سرطان و عادت هاي بد سرطانزا
سرطان به عنوان يکي از بيماري هاي مزمن و شايع در بسياري از کشورهاي جهان شناخته شده است.
محققان مي گويند عوامل بسياري در شيوع اين بيماري نقش دارد که رژيم غذايي نامناسب، سبک زندگي نادرست، نداشتن تحرک و افزايش آلاينده ها بخشي از آن است.
محققان و دانشمندان حوزه سرطان بر اين نکته تاکيد مي کنند که مي توان از بروز بسياري از سرطان ها پيشگيري کرد و عامل اصلي زمينه ساز بروز آن را از بين برد. علاوه بر اطلاع رساني درباره عواملي که در طول زمان و طي ساليان متمادي به بروز سرطان منجر مي شود، ضروري است. محققان معتقدند عفونت نيز يکي از علل اصلي ابتلا به سرطان شناخته شده است.
به گزارش ايسنا نتايج بررسي ها نشان مي دهد که از هر ۶ مورد ابتلا به بيماري سرطان يک مورد ناشي از عفونت هايي است که قابل پيشگيري و درمان بوده است.
بر اساس مطالعه محققان ۴ نوع بيماري عفوني منشاء بسياري از سرطان ها شناخته شده است که شامل ويروس پاپيلوماي انساني، هليکو باکترپيلوري و هپاتيت B وC است. اين عفونت ها در واقع عامل ايجاد يک ميليون و ۹۰۰ هزار مورد از سرطان هاي گردنه رحم، روده و کبد است و بيشترين موارد ابتلا در کشورهاي در حال توسعه گزارش مي شود.
طبق تحقيقات ابتلا به عفونت ويروسي باکتريايي و انگلي يکي از عمده ترين دلايل بروز سرطان در دنياست، شايع ترين نوع سرطان ناشي از بيماري هاي عفوني در زنان، سرطان دهانه رحم و در مردان، سرطان هاي کبد و روده است.
دکتر علي مطلق متخصص راديوتراپي آنکولوژي با بيان اين مطلب به خراسان درباره نقش ژنتيک در بروز سرطان مي گويد:
بي گمان در تمام بيماري هاي شناخته شده ژن ها تاثير دارد. در واقع هر ۵ عامل ذکر شده همراه با تغييرات ژنتيکي باعث بروز سرطان در انسان مي شود اما نکته اين جاست که ژنتيک به تنهايي و در موارد نادري علت اصلي بروز سرطان قلمداد مي شود.از اين رو آن را جزو عوامل اصلي افزايش خطر ابتلا به سرطان ذکر نمي کنيم.
از سوي ديگر طبق آمارهاي سازمان جهاني بهداشت از ۱۰ ميليون مورد ابتلا به سرطان ۴۴ درصد سرطان ها به دليل رژيم غذايي نامناسب و عفونت ها بروز پيدا کرده است. همچنين عوامل عفوني در کشورهاي شرق مديترانه عامل ۷۰ درصد تمام سرطان ها ذکر شده است.
از سوي ديگر نقش عوامل عفوني در بروز سرطان در کشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته متفاوت است. در کشورهاي توسعه يافته عفونت ۷ درصد علل بروز سرطان را تشکيل مي دهد اما در کشورهاي در حال توسعه نقش آن ۲۶ درصد است.
دکتر مطلق با اشاره به اين که ويروس پاپيلوماي انساني، هليکو باکتر پيلوري و هپاتيت B وC ۳عامل اصلي در بروز سرطان هاي دهانه رحم، معده و کبد است، تصريح مي کند: ويروس پاپيلوماي انساني يا HPV در ۱۰۰ درصد موارد در بروز سرطان دهانه رحم نقش دارد. هليکوباکتر پيلوري يا HP تا ۶۰ تا ۷۰ درصد موارد از دلايل بروز سرطان معده است و در ۸۰ درصد موارد سرطان کبد ناشي از ويروس هاي هپاتيت B وC است.
بنابراين مي بينيد که ويروس ها در ابتلاي افراد به سرطان تا چه اندازه نقش دارد. اين در حالي است که با مهار اين ويروس ها مي توان از تعداد موارد ابتلا به سرطان کاست.در کشور ما سرطان معده يکي از شايع ترين سرطان هاست و ازآن جا که نقش اين ويروس در بروز سرطان معده شناخته شده است، انتظار مي رود مهار اين سرطان آسان باشد.
