باعث نمیشود ، شمع ما درخشان تر نور افشانی کند