پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۱۳ تير ۱۳۹۴ / ۱۰:۵۲
کد مطلب: 31855
۰
چند توصيه به آن هايي که شغل شان را دوست ندارند

پيش به سوي‌ رضايت شغلي

پيش به سوي‌ رضايت شغلي
پژوهش ها نشان مي دهد که خشنودي شغلي با شادکامي کلي، بهداشت رواني و اميد به زندگي طولاني تر ارتباط مستقيم دارد.
-
-

 

تلفيق زندگي کاري و خانوادگي

آنچه حائز اهميت است تلفيق زندگي کاري و خانوادگي است. هر روز رابطه رضايت شغلي و رضايت از زندگي خانوادگي از لحاظ جمعيت شناسي مهم تر مي شود؛ براي مثال افزايش تعداد خانم هاي شاغل (به ويژه خانم هاي بچه دار)، افزايش بچه هاي ثبت نام شده در مهدکودک، افزايش تعداد زوج هايي که دو شغل دارند و... فشار وارد شده براي ايجاد تعادل اثر بخش ميان مسائل زندگي کاري و خانوادگي را افزايش مي دهد. اين را به ياد داشته باشيد هنگامي که زندگي شغلي و کاري افراد با هم سازگار باشد آنان شادتر و راضي تر خواهند بود.

 

رابطه شخصيت متناسب با موفقيت شغلي

هريک از ما توانمندي ها، مهارت ها، استعدادها، محدوديت ها و نقاط قوت و ضعفي داريم که ممکن است همين محدوديت ها، ما را از ايده آل هاي ذهني مان در جهان واقعي دور کند؛ بنابراين شايد نخستين گام براي آنکه بتوانيم شغلي را که دوست داريم پيدا کنيم، اين است که به دو سوال جواب دهيم؛ نخست اينکه «من کيستم؟» و دوم اينکه «در چه محيطي زندگي مي کنم؟» درواقع شايد مهم ترين دليل عدم رضايت شغلي ما اين باشد که شناخت درستي درباره خود نداريم.طبق نظريه انطباق شخصيت ـ شغل هالند، هماهنگي يا انطباق مناسب بين شخصيت فرد و شغل به رضايت شغلي مي انجامد. به طور کلي مي توان گفت افراد به کارهايي علاقه مند هستند که در آن خوب عمل مي کنند.

 

چه شغلي براي من مفيد است؟

براي پاسخ به اين سوال مي توان به سه توصيف از شغلي که مي توان داشت، اشاره کرد؛ يعني «شغلي که عاشقش هستيم»، «شغلي که در آن عملکرد خوبي داريم» و نيز «شغلي که درآمد بسيار خوبي دارد». اين سه توصيف با يکديگر هم پوشاني هايي هم دارند؛ مثلا ما مي توانيم شغلي داشته باشيم که هم عاشق آن باشيم و هم درآمد خوبي در آن داشته باشيم، بي آنکه در آن شغل عملکرد خوبي داشته باشيم. درواقع چنين شغلي بيشتر شبيه رويايي است که به واقعيت نخواهد پيوست. همچنين مي توان شغلي را تصور کرد که هم عاشق آن باشيم و هم عملکرد خوبي در آن داشته باشيم، اما درآمد ناچيزي داشته باشد که احتمالا در چنين شغلي اگرچه خوشحال خواهيم بود، اما با فقر و بي پولي هم دست و پنجه نرم مي کنيم. سومين حالت، شغلي است که در آن عملکرد خوبي داريم و بابت آن درآمد خوبي هم کسب مي کنيم. اما آن را دوست نداريم؛ در چنين شرايطي احتمالا آدم پولداري هستيم که زندگي کسالت بار و خسته کننده اي را سپري مي کنيم و آن شور و شوقي که رضايت دروني برايمان داشته باشد، تجربه نمي کنيم. در نهايت قطعا همه ما در جست و جوي شغلي هستيم که نه تنها عاشق آن باشيم، بلکه عملکرد خوبي نيز در آن داشته باشيم و پول خوبي هم از آن نصيبمان شود؛ اما براي اينکه بدانيد چطور مي شود چنين شغلي داشت، گام هاي زير را بايد طي کنيد:

گام اول: خودت را بشناس و شور و شوق اصلي يا معناي زندگي ات را پيدا کن. در واقع نخست بايد چيزهايي را در وجود خود کشف کنيم که به ما تمام و کمال انگيزه مي دهد. توجه داشته باشيد که اين اشتياق سوزان و انگيزه دروني، رابطه مستقيمي با پول ندارد.

گام دوم: دانش و مهارت هاي مرتبط با حوزه تمرکز خود در زندگي را که به شور و شوق و انگيزه دروني تان پر و بال مي دهد، کسب کنيد.