اما نکته اين جاست که اين عفونت باکتريايي در معده بسياري از افراد جامعه وجود دارد و ۸۰ تا ۹۰ درصد مردم به هليکوباکترپيلوري آلوده هستند. بدون شک تمام اين افراد به سرطان مبتلا نمي شوند و عوامل ديگري نيز در بروز سرطان معده مانند رژيم غذايي نامناسب و نداشتن تحرک جسمي نقش دارد.
در کشور ما سرطان معده در ميان مردان شايع تر است و بهترين راه پيشگيري از ابتلا به اين نوع عفونت، رعايت بهداشت مواد غذايي است. شايع ترين نوع سرطان ناشي از عفونت در زنان نيز، سرطان دهانه رحم است که از طريق واکسن قابل پيشگيري است.محققان مي گويند عفونت ويروسي، باکتريايي و انگلي يکي از عوامل اصلي بروز سرطان در دنياست که کاملا قابل پيشگيري است و با اجرايي کردن روش هاي بهداشت عمومي موجود براي مقابله با عفونت مانند واکسيناسيون و روش هاي ايمن تر تزريق يا درمان هاي آنتي بيوتيکي مي توان از بروز اين سرطان ها پيشگيري کرد.
درحال حاضر واکسن هايي براي درمان عفونت هاي سرطان زا وجود دارد و با استفاده از آنتي بيوتيک مي توان باعث رفع عفونت هليکو باکترپيلوري شد.
واکسيناسيون عليه سرطان سرويکس در کشور ما انجام نمي شود
بيشتر مبتلايان به سرطان دهانه رحم در کشور ما در مراحل پيشرفته سرطان مراجعه مي کنند اين در حالي است که اين نوع سرطان در کشورهاي غربي در حال ريشه کن شدن است. دکتر مليحه حسن زاده مفرد متخصص زنان و فلوشيپ آنکولوژي زنان با بيان اين مطلب تصريح مي کند: واکسيناسيون عليه ويروس پاپيلوماي انساني که نقش مستقيم در ابتلا به اين سرطان دارد سال هاست در کشورهاي توسعه يافته انجام مي شود اما با وجود تعداد روزافزون مبتلايان به سرطان سرويکس، متاسفانه هنوز در کشور ما واکسيناسيون جدي گرفته نمي شود. وي تاثير واکسن در پيشگيري از ابتلا به سرطان سرويکس را ۹۰ تا ۱۰۰ درصد ذکر مي کند و مي گويد: هم اکنون درباره ضرورت پوشش هزينه اين واکسيناسيون که براي بيشتر مردم کشور ما سنگين است بين متخصصان توافق وجود دارد و اميدوارم سيستم بهداشتي با اختصاص بودجه به واکسيناسيون، هزينه هاي درماني سنگين ناشي از بروز سرطان دهانه رحم را کاهش دهد به ويژه اين که در بيشتر موارد اين سرطان در مراحل پيشرفته شناسايي مي شود و قابل علاج نيست. عوامل بروز سرطان به طور کلي بايد گفت ۵ عامل اساسي در بروز سرطان نقش دارد.اولين عامل شيوه نادرست زندگي است که شامل رژيم غذايي نادرست و نداشتن فعاليت بدني مي شود. دومين عامل سيگار کشيدن و سپس بروز عفونت هاست و بعد از آن عوامل شغلي و آلودگي هاي محيطي قرار مي گيرد. علایم و نشانه هایی که باید به آن توجه بیشتری کنید هر نوع سرطان با یک سری از علائم همراه است که آگاهی از این علایم و نشانه های، فرد را در تشخیص سریعتر این بیماری یاری می دهد. زنان نسبت به مردان درخصوص معاینه های پزشکی توصیه شده، دقت بیشتری دارند و علاوه بر آن به معاینه علائم نگران کننده نیز حساسیت بیشتری نشان می دهند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، زنان جوان تر سعی می کنند علائمی را که می تواند منجر به سرطان شود نادیده بگیرند و بر این باورند که سرطان مختص افراد مسن است. این باور تا حدی درست است اما افراد جوان نیز دچار این بیماری می شوند.
در این مطلب سعی کردیم توجه خانم ها را بیشتر به این موضوع جلب کنیم که مراقب خود باشند و به تغییرات بدنی خود بیشتر توجه کنند چرا که سلامت یک خانواده در گرو سلامت مادر آن خانواده است و خانواده های بسیاری هستند که به علت تشخیص دیرهنگام بیماری و فوت خانم و مادر خانواده از هم پاشیده اند.
به گفته دانشمندان آمریکایی، صحبت درباره علائم نگران کننده بیماری نباید واکنش های شدیدی ایجاد کند.
