جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۹ آذر ۱۳۹۳ / ۱۰:۲۳
کد مطلب: 27968
۱

آمار قربانیان بیماری ایدز در ایران از ابتدا

هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در ایران ضمن تاکید بر لزوم انگ‌زدایی از بیماران مبتلا به ایدز، از مرگ پنج هزار بیمار به دلیل ایدز در ایران از زمان شناسایی این بیماری تا کنون، خبر داد.

به گزارش ایسنا، گری لوئیس، در نشستی خبری در آستانه روز جهانی ایدز، گفت: از زمان شناسایی این بیماری در جهان، شاهد درگیر شدن بیش از ۷۸ میلیون نفر به این بیماری در سطح جهان هستیم و ۳۸ میلیون نفر نیز جان خود را به دلیل این بیماری از دست داده‌اند.

وی با بیان اینکه شمار مرگ و میر به دلیل این بیماری به طور مشخصی کاهش یافته است، افزود: با این حال هنوز موفق نشده‌ایم که بیماری را به طور کامل متوقف کنیم. اما به این موضوع خوشبینم که تا سال ۲۰۳۰ خواهیم توانست این بیماری را از بین ببریم.

لوئیس درباره آمار ابتلا به ایدز در ایران نیز گفت: تخمین زده می‌شود که در ایران ۷۵ هزار مبتلا به ویروس HIV وجود داشته باشد که از این میان تنها ۲۹ هزار مورد ثبت شده و دسترسی به درمان دارند و متاسفانه تا کنون پنج هزار بیمار نیز در ایران به دلیل این بیماری فوت کرده‌اند. بنابراین باید کاری کنیم که دسترسی به خدمات پیشگیری، درمان، مراقبت و حمایت از ۱۵ درصد فعلی به بالای ۹۰ درصد افزایش یابد. البته ماهیت این خدماتی که در ایران ارائه می‌شود بسیار شگفت انگیز است و تنها مساله آن است که همه بیماران به این خدمات دسترسی ندارند.

وی به همکاری‌های سازمان ملل با ایران در جهت اجرای سومین برنامه استراتژیک ایدز و همچنین ایدز در معتادان تزریقی و مردان و زنان در معرض آسیب اشاره کرد و گفت: چگونگی انتقال این بیماری بسیار مهم است؛ به طوری که ماهیت انتقال این بیماری در ایران در حال تغییر است و اکنون دو موضوع انتقال از طریق جنسی و همچنین از طریق مادر به جنین مطرح است.

لوئیس بر لزوم انگ‌زدایی از ایدز و مبتلایان به این بیماری تاکید کرد و افزود: برخورد با تعصب با این بیماران آنها را می‌ترساند و همین امر باعث می‌شود که این بیماران به دنبال درمان و حتی اعلام بیماری خود نباشند و به این ترتیب وضعیت بیماری در جامعه بدتر می‌شود. اما در مجموع نظر کلی من مثبت است و به آینده خوشبینم؛ چراکه مساله را می‌شناسیم و راه پاسخگویی پزشکی و تغییرات رفتاری به آن را می دانیم.

وی در ادامه در پاسخ به سوال ایسنا درباره اقدامات پیشگیری از ایدز در ایران و توصیه به سیاستگذاران حوزه سلامت در تدوین برنامه چهارم کنترل ایدز در کشور، گفت: ایران با وجود همسایگانی که دارد اما خود از نظام سلامت همگانی خوبی برخوردار است و توانسته است تعدادی از بیماری‌های واگیر مانند مالاریا، سل و HIV/ایدز را کنترل کند. در مقطع زمانی فعلی هم مهم‌ترین تمرکز باید بر افزایش سطح خدمات موجود و بهبود مختصر در برخی از خدمات باشد.

لوئیس درباره کمک‌های سازمان ملل برای کنترل HIV/ایدز در ایران گفت: سازمان ملل در دو سال تقویمی گذشته (۲۰۱۲ و ۲۰۱۳) حدود ۱۴.۶ میلیون دلار جهت معکوس کردن روند ایدز در ایران هزینه کرده است. البته سازمان ملل سال‌هاست که در این حوزه فعالیت می‌کند.

در ادامه دکتر فرداد درودی، مدیر کشوری UNAIDS درباره چگونگی کنترل ایدز در ایران، گفت: برنامه‌های مربوط به کنترل ایدز مستلزم همکاری‌های بین بخشی است. هرچند که وزارت بهداشت هماهنگی و رهبری اجرای برنامه را بر عهده دارد اما، در این زمینه چندین سازمان نقش اساسی دارند.