گام سوم: و حالا نوبت سومين و آخرين گامي است که بايد برداريد؛ يعني با کاري که عاشق آن هستيد و مهارت هاي مرتبط با آن را نيز کسب کرده ايد، پول خوب درآوريد. خوشبختانه شما کاري را انجام مي دهيد که عاشق آن هستيد؛ پس تلاش بيشتر و صرف ساعت هاي بيشتر نه تنها براي شما رنج آور نيست، بلکه از آن لذت هم مي بريد.در اين راه فقط کافي است کمي صبور باشيد و به تلاش خود ادامه دهيد. در لاک خود فرو نرويد و شبکه ارتباطي خود را گسترش دهيد و با ديگران درباره شور و شوقتان در زندگي حرف بزنيد و مهارت هاي خود را در عمل به آن ها نشان دهيد.

 

چگونه شغل خود را دوست داشته باشيم؟

شما بايد اقداماتي را به کار گيريد تا شغل فعلي تان برايتان جالب تر شود. در اينجا 8 راه حل را براي بهتر کردن وضعيت موجود به شما پيشنهاد مي کنيم:

*به جاي اين که بر آنچه انجام مي دهيد متمرکز شويد، به «چگونه انجام دادن کار» بينديشيد: خيلي ها تصورمي کنند رضايت کامل کاري، زماني به دست مي آيد که کاري ايده آل داشته باشيم، اما اين نکته را بدانيد که دوست داشتن يک شغل دليل بر مناسب بودن شما براي آن نيست.

* استعدادهاي خود را در مسير اهداف شغلي تان به کار ببريد: بسياري از ما خود را در شرايطي مي يابيم که در آن، از توانايي هاي مان استفاده نمي شود. اگرشما هم در چنين موقعيتي هستيد، سعي کنيد راهي را براي ارتباط دادن استعدادهاي خود و نيازهاي شغلي تان پيدا کنيد.

* از خودتان قدرداني کنيد: گاهي شما توانايي هاي خود را در مسير صحيح به کار مي بريد و موفقيت کسب مي کنيد، اما آن قدر که انتظار داريد به کوشش شما توجه نمي شود. در واقع، عدم قدر شناسي کارفرما، دليل اصلي نارضايتي شغلي در بسياري موارد است. کساني که در کار خود موفق هستند تمام روز منتظر نمي نشينند تا کسي به دستاوردهاي آنها توجه کند و آفرين بگويد، بلکه خودشان موفقيت خود را اعلام مي کنند.

* بخواهيد و به دست آوريد: بيان کردن خواسته هايتان، ساده ترين و مؤثرترين راه براي رسيدن به چيزي است که مي خواهيد. در بسياري موارد، مسئله اين نيست که مديريت نمي خواهد چيزي که به آن نياز داريد رافراهم کند. مسئله اين است که آن ها فراموش مي کنند.

* براي خود پروژه هاي مربوط به کار به وجود آوريد: براي کساني که احساس دلزدگي يا سَرخوردگي مي کنند، انجام يک کار تازه يا برنامه مفرح در محيط کار مي تواند روحيه بهتري به آن ها بدهد؛ مرتب کردن و تغيير دادن مدل اتاق يا ميز کارتان ساده ترين آن هاست.

* از آموزش هاي رايگان ضمن خدمت و يا برنامه هاي تفريحي شرکت بهره مند شويد.

 

پول همه چيز نيست

معمولاً يکي از اولين يا مهم ترين سؤالاتي که در مصاحبه هاي شغلي مطرح مي شود، موضوع «ميزان درآمد» است. قطعاً درآمد يکي از مهم ترين مؤلفه ها در رضايت شغلي ماست، اما درآمد همه چيز نيست.

اگر شما هم جزو افرادي هستيد که فکر مي کنيد افزايش حقوق سبب رضايت شغلي و خوشحالي تان مي شود، تاحدودي حق با شماست اما اين مسئله به همين سادگي که فکر مي‌کنيد، نيست.


به گزارش اقتصادنيوز، نتايج يک مطالعه جديد ازسوي پايگاه شغلي و حرفه اي معتبر Glassdoor نشان مي دهد حقوق بيشتر، کارمندان و کارکنان را نسبت به شغل شان راضي تر نگه مي دارد، اما تاثير حقوق بالاتر، به اندازه ديگر عوامل محل کار نيست. نتايج اين نظرسنجي که از 220 هزار کارمند به دست آمده است، نشان مي دهد که حقوق بالاتر، کارکنان را تنها اندکي خوشحال تر و راضي تر مي کند به طوري که10 درصد افزايش حقوق به سختي با يک  درصد افزايش رضايت کارمندان همراه مي شود.
طبق اين پژوهش، وقتي صحبت از رضايت شغلي کارمندان مي شود، عوامل ديگري وجود دارند که بيش از حقوق و دستمزد اهميت و معنا پيدا مي کنند. محققان با مشاهده جنبه هاي مختلف فضاي کار، دريافتند کارمندان ارزش اين عوامل يعني: فرهنگ و ارزش ها، فرصت  هاي شغلي، رهبري مافوق، تعادل ميان کار و زندگي و چشم انداز شغلي را به ترتيب اولويت در افزايش رضايت شغلي، بيش از انگيزه هاي مالي مي دانند.

 
مرجع : خراسان
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
شاید باورتون نشه اما دنیا به کوچک‌ترین خوبی‌های شما نیاز داره، خوب بمونید.