توجه خانم ها را به این نکته جلب می کنیم که نباید از مشاهده برخی علائم نگران شوند و آن را کتمان کنند بلکه باید برای معاینه به پزشک مربوطه مراجعه کنند. این علائم عبارتند از:
۱) کاهش وزن غیرقابل توجیه؛
اغلب زنان از کاهش وزن بدون داشتن رژیم سخت غذایی خوشحال می شوند اما کاهش وزن غیرقابل توجیه به عنوان مثال حدود ۴ کیلوگرم در ماه بدون افزایش فعالیت ورزشی یا کاهش در مصرف مواد غذایی باید مورد بررسی قرار گیرد. به گفته کارشناسان کاهش وزن غیرقابل توجیه، علامت خوبی نیست مگر این که نشانه اختلال دیگری مانند فعالیت بیش از حد غده تیروئید باشد.
۲) نفخ کردن؛
این اختلال به قدری شایع است که توجه چندانی را جلب نمی کند. اما بدانید که نفخ می تواند از علائم سرطان تخمدان باشد. علائم دیگر سرطان تخمدان شامل درد شکم، لگن و احساس سیری حتی هنگامی که زیاد نخورده اید و مشکلات ادراری مانند نیاز فوری برای رفتن به دستشویی است. اگر این حالت تقریبا هر روز و مداوم برای چند هفته شما را ناراحت می کند به پزشک مراجعه کنید تا تحت معاینه قرار گیرید و بیماری شما تشخیص داده شود.
۳) تغییر در سینه؛
اغلب زنان حتی اگر به صورت منظم خودآزمایی انجام نمی دهند، مکانیزم بدن خود را خوب می شناسند و می دانند که باید گوش به زنگ بروز غده های غیرمنتظره باشند اما این تنها علامت سرطان سینه نیست. قرمزی و ضخیم شدن پوست در این ناحیه می تواند نشانه بروز نوعی سرطان باشد. در صورت داشتن جوش قرمز که هفته ها ادامه پیدا کند، ایجاد تغییر در آن ناحیه و ترشح غیرطبیعی و برگشت نوک سینه به سمت داخل، به پزشک مراجعه کنید.
۴) خون ریزی بین دو قاعدگی و یا خون ریزی غیرمعمولی؛
زنان پیش از یائسگی به خون ریزی بین دوقاعدگی و دستگاه گوارش توجه نمی کنند. این اختلال به خصوص اگر قاعدگی منظم دارید نیاز به معاینه دارد. همچنین این احتمال را که خون ریزی پس از یائسگی می تواند علامت سرطان رحم باشد، در نظر بگیرید. خون ریزی دستگاه گوارش نیز می تواند علامت سرطان روده بزرگ باشد.
۵) تغییر در پوست؛
علاوه بر تغییر رنگ خال ها که علامت شناخته شده سرطان پوست است، باید به تغییر رنگ پوست نیز توجه کرد خون ریزی شدید پوستی و یا پوسته شدن بیش از حد پوست به مدت چند هفته نیز باید مورد معاینه قرار گیرد.
۶) مشکل بلع؛
اگر با این مشکل مواجه شدید حتما بلافاصله رژیم غذایی خود را به سوپ و غذاهای رقیق تر تغییر دهید تا با مشکل قورت دادن روبه رو نشوید. اما این مشکل می تواند علامت سرطان دستگاه گوارش از جمله سرطان مری باشد.
۷) مشاهده کردن خون؛
وجود خون را در ادرار و یا مدفوع بواسیر تصور نکنید زیرا می تواند علامت سرطان روده باشد. سرفه خونی که بیش از یک بار تکرار شود نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.
۸) سوءهاضمه؛
زنانی که بارداری را تجربه کرده اند حتما سوءهاضمه را هنگام افزایش وزن به یاد می آورند. اما سوءهاضمه بدون علت می تواند زنگ خطری برای سرطان باشد.
۹) درد معده آزاردهنده و افسردگی؛
درد معده همراه با افسردگی نیاز به معاینه پزشک دارد.
۱۰) ایجاد تغییر در دهان؛
سیگاری ها به خصوص باید متوجه بروز لکه های سفید داخل دهان و یا روی زبان خود باشند. زیرا که این علامت می تواند علائم پیش سرطانی به نام «Leukoplakia» باشد.
۱۱) درد؛
با بالا رفتن سن، مردم با دردهای متفاوتی که کم و بیش می تواند علائم زودهنگام برخی از انواع سرطان باشد مواجهند هرچند اغلب دردها به سرطان ارتباط ندارد.