وی درباره برنامه چهارم کنترل ایدز، گفت: امسال برنامه سوم ایدز به پایان می‌رسد. برنامه چهارم کنترل ایدز نیز تدوین شده و مراحل نهایی را طی می‌کند. در این برنامه ۱۰ راهبرد اصلی جدید در نظر گرفته شده است. به گفته وی، ایدز در ایران عمدتا متاثر از اعتیاد تزریقی است و به همین دلیل یکی از اصلی‌ترین راهبردها، برنامه کاهش آسیب است. همچنین با توجه به تغییرات همه گیرشناسی از جمله افزایش ابتلا از راه انتقال جنسی، راهبردهای جدیدی به این منظور هم در نظر گرفته شده است. در مجموع برنامه چهارم در صدد افزایش کیفی خدمات در حوزه‌های فعلی و همچنین گسترش آن به تمام لایه‌های جمعیتی است.

درودی گفت: زمانی که از درمان صحبت می‌شود، بحث پیشگیری هم مطرح است؛ چراکه اگر افراد در حوزه درمان کنترل شوند، سطح ویروس خون‌شان کاهش یافته و همین امر باعث پیشگیری می‌شود.

درودی در ادامه صحبت‌هایش ضمن تاکید بر لزوم کنترل انتقال ایدز از مادر آلوده به جنین گفت: طبق آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت میزان انتقال از مادر به جنین ۲.۹ درصد است. این درحالیست که در صورت شناسایی این بیماری در مادر طی سه ماهه اول بارداری، می‌توان از انتقال بیماری به جنین جلوگیری کرد.

وی درباره اقدامات و کمک‌های سازمان ملل متحد در زمینه HIV در ایران، گفت: سازمان ملل متحد داروهای خط ۲ و ۳ و داروهای بیماران مقاوم به درمان را در اختیار وزارت بهداشت قرار می‌دهد.

درودی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات سازمان ملل متحد در جهت استیفای حق مبتلایان به ایدز مرتبط با پرونده معروف به خون‌های آلوده در ایران، گفت: آن اتفاق، اتفاق خوبی نبود و تعدادی از بیماران هموفیلی و تالاسمی مرتبط با این موضوع، همچنان با ویروس HIV زندگی می‌کنند. اتفاق مهم آن است که مانع از انتقال ویروس با خون و فرآورده‌های خونی شویم.

وی در این باره افزود: سال‌هاست که انتقال ایدز از طریق خون و فرآورده‌های خونی در کشور نداشته‌ایم. از طرف دیگر سازمان انتقال خون مسئولیت حفظ و سلامت خون را بر عهده دارد و با استفاده از فناوری روز، تمام تلاش خود را انجام می‌دهد که چنین اتفاقاتی نیفتد. مجموعه ملل متحد نیز بویژه صندوق جهانی، در قالب کمک‌های فنی و وسایل و تجهیزات در جهت تجهیز سازمان انتقال خون به جدیدترین فناوری‌های پالایش کمک کرده است و همین امر سبب شده که یکی از چهار راه انتقال ایدز را عملا به صفر برسانیم.

وی افزود: راه بعدی انتقال مادر به کودک است که تا قبل از سال ۲۰۲۰ باید به در این زمینه هم به صفر برسیم. هدف ما پایان دادن به ایدز تا سال ۲۰۳۰ است و بی‌تردید این شعار نیست.

درودی در پایان "فاصله را کم کنید" را به عنوان شعار روز جهانی امسال ایدز عنوان کرد.
 

ايدز در خانم ها بيشتر از آقايان است
مدیر گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: متاسفانه با تغییر الگوی ایدز، در کشور عمدتاً جوانان به این ویروس مبتلا می‌شوند.

به گزارش ایسنا، دکتر"خداداد شیخ‌زاده" در مراسم افتتاحیه مجهزترین آزمایشگاه تشخیص طبی HIV در کرمان اظهار کرد: در حال حاضر 35 میلیون بیمار مبتلا به ایدز در دنیا وجود دارد و 6000 نفر نیز به صورت روزانه به این بیماری مبتلا می‌شوند.

وی افزود: به طور کلی در دنیا روند ابتلا به ایدز رو به کاهش اما در منطقه خاورمیانه این میزان رو به افزایش است ضمن اینکه در کشور ما طی سال‌های اخیر از بروز موارد ابتلا به اچ آی وی مثبت کاسته اما الگوی آن تغییر کرده است.

شیخ‌زاده تصریح کرد: در سال‌های گذشته عمدتاً افرادی با رفتارهای پرخطر تزریقی به اچ آی وی مبتلا می‌شوند اما اکنون موارد ابتلا از طریق اعتیاد تزریقی کاهش یافته و در عوض آمار افراد دارای رفتارهای پرخطر جنسی به ایدز در حال افزایش می‌باشد.

