چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۵ مهر ۱۳۹۶ / ۱۴:۳۶
کد مطلب: 42051
۲
«برادرم خسرو» ظرافت‌هاي ژنتيك موجود در اختلالات رواني را به خوبي آشكار ساخته است

برادر، برادر است؛ ژن، ژن!

برادر، برادر است؛ ژن، ژن!
آسيب‌ها و اختلالات روحي - رواني آنچنان كه بايد و شايد، به‌گونه‌اي علمي و زيربنايي در ساخته‌هاي سينمايي پيش و پس از انقلاب بازشناسي نشده و به تصوير كشيده نشده است. اما «برادرم خسرو» فيلمي است كه شايد براي نخستين‌بار مرز نوروز (روان‌نژندي) و سايكوز (روان‌پريشي) و افسردگي - شيدايي را با ژرف‌نگري و ريزبيني ويژه‌اي نشان و نمايش داده است.

فيلمنامه «برادرم خسرو» به دقت نوشته شده و ظرافت‌هاي ژنتيك موجود در اختلالات رواني را به خوبي آشكار و هويدا ساخته است تا ببينيم و بياموزيم كه چرخش ژني كه در يك برادر افسردگي دوقطبي مي‌آفريند، در ديگري آسان و شتابان وسواس‌هاي رفتاري و شخصيتي پديد مي‌آورد!

در واقع، فيلم به خوبي اين باور و انديشه زيگموند فرويد را نشان و نمايش مي‌دهد كه سلامتي رواني محض و كامل، افسانه‌اي دور از دسترس است. به واقع، هر دو برادر بيمارند؛ يكي افسردگي دوقطبي همبسته و همراه با شيدايي دارد و ديگري دندانپزشكي با افسردگي يك‌قطبي و چندين و چند وسواس - نظم و ترتيب، تقارن، كمال‌گرايي، بهداشت و... است كه درون‌گرايي و گوشه‌گزيني ويژه خود را دارد و دچار جدايي جنسي و عاطفي از همسر خود شده است.

خسرو نيازمند ياري و پشتيباني است؛ بايد يك عمر قرص تثبيت‌كننده خلق و هراز گاهي روان پريشي ستيز بخورد بلكه آرام بگيرد. خواهر، دلسوزانه و مسئولانه خودش را وقف پشتيباني و نگهداري از او كرده است اما برادر دندانپزشك به سبب گرفتاري در چنبره افسردگي يك‌قطبي و وسواس‌هاي كنشي و شخصيتي چندگانه، از بردباري و شكيبايي خواهر بي‌بهره و نابرخوردار است. زن‌داداش، هر چند اضطراب عملكردي در كار دندانپزشكي و رانندگي دارد، اما آرامش و شكيبايي بيشتري دارد و كوشش مي‌كند تا خسرو را همدلانه آرام سازد.

دوربين از چيستي و چگونگي به كما رفتن خسرو رازگشايي مي‌كنند و روند مسموم‌شدن او با داروهاي اعصاب و روان برادر دندانپزشك را پيش چشم و ذهن تماشاگر و خسرو آشكار و هويدا مي‌سازند اما چه خسرو و چه تماشاچي فرياد و فغان پيشه نجسته و آرام به انديشه فرو مي‌روند.


فيلم برادرم خسرو در فيلم درماني بيماران دچار اختلالات اعصاب و روان به‌ويژه بيماران مبتلا به افسردگي‌هاي دوقطبي همراه و همبسته با شيدايي بسيار بسيار ارزشمند مي‌تواند باشد و آنان و پيرامونيان‌شان را به نگرش و بينش علمي درست، دگرگون‌كننده و سازنده رهنمون سازد.

به‌عنوان يك روانپزشك فيلم درمانگر، با فيلم برادرم خسرو به فرداهاي فيلمسازي‌ واقعگراي اين مرز پرگزند بسيار شادمان و اميدوار شدم و اين فيلم را مشتاقانه و شايسته وار به فهرست فيلم‌هاي درمان‌گرايانه خود افزودم.
انصاف اين است كه روان‌درمانگران و دارودرمانگران، دوشادوش همديگر، هر يك به سهم خود، از گروه سازنده و بازيگران برادرم خسرو سپاسگزاري ژرف و فراگير داشته باشند. به‌ويژه هنگامي كه پيش چشم و ذهن بنشانيم كه آنچه پيش از هر چيز در روند روان‌پريشي‌هاي دوقطبي افسردگي - شيدايي از دست مي‌رود، همانا بينش است كه با اين فيلم مي‌توان آن را به بهترين و بي‌حاشيه‌ترين شيوه، در راستا و روند فيلم‌درماني، در مراجعان و خانواده و خاندان و دوستان‌شان پديد آورد.


•دکتر بهنام اوحدی
روانپزشك و روان درمانگر خانواده

همشهري
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
خدايا،ميشه چند لحظه وقتتو بگيرم! اين دفعه چيزي ازت نمي خوام! فقط مي خوام  خيلي ساده بگم: ممنون براي همه چيز...