۱۲) ایجاد تغییر در غدد لنفاوی؛
ورم در غدد لنفاوی زیربغل، گردن و یا هر جای بدن باعث نگرانی است.
در صورت مشاهده غدد لنفاوی که به مرور زمان بزرگ تر می شوند به پزشک مراجعه کنید.
۱۳) تب؛
تب علاوه بر آن که می تواند علامت بیماری هایی مانند آنفلوآنزا و یا عفونت های دیگر باشد، ممکن است علامت سرطان نیز باشد.
در اغلب مواقع با گسترش سرطان تب از علائم اصلی محسوب می شود که نشانه زود هنگام سرطان خون است. علائم دیگر نیز عبارتند از زردی یا تغییر رنگ مدفوع.
۱۴) خستگی مفرط؛
خستگی مفرط نیز علامت خفیف دیگری است که می تواند نشانه سرطان و مشکلات دیگر باشد. بعضی اوقات خستگی مفرط پس از رشد سرطان و گاهی اوقات در مراحل اولیه بروز برخی سرطان ها مانند سرطان خون، روده و معده مشاهده می شود.
۱۵) سرفه های مداوم؛
انتظار می رود سرفه مداوم به علت سرماخوردگی، آنفلوآنزا و یا عوارض جانبی داروها باشد. اما سرفه های طولانی بیشتر از ۳ تا ۴هفته را نباید نادیده بگیرید. ده عادت سرطانزا برای پیشگیری از سرطان با این عادتهای غذایی خداحافظی کنید.
بر اساس جدیدترین مطالعهها، عوامل تغذیهای در بروز نیمی از سرطانها اثر دارد و سالم غذا خوردن به طور چشمگیری ابتلا به آنها را کاهش میدهد…
البته نگهداری وزن در محدوده مناسب نیز یکی از اقدامهای پیشگیرانه است زیرا نتایج مطالعهها نشان دادهاند اضافه وزن در طولانی مدت میتواند احتمال بروز سرطانهای پستان، پروستات، کولون و رحم را افزایش دهد.
در ادامه هم ۱۰ عادت غذایی سرطانزا را برایتان برشمردهایم تا با ترک آنها، احتمال ابتلا به این بیماریها در شما به حداقل ممکن برسد.
۱- زیادهروی در مصرف گوشت قرمز و چربیهای اشباع:
محققان دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسیدهاند، احتمال ابتلای افرادی که هر روز گوشت قرمز میخورند، به سرطان روده بزرگ ۳ برابر بیشتر است.
در آقایانی هم که چربیهای اشباع را بیش از اندازه دریافت میکنند، سرطان پروستات نیز بیشتر دیده میشود.
۲- نوشیدن الکل:
مصرف الکل با ابتلا به انواع سرطانها در خانمها و آقایان مرتبط است. بر اساس نتایج مطالعههای متعدد، نوشیدن الکل خطر بروز سرطان دهان، کبد، روده بزرگ و مری را افزایش میدهد.
۳- زیادهروی در مصرف غذاهای شور:
نتایج یک مطالعه که در ژاپن انجام شد، ارتباط بین خوردن غذاهای شور و افزایش ۱۵ درصدی احتمال ابتلا به سرطان را به اثبات رساند.
جالب است بدانید که نمک دریافتی باعث میشود باکتری هلیکوباکتر (عامل بروز سرطان معده) در معده به راحتی فعالیت و زمینه بروز سرطان را در این ارگان فراهم کند.
مرکز ملی سرطان کره مطالعهای انجام و ۲ میلیون نفر بررسی شدند. نتایج این مطالعه نشان داد در افرادی که در خوردنغذاهای شور زیادهروی میکنند، سرطان معده با گستردگی بیشتری شیوع دارد. البته شیوع سرطان معده به دلیل خوردن بیش از حد مواد غذایی شور در میان ژاپنیها و کرهایها رتبه اول را دارد.
۴- زیادهروی در مصرف شکر سفید و قهوهای:
نتایج یک تحقیق ایتالیایی نشان داده است در افرادی که زیاد شکر میخورند، احتمال ابتلا به سرطان پانکراس ۷۸ درصد بیشتر است. در این مطالعه محققان سلولهای سرطانی پانکراس را در معرض قند فروکتوز قرار دادند (نوعی قند که در محصولاتی مانند انواع نوشیدنیهای شیرین وجود دارد) و مشاهده کردند رشد سلولهای سرطانی و پیشرفت سرطان در مقایسه با سلولهایی که در معرض گلوکز قرار گرفتهاند، در این حالت بیشتر میشود.
