جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۲ / ۰۸:۵۴
کد مطلب: 19813
۱

جايگاه نظم و انضباط در جامعه/ نمره انضباط اجتماعي در کارنامه‌ما؟

سخن از انضباط که به ميان مي آيد حال چه از نگاه فردي و چه اجتماعي ،ذهنم ناخواسته به روزهاي مدرسه مي رود.نمره انضباط کارنامه و اين که در آن زمان آن قدر که نمره رياضي و علوم براي خانواده هايمان اهميت داشت کسي به نمره انضباط فرزندش اهميت نمي داد.
وقتي کودک بوديم همه چيز را به حساب شيطنت کودکانه مان مي گذاشتند و چندان ايرادي نداشت اگر يکي دو نمره از نمره انضباط مان کم شود.حالا همان بچه هاي ديروز شده اند مسئولان و شهروندان امروز.همان هايي که فيزيک و شيمي برايشان اولويت داشت و کم شدن نمره انضباط شان را به حساب شيطنت هاي کودکي و نوجواني مي گذاشتند حالا يا مسئول شده اند يا به عنوان يکي از شهروندان اين اجتماع در شهر و ديارشان مسئوليتي را برعهده دارند.
سخنان سال گذشته رهبر معظم انقلاب در جمع جوانان استان خراسان شمالي در خصوص سبک زندگي و اين سوال که انضباط اجتماعي درجامعه چقدر وجود دارد؟تاييدي بر اهميت انضباط اجتماعي بود که نشات گرفته از انضباط فردي است.البته اين اولين بار نيست که مقام معظم رهبري به اين موضوع براي تعالي بيشتر کشور تاکيد کرده اند.
ايشان سال 1373را نيز به نام سال «وجدان کاري» و «انضباط اجتماعي» نام گذاري کردند و اين دو شاخص را راه حل همه مشکلات اعم از اقتصادي و سياسي دانستند. آيا پس از گذر 19سال از آن روزها انضباط اجتماعي آن گونه که مورد تاکيد رهبري است در جامعه نهادينه شده است تا از رهگذر آن، محصول کارهاي مان نيکو شود و وضعيت اجتماعي مان بهبود يابد؟
ايشان آن سال در بيانات نوروزي شان بر انضباط اجتماعي آن هم در پيش پا افتاده ترين کارها مانند عبور نکردن از چراغ قرمز تاکيد کردند و همين کارهاي پيش پا افتاده را زمينه ساز انضباط اجتماعي دانستند.اما امروز انضباط اجتماعي در جامعه ما چقدر مشهود است؟

بي توجهي به حقوق عابران پياده
ساعت 7:30 صبح است و در راه رسيدن به محل کار، هم زمان با تمرکزي که بر رانندگي‌ام دارم به اين نکته هم فکر مي کنم که وضعيت انضباط در جامعه اي که در آن زندگي مي کنم چگونه است؟
درهمين حين به چهار راهي که چراغ راهنمايي با رنگ قرمز دستور ايست به رانندگان مي دهد مواجه مي شوم.پشت خط عابر پياده مي ايستم تا عابران پياده که تعدادشان هم کم نيست از خط عابر پياده عبور کنند.در اين بين اما دو نفر از رانندگان بي توجه به تعداد زياد عابران پياده که مي خواهند از خط کشي عابر پياده عبور کنند با خونسردي تمام روي مسير خط کشي شده عابر پياده توقف کرده و در مسير حرکت اختلال ايجاد کرده اند. وقتي هم با اعتراض عابران مواجه مي شوند بي تفاوت نگاه شان مي کنند و سپس نگاه خود را به سمت تابلوي ثانيه شمار چراغ راهنما که چند ثانيه ديگر براي شان سبز مي شود مي دوزند،انگار نه انگار که عابران پياده هم سهمي از اين خيابان دارند.