مدیر گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تاکید کرد: در واقع در سطح کشور ایران آقایان به دلیل اعتیاد تزریقی و خانم‌ها به دلیل رفتارهای پرخطر جنسی به ایدز مبتلا می‌شوند که در چند سال گذشته تعداد خانم‌های مبتلا بیش از آقایان بوده است.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه با تغییر الگوی ایدز در کشور اغلب جوانان به این ویروس مبتلا می‌شوند که در این زمینه نگرانی‌های جدی وجود دارد.

قسمت عمده‌ای از ایدزی‌ها از دید جامعه مخفی هستند

رییس مرکز بهداشت شهرستان کرمان گفت: افراد مبتلا به اچ آی وی مثبت هیچ نشانه ظاهری ندارند از این رو قسمت عمده‌ای از مبتلایان از دید جامعه مخفی هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کویر، دکتر"سعید صحبتی" در مراسم افتتاحیه مجهزترین آزمایشگاه تشخیص طبی HIV در کرمان اظهار کرد: این آزمایشگاه همزمان با 10 نقطه دیگر در کشور افتتاح می‌گردد.

وی افزود: معضل ایدز هم اکنون از تهدیدکننده‌های سلامت در دنیا محسوب می‌شود که هیچ جامعه‌ای از خطر آن در امان نخواهد بود و کشور ایران نیز سال‌ها درگیر این آسیب شده است.

صحبتی تصریح کرد: مهمترین علامت ایدز، بی‌علامت بودن آن است یعنی افراد مبتلا به اچ آی وی مثبت هیچ نشانه ظاهری ندارند و معاینات آنها کمکی به تشخیص بیماری نمی‌کند از این رو قسمت عمده‌ای از مبتلایان ما از دید جامعه مخفی هستند.

رییس مرکز بهداشت شهرستان کرمان گفت: برای چاره‌اندیشی در مورد این معضل و همچنین جهت تشخیص بهنگام، به صورت جدی بحث آزمایشگاه مطرح شد.

وی ادامه داد: باتوجه به اینکه ایجاد چنین آزمایشگاهی نیازمند تکنولوژی بالا و بسیار هزینه‌ بر است بنابراین راه‌اندازی آن در همه شهرستان‌ها امکان‌پذیر نمی‌باشد از این رو قرار شد به صورت قطب در مرکز استان ایجاد شود و بقیه مناطق اطراف را تحت پوشش خود قرار دهد.

صبحتی با اشاره به اینکه بیماران ایدز معضل اصلی سلامت جامعه هستند خاطرنشان کرد: آزمایشگاه تشخیص طبی اچ آی وی کرمان علاوه بر تشخیص بیماری، تعیین می‌کند کدام بیماران بایستی وارد چرخه درمان شوند ضمن اینکه پیگیری و اثربخشی مراحل درمانی و همینطور بعد از آن تاثیر درمان را بررسی خواهد کرد.
 
 
درمان ايدز در ايران رايگان است
برآورد ما این است که در حال حاضر 80 تا 85 هزار نفر مبتلا به ویروس اچ آی وی داشته باشیم اما آنچه ما شناسایی کردیم 28 هزارو 600 نفر است.
 معاون وزیر بهداشت با اشاره به تشخیص و درمان رایگان ایدز گفت: هزینه درمان هر فرد مبتلا به بیماری ایدز، ماهانه ۲ میلیون تومان است که در صورت مقاومت به درمان یا نیاز به بستری، به ۲۰ میلیون تومان هم می‌رسد.
 
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر؛ دکتر علی اکبر سیاری در مراسم گشایش همزمان آزمایشگاه مرجع تشخیص اچ آی وی در مرکز بهداشتی درمانی شهید جعفری در تهران و در 10 استان دیگر کشور، افزود: با توجه به هزینه زیاد درمان، اگر مطمئن نباشیم که این داروها اثربخش است بیمار آسیب می‌بیند وهزینه زیادی هم دربردارد.
 
دکتر سیاری افزود: هدف از راه اندازی آزمایشگاه های تشخیص اچ آی وی در کشور دو موضوع است؛ یکی شناسایی افراد مبتلا و دیگری کنترل و اثربخشی دارو بر روی مبتلایانی که تحت درمان قرار می گیرند.
 
وی افزود: 50 درصد مبتلایان به ویروس اچ آی وی ایدز از بیماری خود اطلاع نــدارند بنابراین لازم بود افرادی که در کشور مبتلا هستند، شناسایی شوند و این شبکه آزمایشگاه های 11 گانه ای که به وجود آمده همه دانشگاه های ما را تحت پوشش قرار خواهد داد.
 