۵- مصرف غذاهای کهنه و کپکزده:
بررسیها نشان دادهاند خوردن مواد غذایی کپکزده نیز به دلیل داشتن سم «آفلاتوکسین» میتواند زمینهساز بروز سرطان باشد به خصوص سرطان معده، بنابراین از خوردن مواد غذایی کپکزدهای مانند سیبزمینی، بادامزمینی، قارچ و انواع جوانهها خودداری کنید.
6- زیادهروی در مصرف غذاهای سرخ شده:
نتایج بررسیها نشان دادهاند مصرف مواد غذایی سرخ شده در دمای بالاتر از ۲۴۸ درجه فارنهایت، مانند سیبزمینی سرخ شده و چیپس، ترکیب سرطانزایی به نام «آکریلامید» را وارد بدن میکند. محققان دریافتهاند با مصرف یک بسته چیپس، ۵۰۰ برابر بیشتر از حد مجاز اعلامشده از سوی سازمان جهانی بهداشت، آکریلامید وارد بدن خواهد شد. اداره بهداشت و غذا و داروی آمریکا نیز اعلام کرده این ترکیب مهمترین عامل بروز سرطان تخمدان و رحم است.
7- زیادهروی در مصرف فرآوردههای گوشتی (سوسیس و کالباس) :
این محصولات افزودنیهایی به نام نیترات و نیتریت دارند که در بدن به نیتروزآمین تبدیل میشود. نتایج بررسیها نشان دادهاند عادت به خوردن این فراوردهها، احتمال ابتلا به سرطان پانکراس را تا ۶۷ درصد افزایش میدهد. به علاوه احتمال بروز تومور مغزی در کودک مادرانی که در دوران بارداری از این محصولات استفاده میکردهاند، به میزان قابلملاحظهای بیشتر خواهد بود.
۸- زیادهروی در مصرف ماهیهای پرورشی:
اغلب ماهیهای پرورشی در مقایسه با ماهیهای آزاد، دارای دوز بالایی از ترکیبی سرطانزا به نام PCB هستند.
9- زیادهروی در مصرف گوشتهای کباب شده:
وقتی گوشت قرمز را به مدت طولانی در معرض دمای بالا قرار میدهیم و سطح آن میسوزد، ترکیبهای سرطانزایی در آن به وجود خواهد آمد. بررسیها نشان دادهاند بخشهای قهوهای تیره یا سوخته گوشت، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را بالا خواهد برد.
10- زیادهروی در مصرف مواد غذایی تخمیر شده:
مطالعهای که در کره انجام شد، نشان داد در افرادی که در خوردن شور معروفشان یعنی «کیمچی» زیادهروی میکنند، ۵۰ درصد احتمال ابتلا به سرطان معده در مقایسه با افرادی که این چاشنی را کمتر میخورند، کمتر است. هفته نامه سلامت / خراسان
واکسيناسيون عليه سرطان سرويکس در کشور ما انجام نمي شود
بيشتر مبتلايان به سرطان دهانه رحم در کشور ما در مراحل پيشرفته سرطان مراجعه مي کنند اين در حالي است که اين نوع سرطان در کشورهاي غربي در حال ريشه کن شدن است. دکتر مليحه حسن زاده مفرد متخصص زنان و فلوشيپ آنکولوژي زنان با بيان اين مطلب تصريح مي کند: واکسيناسيون عليه ويروس پاپيلوماي انساني که نقش مستقيم در ابتلا به اين سرطان دارد سال هاست در کشورهاي توسعه يافته انجام مي شود اما با وجود تعداد روزافزون مبتلايان به سرطان سرويکس، متاسفانه هنوز در کشور ما واکسيناسيون جدي گرفته نمي شود. وي تاثير واکسن در پيشگيري از ابتلا به سرطان سرويکس را ۹۰ تا ۱۰۰ درصد ذکر مي کند و مي گويد: هم اکنون درباره ضرورت پوشش هزينه اين واکسيناسيون که براي بيشتر مردم کشور ما سنگين است بين متخصصان توافق وجود دارد و اميدوارم سيستم بهداشتي با اختصاص بودجه به واکسيناسيون، هزينه هاي درماني سنگين ناشي از بروز سرطان دهانه رحم را کاهش دهد به ويژه اين که در بيشتر موارد اين سرطان در مراحل پيشرفته شناسايي مي شود و قابل علاج نيست. عوامل بروز سرطان به طور کلي بايد گفت ۵ عامل اساسي در بروز سرطان نقش دارد.اولين عامل شيوه نادرست زندگي است که شامل رژيم غذايي نادرست و نداشتن فعاليت بدني مي شود. دومين عامل سيگار کشيدن و سپس بروز عفونت هاست و بعد از آن عوامل شغلي و آلودگي هاي محيطي قرار مي گيرد. علایم و نشانه هایی که باید به آن توجه بیشتری کنید هر نوع سرطان با یک سری از علائم همراه است که آگاهی از این علایم و نشانه های، فرد را در تشخیص سریعتر این بیماری یاری می دهد. زنان نسبت به مردان درخصوص معاینه های پزشکی توصیه شده، دقت بیشتری دارند و علاوه بر آن به معاینه علائم نگران کننده نیز حساسیت بیشتری نشان می دهند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، زنان جوان تر سعی می کنند علائمی را که می تواند منجر به سرطان شود نادیده بگیرند و بر این باورند که سرطان مختص افراد مسن است. این باور تا حدی درست است اما افراد جوان نیز دچار این بیماری می شوند.
