جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۵ / ۱۶:۵۸
کد مطلب: 39037
۱۰
۳۵
مطلب ارسالي خوانندگان

مشکلات و دغدغه هاي فارغ التحصیلان رشته هاي روانشناسی و مشاوره

مشکلات و دغدغه هاي فارغ التحصیلان رشته هاي روانشناسی و مشاوره
متاسفانه موج علاقه جوانان به ادامه تحصيل در رشته هاي روان شناسي و مشاوره براي ارائه خدمات روانشناختي و مشاوره اي به مردم توام با پذيرش بيش از حد دانشجو در برخي واحدهاي دانشگاهي بويژه در شهرستانها روبرو شده است و سالانه تعداد زيادي روانشناس و مشاور جوان با هزاران اميد و آرزو فارغ التحصيل مي شوند که به دليل نبود رديف هاي استخدامي نهادهاي دولتي و تكميل فرصت ها و ظرفیت هاي شغلی در کشور هر روز بر تعداد فارغ التحصيلان بيكار رشته هاي مذكور افزوده مي شود و به سرنوشت ديگر تحصیلکردگان رشته هاي گوناگون دچار مي شوند.
-
از طرفي درمانگران و مشاوران شاغل در مراكز ارایه خدمات روان شناسي و مشاوره با مشکلات گوناگونی همچون عدم حمايت و حذف خدمات روانشناسی از تعرفه ها و بیمه های درمانی، عدم حمایت رسانه ها از مشاوره به لحاظ کارکردی، جا نیفتادن فرهنگ مشاوره اي، معضل بیکاری فارغ التحصيلان، هزينه ها و عدم دریافت حقوق مناسب و ... دست و پنجه نرم می کنند، این در حالی است که ارایه خدمات بالینی و روان درماني، کاری تخصصي و حساس و پر مشقت است.

با توجه به رشد برخي آسيب هاي اجتماعي در جامعه و افزايش رفتارهاي پرخطر در بين نوجوانان اولويت اقدامات پيشگيرانه در بهداشت رواني افراد جامعه، نظارت دستگاه هاي حاكميتي براي ساماندهي اينهمه نيرو و پتانسيل عظيم و احقاق حقوق از دانش آموختگان مذكور ضروري است.

ارائه خدمات رواندرمانی در حال حاضر جزو وظایف اصلي يك روانشناس است اما تامين هزینه هاي درماني را بیمه هاي درمانی برعهده نمي گيرند و اين معضل منجر به قطع جلسات رواندرماني توسط مراجع خواهد شد. بی تردید اين امر منجر به افزايش مشكلات و بيماري رواني در جامعه خواهد شد. و از طرفي آینده شغلی این رشته ها متزلزل و نگران کننده خواهد بود.

از سوي ديگر تعدادي از روانشناسان درحیطه های شغلی ديگر همچون کلینیک های بازتوانی و ترك اعتیاد با برخي پزشکان همکاری حرفه اي دارند اما در حال حاضر نيز با شایعه تعطيلي اين مراکز، بر نگرانی بسياري از همكاران كه در این مراکز با فرسايش شغلي بالا و سطح درآمد پایین مشغول به فعالیت هستند افزوده است.

تداخل شرح وظايف بين روان شناسان و روانپزشكان و ورود برخي روانپزشكان به حوزه هاي رواندرماني باعث شده است تا روانپزشكان با حمايت وزارت بهداشت در بسیاری از حوزه های کاری مرتبط، بر روان شناسان به نوعی اشراف و حق تقدم پیدا كنند و بسياري از فارغ التحصیلان رشته هاي روان شناسي یا مشاوره دانشگاه هاي تحت نظر وزارت علوم، صرفا يك تيكه كاغذ بنام مدرک تحصیلی را  دارا مي باشند و تخصص عملي و یا تجربه كاري ندارند.

از طرفي سوق دادن فارغ التحصيلان ديگر رشته ها با مدرك كارشناسي غير مرتبط به دوره هاي کارشناسی ارشد و تحصيلات تكميلي رشته هاي روانشناسی و مشاوره آسيب جبران ناپذیری بر پيكره جامعه روانشناسان و مشاوران وارد كرده است، و افراد جذب شده بدون آگاهی از آینده شغلی و عدم پذیرش در جامعه روانشناسی و مشاوره وارد این رشته می شوند. پايه آموزش عالي دوره كارشناسي است كه فرد از نظر تئوري و مفاهيم پخته مي شود و دوره ها يبعدي تحصيلات تكميلي است كه بيشتر امور پژوهشي است .