دوران طلايي آموزش نظم
از حامد که کارمند يکي از بانک هاست درمورد انضباط اجتماعي و اين که وضعيت نظم در اجتماع را چگونه ارزيابي مي کند مي پرسم، از اين که او درکاري که انجام مي دهد و ارتباطي که با مردم دارد تا چه ميزان نظم را حاکم کرده است و رعايت نظم درکارش چه تاثيري بر مراجعان به او دارد؟او البته معتقد است نظم پذيري بايد از دوران کودکي به افراد آموزش داده شود و از دوران مدرسه مي توان به عنوان دوران طلايي آموزش نظم و انضباط به کودکان بهره برد. اگر اين کار انجام شود فرد در آينده کاري خود نيز با مشکلي مواجه نخواهد شد و اگر در شغل آينده اش با مردم سرو کار داشته باشد مي تواند با حاکم کردن انضباط درکاري که به عهده دارد، باعث رضايتمندي مراجعه کنندگان شود. او مي گويد:‌به عنوان مثال اگر من به عنوان يک کارمند بانک در کارهاي خود نظم داشته باشم و زمان بندي مناسبي براي انجام امور روزانه ام در نظر بگيرم مراجعان به شعبه دچار سردرگمي نمي شوند و لازم نيست ساعت ها براي انجام يک کار ساده بانکي در شعبه معطل بمانند.همين موضوع باعث ايجاد رضايتمندي در ديگران مي شود و به نوعي انضباط اجتماعي محقق مي شود.
چند روز پيش وقتي براي خريد برخي لوازم به خيابان پامنار تهران رفته بودم با کاسبي مواجه شدم که در عين رعايت نظافت در مغازه اش به ناگاه سطل پر از زباله خود را در جوي آب خالي کرد!وقتي از او علت اين کارش را پرسيدم تنها به اين نکته بسنده کرد که وقتي همه اين کار را انجام مي دهند من هم اين کار را انجام مي دهم.او معتقد بود مردم دراين قبيل کارها از يکديگر الگو مي گيرند وگرنه من در زندگي شخصي ام معتقد به نظم هستم. مغازه اش تميز بود و منظم اما گويا اين نظم تنها در حيطه شخصي اش معنا داشت و ديگر شهروندان نبايد از آن سودي ببرند.
علي کارمند يکي از وزارت خانه هاست و به دليل شغلش هر روز با تعداد زيادي از همکارانش در ارتباط است.او از بي نظمي خيلي از همکارانش در انجام کارهاي روزانه و حتي زندگي شان گلايه دارد.
چرا که نداشتن نظم فردي باعث شده است در امور اجتماعي شان هم دچار مشکل شوند و مشکلاتي را هم براي ديگران پديد آورند. او در اين ۱۰ سال فعاليت کاري به اين نتيجه رسيده است که انسان هايي که در زندگي شخصي خود بي نظم اند و براي کارهاي کوچک و شخصي شان برنامه ريزي ندارند عملکرد خوبي نيز درجامعه نخواهند داشت و نتيجه کار و عملکردشان ديگران را آزار مي دهد.او بر اين باور است که اگر کسي براي انجام کارهايي که به او واگذار مي شود وجدان کاري داشته باشد سعي مي کند کارش را به درستي انجام دهد و همين موضوع باعث مي شود همه کساني که با او سرو کار دارند از نحوه عملکردش خرسند باشند.