در این مطلب سعی کردیم توجه خانم ها را بیشتر به این موضوع جلب کنیم که مراقب خود باشند و به تغییرات بدنی خود بیشتر توجه کنند چرا که سلامت یک خانواده در گرو سلامت مادر آن خانواده است و خانواده های بسیاری هستند که به علت تشخیص دیرهنگام بیماری و فوت خانم و مادر خانواده از هم پاشیده اند.
به گفته دانشمندان آمریکایی، صحبت درباره علائم نگران کننده بیماری نباید واکنش های شدیدی ایجاد کند.
توجه خانم ها را به این نکته جلب می کنیم که نباید از مشاهده برخی علائم نگران شوند و آن را کتمان کنند بلکه باید برای معاینه به پزشک مربوطه مراجعه کنند. این علائم عبارتند از:
۱) کاهش وزن غیرقابل توجیه؛
اغلب زنان از کاهش وزن بدون داشتن رژیم سخت غذایی خوشحال می شوند اما کاهش وزن غیرقابل توجیه به عنوان مثال حدود ۴ کیلوگرم در ماه بدون افزایش فعالیت ورزشی یا کاهش در مصرف مواد غذایی باید مورد بررسی قرار گیرد. به گفته کارشناسان کاهش وزن غیرقابل توجیه، علامت خوبی نیست مگر این که نشانه اختلال دیگری مانند فعالیت بیش از حد غده تیروئید باشد.
۲) نفخ کردن؛
این اختلال به قدری شایع است که توجه چندانی را جلب نمی کند. اما بدانید که نفخ می تواند از علائم سرطان تخمدان باشد. علائم دیگر سرطان تخمدان شامل درد شکم، لگن و احساس سیری حتی هنگامی که زیاد نخورده اید و مشکلات ادراری مانند نیاز فوری برای رفتن به دستشویی است. اگر این حالت تقریبا هر روز و مداوم برای چند هفته شما را ناراحت می کند به پزشک مراجعه کنید تا تحت معاینه قرار گیرید و بیماری شما تشخیص داده شود.
۳) تغییر در سینه؛
اغلب زنان حتی اگر به صورت منظم خودآزمایی انجام نمی دهند، مکانیزم بدن خود را خوب می شناسند و می دانند که باید گوش به زنگ بروز غده های غیرمنتظره باشند اما این تنها علامت سرطان سینه نیست. قرمزی و ضخیم شدن پوست در این ناحیه می تواند نشانه بروز نوعی سرطان باشد. در صورت داشتن جوش قرمز که هفته ها ادامه پیدا کند، ایجاد تغییر در آن ناحیه و ترشح غیرطبیعی و برگشت نوک سینه به سمت داخل، به پزشک مراجعه کنید.
۴) خون ریزی بین دو قاعدگی و یا خون ریزی غیرمعمولی؛
زنان پیش از یائسگی به خون ریزی بین دوقاعدگی و دستگاه گوارش توجه نمی کنند. این اختلال به خصوص اگر قاعدگی منظم دارید نیاز به معاینه دارد. همچنین این احتمال را که خون ریزی پس از یائسگی می تواند علامت سرطان رحم باشد، در نظر بگیرید. خون ریزی دستگاه گوارش نیز می تواند علامت سرطان روده بزرگ باشد.
۵) تغییر در پوست؛
علاوه بر تغییر رنگ خال ها که علامت شناخته شده سرطان پوست است، باید به تغییر رنگ پوست نیز توجه کرد خون ریزی شدید پوستی و یا پوسته شدن بیش از حد پوست به مدت چند هفته نیز باید مورد معاینه قرار گیرد.