نكته ديگر اينكه اخيرأ رشته روانشناسي مورد سوء استفاده برخي سودجويان اقتصادي واقع شده و افرادي با رشته هاي غير مرتبط به صرف بيان خوب و ظاهر شيك اقدام به برگزاري كارگاه هاي آموزشي و درماني نموده اند و از این راه کسب درآمد می نمايند بدون اينكه نظارت و كنترلي بر كار و آسيب هايي كه اين عده روان شناس نما بر علم روان شناسي وارد مي كنند باشد.

همچنين ديده شده تعدادي از اساتيد و اعضاي هيات علمي نيز براي درآمدزايي مركز مشاوره شخصي خود و امرار معاش بيشتر اقدام به برگزاري دوره های کارورزی و پذيرش تعدادي از فارغ التحصيلان جوان كرده اند كه با شهریه های سنگیني كه براي اين دوره ها  در نظر گرفته اند، سنگ بزرگی پیش پای روانشناسان و مشاوران جوان برای کسب پروانه کار از سوي سازمان نظام روان شناسي و مشاوره انداخته اند.

اميد است ارگان هایی حاكميتي مانند وزارت ورزش و جوانان،سازمان بهزيستي،آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و... براي ارتقاي سطح بهداشت روان پرسنل خود اقدام به افزايش جذب و اشتغال اين همه نيروي آماده به خدمت رشته هاي روان شناسي و مشاوره بنمايند تا چتر خدمات اين علم براي همه مردم كشور ملموس تر و گسترده شود.
 
باسپاس
دانشجويان و فارغ التحصيلان رشته هاي روان شناسي و مشاوره
 
نظر شما چيست؟
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

الناز
United States
نتيجه بي انگيزگي محض است و در ضمن ما همكار غير حرفه اي هم كم نداريم. اكثر ترك اعتيادها كار رواندرماني نمي كنند. همين جمع شوند بهتر است. وزارت بهداشت هم خودش را به آن راه زده.
Iran, Islamic Republic of
روانشناسی یک زمانی خوب بوده الان که همه با رتبه 70 هزار کنکور بدون آزمون و با سواد اندک می توانند بروند لیسانس روانشناسی بگیرند . دفترچه کنکور کارشناسی را نگاه کنید .دانشگته های پیام نور- غیرانتفاعی- علمی کاربردی و دانشگاه آزاد روستاهای دور هم دانشجوی روانشناسی می گیرد البته برای جمع کردن شهریه . تازه روانشناسی برای کسی خوب است که بخواند که اول شغل دولتی ثابت داشته باشد و بعد در اوقات فراغتش برود مدرک بگیرد و اخرش در یک مرکز مشاوره نیمه وقت کار کند
آذر پایاب
Iran, Islamic Republic of
با سلام و سپاس فراوان، من با متن ارسالی از سوی کمپین روانشناسان کاملا موافقم
ستاره ریاحی
Satellite Provider
عالیه ممنون از همت و تلاش شما سروران گرامی با تشکر
سیدرضا
Iran, Islamic Republic of
سلام
باید سطح علمی گروه های روان شناسی دانشگاه ها ارتقا پیدا کنه تا فارغ التحصیلان بتونن حرفی برای گفتن داشته باشن.
در حال حاضر خیلی بی رویه دانشجو جذب میشه اون تو تحصیلات تکمیلی....