دکتر سیاری تصریح کرد: مجموعه 11گانه آزمایشگاه تشخیص اچ آی وی که امروز به بهره برداری می رسد، از 5 سال پیش شروع شده بود.
 
 گشایش شبکه تشخیص ویروس اچ‌آی‌وی
 
در مراسم بامداد امروز در مرکز بهداشتی شهید جعفری در خیابان 17 شهریور تهران، معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دیگر مسئولان این وزارتخانه و همچنین نماینده سازمان ملل حضور داشتند و یازده آزمایشگاه منتخب در دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان، اهواز، ایران، بندرعباس، تبریز، زاهدان، ساری، شهیدبهشتی، شیراز، کرمان و کرمانشاه نیز همزمان، راه اندازی شدند.
 
این آزمایشگاه ها مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات تشخیصی سرولوژیکی شمارش سلول های cd4 که شاخص اصلی ایمنی بیماران هستند، آزمایشات مولکولی برای شناسایی بیشتر و اندازه گیری میزان بار ویروس در بدن بیماران است.
 
به گفته دکتر گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت هزینه تجهیزات هر آزمایشگاه را صندوق جهانی مبارزه با ایدز سازمان ملل متحد تقبل کرده و برای مراجعه کنندگان و بیماران هزینه ها رایگان است.
 
پیش از این تشخیص آزمایشگاهی اچ آی وی در تمام سطوح برعهده سازمان های انتقال خون بود و امروز با افتتاح این آزمایشگاه ها تمام دانشگاه های علوم پزشکی تحت پوشش نظام تشخیص آزمایشگاهی این بیماری قرار گرفته اند و تشخیص پیشرفته ویروس اچ آی وی در سراسر کشور ممکن شده است.
 
در این آزمایشگاه ها تمام مراحل تشخیص اچ آی وی اعم از آزمایش تشخیص سریع و به موقع ابتلا به  اچ آی وی، آزمون های الایزا، شمارش سلول های سی دی چهار و در نهایت تست های مولکولی صورت می گیرد.
 
این فرآیند گام بسیار مهمی در راستای پیشگیری از انتقال اچ آی وی از مادر به نوزاد و همچنین پایش درمان اچ آی وی است.
 
شمار مبتلایان به ایدز در ایران
 
دکتر سیاری در سخنانی، با اشاره به این که هم اکنون 4800 نفر در کشور تحت درمان بیماری ویروس اچ آی وی ایدز هستند افزود: برآورد ما این است که در حال حاضر 80 تا 85 هزار نفر مبتلا به ویروس اچ آی وی داشته باشیم اما آنچه ما شناسایی کردیم 28 هزارو 600 نفر است بنابراین بقیه هنوز شناسایی نشده اند و شبکه11گانه آزمایشگاهی به ما کمک خواهد کرد که افرادی که مبتلا هستند شناسایی شوند.
 
دکتر سیاری با بیان این که دو گروه در کشور میزان ابتلائشان بالاتر است افزود: یکی معتادان تزریقی است که حدود 15 درصدشان اچ آی وی ایدز دارند و دیگری خانم هایی هستند که رفتار جنسی پرخطر دارند که در این افراد حدود 4 و نیم درصد است.
 
وی گفت: اولویت اولمان شناسایی در این دو گروه است که بتوانیم اول از طریق مشاوره و بعد آزمایش بتوانیم موارد ابتلا را شناسایی کنیم.
 
راه‌های انتقال ویروس ایدز  
 
وی درباره راه های انتقال ویروس اچ آی وی ایدز گفت: مردم باید اطلاع داشته باشند که کسی با دست دادن، روبوسی، استخر رفتن، استحمام و غذاخوردن از یک ظرف مبتلا به این ویروس نمی شود بلکه عمده راه ابتلا، از طریق تزریق و تماس جنسی است.
 
دکتر سیاری با بیان اینکه بیشترین موارد ابتلا به ویروس اچ آی وی ایدز در کشور ما از طریق معتادان تزریقی است که سال ها پیش از زندان شروع شد و بعد توسعه پیدا کرد گفت: به همین خاطر ما برنامه کاهش آسیب را در دستور کار داریم.
 
46 درصد مبتلایان، معتاد تزریقی‌اند
 
معاون بهداشت وزیر بهداشت افزود: در حال حاضر حدود 46 یا 48 درصد موارد مبتلا از طریق معتادان تزریقی، 36 درصد تماس جنسی، 2 و هشت دهم درصد از طریق مادر به کودک است که خوشبختانه امسال تاکنون مورد جدیدی نداشته ایم و 14 و شش دهم درصد هم نامشخص است.
 
 
 
 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
در نگاه کسانی که پرواز را نمی فهمند ، هر چه بیشتر اوج بگیری کوچکتر خواهی شد.