۶) مشکل بلع؛
اگر با این مشکل مواجه شدید حتما بلافاصله رژیم غذایی خود را به سوپ و غذاهای رقیق تر تغییر دهید تا با مشکل قورت دادن روبه رو نشوید. اما این مشکل می تواند علامت سرطان دستگاه گوارش از جمله سرطان مری باشد.
۷) مشاهده کردن خون؛
وجود خون را در ادرار و یا مدفوع بواسیر تصور نکنید زیرا می تواند علامت سرطان روده باشد. سرفه خونی که بیش از یک بار تکرار شود نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.
۸) سوءهاضمه؛
زنانی که بارداری را تجربه کرده اند حتما سوءهاضمه را هنگام افزایش وزن به یاد می آورند. اما سوءهاضمه بدون علت می تواند زنگ خطری برای سرطان باشد.
۹) درد معده آزاردهنده و افسردگی؛
درد معده همراه با افسردگی نیاز به معاینه پزشک دارد.
۱۰) ایجاد تغییر در دهان؛
سیگاری ها به خصوص باید متوجه بروز لکه های سفید داخل دهان و یا روی زبان خود باشند. زیرا که این علامت می تواند علائم پیش سرطانی به نام «Leukoplakia» باشد.
۱۱) درد؛
با بالا رفتن سن، مردم با دردهای متفاوتی که کم و بیش می تواند علائم زودهنگام برخی از انواع سرطان باشد مواجهند هرچند اغلب دردها به سرطان ارتباط ندارد.
۱۲) ایجاد تغییر در غدد لنفاوی؛
ورم در غدد لنفاوی زیربغل، گردن و یا هر جای بدن باعث نگرانی است.
در صورت مشاهده غدد لنفاوی که به مرور زمان بزرگ تر می شوند به پزشک مراجعه کنید.
۱۳) تب؛
تب علاوه بر آن که می تواند علامت بیماری هایی مانند آنفلوآنزا و یا عفونت های دیگر باشد، ممکن است علامت سرطان نیز باشد.
در اغلب مواقع با گسترش سرطان تب از علائم اصلی محسوب می شود که نشانه زود هنگام سرطان خون است. علائم دیگر نیز عبارتند از زردی یا تغییر رنگ مدفوع.
۱۴) خستگی مفرط؛
خستگی مفرط نیز علامت خفیف دیگری است که می تواند نشانه سرطان و مشکلات دیگر باشد. بعضی اوقات خستگی مفرط پس از رشد سرطان و گاهی اوقات در مراحل اولیه بروز برخی سرطان ها مانند سرطان خون، روده و معده مشاهده می شود.
۱۵) سرفه های مداوم؛
انتظار می رود سرفه مداوم به علت سرماخوردگی، آنفلوآنزا و یا عوارض جانبی داروها باشد. اما سرفه های طولانی بیشتر از ۳ تا ۴هفته را نباید نادیده بگیرید. ده عادت سرطانزا برای پیشگیری از سرطان با این عادتهای غذایی خداحافظی کنید.
بر اساس جدیدترین مطالعهها، عوامل تغذیهای در بروز نیمی از سرطانها اثر دارد و سالم غذا خوردن به طور چشمگیری ابتلا به آنها را کاهش میدهد…
البته نگهداری وزن در محدوده مناسب نیز یکی از اقدامهای پیشگیرانه است زیرا نتایج مطالعهها نشان دادهاند اضافه وزن در طولانی مدت میتواند احتمال بروز سرطانهای پستان، پروستات، کولون و رحم را افزایش دهد.
در ادامه هم ۱۰ عادت غذایی سرطانزا را برایتان برشمردهایم تا با ترک آنها، احتمال ابتلا به این بیماریها در شما به حداقل ممکن برسد.
۱- زیادهروی در مصرف گوشت قرمز و چربیهای اشباع:
محققان دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسیدهاند، احتمال ابتلای افرادی که هر روز گوشت قرمز میخورند، به سرطان روده بزرگ ۳ برابر بیشتر است.
در آقایانی هم که چربیهای اشباع را بیش از اندازه دریافت میکنند، سرطان پروستات نیز بیشتر دیده میشود.
۲- نوشیدن الکل:
مصرف الکل با ابتلا به انواع سرطانها در خانمها و آقایان مرتبط است. بر اساس نتایج مطالعههای متعدد، نوشیدن الکل خطر بروز سرطان دهان، کبد، روده بزرگ و مری را افزایش میدهد.