رویکرد نهاد های حاکمیتی هم که چندان مثبت نیست.
ازیک طرف تمامیت خواهی بعضی روان پزشکان که البته تعدادشون کم هم نیست.
از طرفی هم نهاد های دینی و مذهبی.
کمیته تحول در علوم انسانی هم که یه بلایی شده افتاده به جون روان شناسی...
سرفصل مقطع کارشناسی رو عوض کردن بدون نظرخواهی از حتی یک استاد رشته روان شناسی که تفکری متفاوت با اون ها داشته باشه. الان هم نوبت به کارشناسی ارشد رسیده... سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی رو ببینید اونجا خبرش هست.....
زهرا جلالیان
Germany
موافقم
Fatemeh tavousi
Iran, Islamic Republic of
در ابتدا لازم به ذکر است که با وجود داخل شدن رشته های غیر مرتبط و دسترسی راحت به رشته روانشناسی ارزش این رشته برعکس کارایی بالایی که دارد پست و حقیر شده است .در دومین حالت برای کسانی که ارشد این رشته هستند هیچ نوع بازار کاری وجود ندارد و اگر هم هست نیاز به تجربه یا هزاران کارگاه میباشد که برای فردی که این هزینه را ندارد بسیار ناراحت کننده و یاس آور است چرا نباید به جای کتب درسی بیهوده و بار علمی کم اساتید کارگاههایی به جای آن برگزار شود .سومین حالت زمانی است که شغلی پیدا میشود دستمزد بسیار ناچیز بدون بیمه و با پست ترین رتبه داده میشود که فرد که در جامعه گرفتار است مجبور به قبول آن دستمزد میشود .متاسفانه با تفکیک رشته ی بالینی و عمومی و دیگر موارد تداخلی بزرگ ایجاد شده است که برتری بالینی بر عمومی و مشاوره بر هر دو ایجاد شده است که خطاست .در انتها خواهان این هستیم که جایگاه یک روانشناس در تمامی کشورها بسیار بالاست زیرا با روح و جسم انسان در تماس است و اگر جامعه ای روحه نا سالم داشته باشد دیگر آن جامعه بیمار خواهیم داشت .با ارزشمندی بر حقوق روانشناس جامعه ای سالم را خواهیم داشت .
مینا
Iran, Islamic Republic of
کااااااملاااا باهاتون موافقم و این موضوع خیلی ناراحت کننده ست
سوزان قوامی
Iran, Islamic Republic of
اینجانب کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی با معدل ۱۷:۹۶ هستم دوره کارورزی را در حالیکه فقط تعوری بود و هیچ فایده ای نداشت ان هم با هزینه گزاف گذرانده ام و بیکارم چون هر جا مراجعه میکنم تجربه کاری میخواهند. با تمام موارد ذکر شده در اعتراض نامه موافق هستم.با سپاس
فرهاد
Iran, Islamic Republic of
تئوری نه تعوری
پریسا
Iran, Islamic Republic of
سلام منم با متن ارسال شده موافقم . نداشتن امنیت شغلی در رشته روانشناسی و مشاوره را تایید میکنم امیدوارم رسیدگی شود .
مینا
Iran, Islamic Republic of
نه کار هست برای این گروه و نه اینکه توجه میکنند که چطور خودشان اشتغالزایی کنند فقط میگن دائم جوانان بروندخودشان شغل ایجاد کنند یک فارغ التحصیل روانشناسی گیرم بخواد شغل ایجاد کند یک کلینیک میخوادبزنه باید دوره کارورزی را با هزینه های گزاف بگذرونه بعد هم تو نوبت بشینه که کی مصاحبه کنند ازش خوب فکر نمیکنید که این فرد تازه فارع التنصیل هزینه بالای کارورزی را از کجا باید بیاورد چرا هزینه پرداخد کند برای کارورزی. یک مهدکودک میخواد بزنه باید وام بگیره و بعدم خودش وامو پرداخت کنه نه حمایتی نه کمکی چرا واقعا چرا مسولین پاسخگو باشند. میری دنبال کار میگن سابقه داری خوب ادمای حسابی این سابقه را باید از یک جایی کسب کنیم یانه وقتی من روانشناس صد جا مراجعه میکنم جایی کار نمیدن چطور سابقه داشته باشم لطفا یک فکری بکنید