بسياري از دانش آموزان نظم و انضباط را در خانواده نياموخته اند
اعظم دبير ورزش يکي از دبيرستان هاي تهران است و در روز با تعداد زيادي دختر دبيرستاني سر و کار دارد.او نظم را پايه و اساس آموزش مي داند و مي گويد: آنچه بيش از همه براي من اهميت دارد انضباط فردي دانش آموزان است.به همين دليل هم سعي کرده ام انضباط را در قالب ورزش هاي گروهي به دانش آموزان آموزش دهم. متاسفانه تعداد زيادي از دانش آموزان و از آن مهم تر خانواده هايشان تنها به موفقيت در درس ها فکر مي کنند و نظم و انضباط را در خانواده نياموخته اند.
به همين دليل سعي دارم ازهمين فرصت کم يک ساعت درهفته استفاده کنم و انضباط را درقالب ورزش هاي گروهي به آنها بياموزم تا درآينده با مشکل مواجه نشوند. دکتر امان ا... قرائي مقدم جامعه شناس و مدرس دانشگاه در گفت وگو با خراسان انضباط اجتماعي را پديده اي چند عاملي مي داند و بر لزوم قانونمداري و پايبندي آحاد مردم جامعه به قوانين براي دستيابي به جامعه اي منضبط و مبتني بر اصول اخلاقي تاکيد مي کند.
وي دستيابي به انضباط اجتماعي را فرآيندي دراز مدت و نيازمند زمينه سازي مي داند و مي افزايد: انضباط مداري بايد از دوران پيش از مدرسه توسط والدين به کودک آموزش داده شود و پس از آن آموزش و پرورش اين مهم را در قالب آموزش هاي گروهي و حتي در قالب کتاب هاي درسي به دانش آموزان آموزش دهد.

جايگزين شدن «ضوابط» به جاي «روابط» يکي از راه هاي دستيابي به انضباط اجتماعي
اين جاست که دانش آموز در سنين بزرگسالي به قوانين احترام مي گذارد و به نوعي انضباط را درجامعه بسط مي دهد. وي خاطرنشان مي کند. جامعه منضبط جامعه اي است که از صدر تا ذيل آن به قانون پايبند و قانون مدار باشند.اين درحالي است که در جامعه ما گروهي از مردم و گاه مسئولان به آن چه مي گويند و تعهد مي دهند پايبند نيستند و به همين دليل است که انضباط اجتماعي در جامعه ما ضعيف است. وي جايگزين شدن «ضوابط» به جاي «روابط» را يکي از راه هاي دستيابي به انضباط اجتماعي و درنهايت رشد و تعالي کشور مي داند و مي گويد: روابط مداري با انضباط اجتماعي درمنافات است و انضباط اجتماعي تنها در جامعه اي حاکم خواهد شد که آحاد جامعه به ضوابط و قانون پايبند باشند.
بايد توجه داشت که براي رسيدن به جامعه اي منضبط در همه ارکان بايد به قانون عمل کرد و عمل به قانونِ بد بهتر از بي قانوني و بي انضباطي است و آسيب هايي به مراتب کمتر از بي انضباطي به جامعه وارد مي کند.
از ديدگاه وي آموزش و پرورش مهم ترين نهاد براي آموزش نظم به دانش آموزان است و سن دانش آموزي تنها سني است که مي توان انضباط و قانونمندي را آموخت و در انسان نهادينه کرد.
وي با اشاره به مرحله سوم آموزش انضباط به مردم يعني جامعه که پس از خانواده و مدرسه قرار دارد يادآور مي شود: اگر مسئولان به گفته هاي خود و قوانيني که وضع مي شود پايبند باشند و به خوبي قوانين را اجرا کنند ديگر افراد جامعه نيز رفتار مناسب اجتماعي را مي آموزند چرا که فرد نيز جزئي از جامعه است.
دکتر قرائي مقدم ثمرات حاکم شدن انضباط بر تعاملات و رفتارهاي اجتماعي را شامل شکوفايي اقتصادي ،سياسي و فرهنگي مي داند و تاکيد مي کند: درجامعه اي که همه افراد اصول اوليه انضباط را رعايت مي کنند و براي حقوق يکديگر احترام قائل اند احساس امنيت در حيطه هاي شغلي،اجتماعي و مالي پديدار مي شود. آن گاه است که کشور و ملت به شادابي خواهد رسيد و مشکلات پيش رو برطرف خواهد شد./ خراسان
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
زندگی آنقدر ابدی نیست که هر روز بتوان مهربان بودن را به فردا موکول کرد