۳- زیادهروی در مصرف غذاهای شور:
نتایج یک مطالعه که در ژاپن انجام شد، ارتباط بین خوردن غذاهای شور و افزایش ۱۵ درصدی احتمال ابتلا به سرطان را به اثبات رساند.
جالب است بدانید که نمک دریافتی باعث میشود باکتری هلیکوباکتر (عامل بروز سرطان معده) در معده به راحتی فعالیت و زمینه بروز سرطان را در این ارگان فراهم کند.
مرکز ملی سرطان کره مطالعهای انجام و ۲ میلیون نفر بررسی شدند. نتایج این مطالعه نشان داد در افرادی که در خوردنغذاهای شور زیادهروی میکنند، سرطان معده با گستردگی بیشتری شیوع دارد. البته شیوع سرطان معده به دلیل خوردن بیش از حد مواد غذایی شور در میان ژاپنیها و کرهایها رتبه اول را دارد.
۴- زیادهروی در مصرف شکر سفید و قهوهای:
نتایج یک تحقیق ایتالیایی نشان داده است در افرادی که زیاد شکر میخورند، احتمال ابتلا به سرطان پانکراس ۷۸ درصد بیشتر است. در این مطالعه محققان سلولهای سرطانی پانکراس را در معرض قند فروکتوز قرار دادند (نوعی قند که در محصولاتی مانند انواع نوشیدنیهای شیرین وجود دارد) و مشاهده کردند رشد سلولهای سرطانی و پیشرفت سرطان در مقایسه با سلولهایی که در معرض گلوکز قرار گرفتهاند، در این حالت بیشتر میشود.
۵- مصرف غذاهای کهنه و کپکزده:
بررسیها نشان دادهاند خوردن مواد غذایی کپکزده نیز به دلیل داشتن سم «آفلاتوکسین» میتواند زمینهساز بروز سرطان باشد به خصوص سرطان معده، بنابراین از خوردن مواد غذایی کپکزدهای مانند سیبزمینی، بادامزمینی، قارچ و انواع جوانهها خودداری کنید.
6- زیادهروی در مصرف غذاهای سرخ شده:
نتایج بررسیها نشان دادهاند مصرف مواد غذایی سرخ شده در دمای بالاتر از ۲۴۸ درجه فارنهایت، مانند سیبزمینی سرخ شده و چیپس، ترکیب سرطانزایی به نام «آکریلامید» را وارد بدن میکند. محققان دریافتهاند با مصرف یک بسته چیپس، ۵۰۰ برابر بیشتر از حد مجاز اعلامشده از سوی سازمان جهانی بهداشت، آکریلامید وارد بدن خواهد شد. اداره بهداشت و غذا و داروی آمریکا نیز اعلام کرده این ترکیب مهمترین عامل بروز سرطان تخمدان و رحم است.
7- زیادهروی در مصرف فرآوردههای گوشتی (سوسیس و کالباس) :
این محصولات افزودنیهایی به نام نیترات و نیتریت دارند که در بدن به نیتروزآمین تبدیل میشود. نتایج بررسیها نشان دادهاند عادت به خوردن این فراوردهها، احتمال ابتلا به سرطان پانکراس را تا ۶۷ درصد افزایش میدهد. به علاوه احتمال بروز تومور مغزی در کودک مادرانی که در دوران بارداری از این محصولات استفاده میکردهاند، به میزان قابلملاحظهای بیشتر خواهد بود.
۸- زیادهروی در مصرف ماهیهای پرورشی:
اغلب ماهیهای پرورشی در مقایسه با ماهیهای آزاد، دارای دوز بالایی از ترکیبی سرطانزا به نام PCB هستند.
9- زیادهروی در مصرف گوشتهای کباب شده:
وقتی گوشت قرمز را به مدت طولانی در معرض دمای بالا قرار میدهیم و سطح آن میسوزد، ترکیبهای سرطانزایی در آن به وجود خواهد آمد. بررسیها نشان دادهاند بخشهای قهوهای تیره یا سوخته گوشت، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را بالا خواهد برد.
10- زیادهروی در مصرف مواد غذایی تخمیر شده:
مطالعهای که در کره انجام شد، نشان داد در افرادی که در خوردن شور معروفشان یعنی «کیمچی» زیادهروی میکنند، ۵۰ درصد احتمال ابتلا به سرطان معده در مقایسه با افرادی که این چاشنی را کمتر میخورند، کمتر است. هفته نامه سلامت / خراسان