حانیه خ
Iran, Islamic Republic of
سلام دوستان لطفا به سایت کارزار برید از کارزار کد ۱۱۳۶۹مربوط به روانشناسان حمایت کنید
حسین
Iran, Islamic Republic of
مینا خانم دمتون گرم جمله اخرتون خیلی زیبا بود
یوسف
Iran, Islamic Republic of
واقعا عالی گفتند این عزیزان.درد ما و جامعه ی ما پولداریه برخی است که پس از خوشگذرانی های کارشناسی در دانشگاه آزاد به دلیل امیالی غیر انسانی رو به روانشناسی آنهم در دانشگاه آزاد با ظرفیت ها و مبالغ نجومی می اورند و کسی نیست که درد مردم رو داشته باشه...مردمی که کنار ما هستند و ناامیدند
ای کاش دانشگاه آزاد ،وزارت علوم و بهداشت یک ذره بیشتر برای جوانان و مردم این کشور وقت بگذارند و دغدشونو داشته باشند.
اما فقط.....حرف حرف حرف.....
Zahra
Iran, Islamic Republic of
ممنون بابت توجهتون!! حرف دل خيلي از ماها بود
آزاده
Iran, Islamic Republic of
سلام وسپاس از تلاش دوستان عزیز٬ واقعا کاشکی دولت ودست اندرکاران تمهیداتی وجایگاهی شغلی مناسب ودر خور این قشر قرار میداد با توجه به شرایط وجامعه کنونی که نیاز به روانشناس ومشاوره در هر صنف ورده ای ضروری است چه بسا اسیبهای که به کانون خانواده ها وجامعه وارد میشه بسی گزاف تر است افسوس٬ به امید اینده ای روشن تر برای روانشناسان به طبع آن آینده ای روشن برای تک تک فرزاندانمان
Mrz
Iran, Islamic Republic of
با مفاد نامه موافقم.
مخصوصا باید به سطح علمی و تخصص دانشجویان (چه مرتبط، چه غیر‌مرتبط) توجه زیادی شود، از جمله در بحث کارورزی ها.
سحر
Romania
کاملا موافقم. امیدوارم ک شرایط اصلاح بشه
الهه اسلامخواه
Iran, Islamic Republic of
سلام باسپاس از كمپين حمايت از روانشناسان ان شاءالله در اينده اي نزديك شاهد حضور پررنگ روانشناس در طرحهاي سلامت روان جامعه باشيم جامعه سالم بايد داراي روان سالم باشد و اين امر با استفاده از روانشناس و مشاورين محترم محقق ميشو
فیروزه ملک
Iran, Islamic Republic of
علم روانشناسی ،در ایران بواسطه موانع متعددی که در دستیابی به اهداف والای جامعه جهت ارتقای سلامت روان ،بر سر راهش مواجه شده به عنوان یک دانش فوق العاده کاربردی و تاثیر گذار برای تمام اقشار مردم در معرض اسیب جدی و غیر قابل جبران قرار گرفته است ..امید است مقامات و مسءولین مرتبط اقدامات لازم راجهت پالایش و بهره گیری از این تخصص ارزشمند به عمل اورده و شاهد نتایج شگفت اور دانش روانشناسی در ارتقای سطح بهداشت روان جامعه باشند ...
فیروزه ملک
Iran, Islamic Republic of
به نظر بنده این تصویر در سکوت نشانگر موج عظیمی از روانشناسانی هست که فعالانه در تلاش هستند با حداقل بهره وری از مزایا و حقوق مسلم یک کارمند جهت بهبود سلامت روان ملت خود حتی دستهای خالی خود را بسوی هموطنان خویش دراز کرده و تمایل دارند به کمک انها بشتابند و یاریگر باشند ..
شادی خابوری
Iran, Islamic Republic of
سلام به نظر من ما روانشناس خلاق کم داریم در عوض روانشناس و مشاوره فراوان
Romania
اساتید ما از جون بچه های فارغ التحصیل چی میخوان؟؟؟ از دستمزد کلاس های دوره تحصیل و پایان نامه هامون سیر نشدن حالا باز برا کارورزی و پول گرفتن از کارگاهها دارن نقشه میکشن.
Romania
این کلاس های اساتید شیادی که به اسم موفقیت و کسب ثروت و ...راه افتاده را یکی جمع کنه.
مصطفی
سلام .من میخوام بیام روانشناسی بخونم .بعضی ها میگن کار نداره .معدل دیپلم انسانی هم 19.70 هست .خوشحال میشم نظر فارغ التحصيلان پر تلاش رو بپرسم
محمد
Iran, Islamic Republic of
علاقه تون قابل احترامه اگر با هدف کسب درآمد میخوان بیان روانشناسی پیشنهاد می کنم مدیریت بخونین. موفق باشین
n
Iran, Islamic Republic of
کنه.من نظرم را چندین بار گذاشتم ولی یکبارهم اینجا گذاشته نشده پس اطفا اینبار حذف نکنید بگذارید این اعتراضات بهوش مسئولین برسه باید بیشنر به بحث هزینه هتی کارورزی پرداخت چرا باید یک شخصی که فارع التحصیل شده و شغلی نداره برای اینکه به اصطلاح برای خود شغلی دست و پا کنه این همه هزینه را پرداخت کند آن هم فقط تئوری چرا یک روانشناس نباید مثل پزشکان بعداز فارع التحصیلی مشعول طرح شود چرا باید به بیمارستان ها مراجعه میکنیم میگن طرح روانشناسی اختیاریه و بودجه نداریم فعلا طرح های اختیاری را حقوق بدیم طرح های اجباری مهمتره. چرا باید بعداز درسشون به کارورزی بدون هزینه مشعول شوند. اونوقت میگن خوداشتغالی اگر کسی زرنگ باشه خود اشتعالی میکنه آخه با این هزینه ها یک خانواده بی بضاعت میتونه خود اشتغالی کنه. به خدا من خیلی چیزها بلدم ولی نه پول دارم نه پارتی و نه چاپلوسی بلدم جایی راهم نمیدهند.
دانشجوی روانشناسی
Iran, Islamic Republic of
سلام.دوستان همه نظرات را خوندم.از شرایط موجود متاسفم.اما اینجوری ک اساتید برای ما میگن وضعیت درامد روانشناسان خوبه.عجیبه ک همه شما این طور صحبت میکنین.اساتید دانشگاه ما با اینکه اساتید فوق العاده تازه کار و جوان هستند از همین حرفه وضعیت مالی خیلی خوبی پیدا کردن.اما حتی منم یه سری گله هایی دارم.اول اینکه خیلی از افراد از بالا بودن حق ویزیت روانشناسان شکایت دارن.دوم اینکه خدمات درمانی ما روانشناس ها تحت پوشش بیمه نیست.سوم اینکه فرهنگ سازی لازم درباره روانسناسی انجام نمیشه.چهارم اینکه در حین تحصیل دروس ناربط زیاد داریم ک وقت تلف کنه و دل سرد میکنه ادمو.پنجم اینکه در بهترین حالت حتی اگر که بعد از اینکه ارشدتو گرفتی مشغول کار بشی ینی اینکه شیش تا هفت سال باید ب خانواده وابسته باشی.
سیناز
United Kingdom
برخورد خشک و نفرت انگیز همراه با سواد کتابی و غیر کاربردی دانش آموختگان آکادمیک روانشناسی، عرصه را برای جولان شیادان نابغه نمای موفقیت هموار ساخته است که با خواندن پاورقی های تقویم های باطل شده، جملاتی درست و غلط را نسنجیده در ذهن مردم بریزند!
سوما
Iran, Islamic Republic of
واقعا درسته من که دانشجوی کارشناسی روانشناسی هستم از الان نگرانی و استرس بازار کار رو دارم
رضا
Iran, Islamic Republic of
طرف اومده مشاوره شغلی خونده الان داره تو دفترش رواندرمانی کار می کنه . همین ها اومدن بازار را خراب کردن . بنظرم روانشناسان باید رواندرمانی کننده و مشاوران برن مشاوره تربیتی و تحصیلی بدن که بازارش از خود رواندرمانی هم بهتره.
مینا
Iran, Islamic Republic of
خیلی موافقم باهات
محیا
United Arab Emirates
متاسفانه بشدت بیکاری در قشر تحصیلکرده روانشناسی دیده میشه،اگر هم در این حرفه شاغل باشند درامد بسیار کم دارند
مینا
Iran, Islamic Republic of
تحصیل در رشته روان شناسی یک اشتباه محض است. روان شناسی نوعی سوء استفاده از وقایع طبیعی است که در زندگی انسان ها اتفاق می افتد. همین.
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
در نگاه کسانی که پرواز را نمی فهمند ، هر چه بیشتر اوج بگیری کوچکتر خواهی شد.