جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ / ۰۶:۱۲
کد مطلب: 35689
۱

نارکولپسی یا حملات خواب

نارکولپسی یا حملات خواب

نارکولپسی عبارت است از حملات غیرقابل کنترل خواب در طول روز که منجر به خوابیدن فرد حتی در موقعیت‌های نامناسب می‌شود.‌‌شروع علائم نارکولپسی معمولا از دوران بلوغ و جوانی است. حداکثر شیوع این بیماری در 15 تا 30 سالگی بوده و میزان شیوع در زن و مرد مساوی است.

حملات خواب‌آلودگی می‌تواند در حالات و مکان‌های نامناسب مثل رانندگی، صحبت کردن و خوردن رخ دهد. خواب برای چند دقیقه تا نیم ساعت طول می‌کشد و اغلب فرد بعد از آن احساس شادابی و سرحالی می‌کند. تناوب این حملات از چند حمله در روز تا یک حمله هرچند ماه یکبار است. حملات در تمام طول عمر وجود دارد، اما گاهی ممکن است با گذشت زمان فروکش کند.‌‌ در 70 درصد بیماران با نارکولپسی حالتی به نام کاتاپلکسی دیده می‌شود که در آن فشردگی ارادی عضلات به صورت ناگهانی به دنبال هیجان زیاد مثل خنده یا عصبانیت از بین می‌رود، یعنی فرد به مدت چند ثانیه تا چند دقیقه شل می‌شود ولی هوشیاری خود را از دست نمی‌دهد.‌ در 25 تا 50 درصد بیماران با نارکولپسی حالتی به نام فلج خواب وجود دارد که در اصطلاح عامیانه به آن بختک می‌گویند. این حالت در شروع خواب یا در موقع بیدار شدن از خواب ایجاد می‌شود و می‌تواند باعث وحشت فرد شود.‌ یکی دیگر از علائم همراه نارکولپسی، توهمات زمان خواب است که در شروع خواب یا هنگام برخاستن از خواب ایجاد می‌شود.

بهترین راه تشخیص سندرم نارکولپسی اخذ شرح‌حال و معاینه و در صورت لزوم تست‌های تکمیلی نظیر بررسی خواب تحت نظر متخصصان خواب و مغز و اعصاب است.‌ خواب‌آلودگی شدید بجز نارکولپسی علل دیگری نیز دارد که باید مدنظر باشد. ازجمله این موارد می‌توان به انسداد مجاری هوایی حین خواب یا سندرم آپنه خواب، مصرف داروها، افسردگی و پرخوابی اولیه اشاره کرد.‌ درمان نارکولپسی شامل روش‌های غیردارویی و دارویی است.‌ روش‌های غیردارویی عمدتا شامل رعایت اصول بهداشت خواب می‌شود که مهم‌ترین این اصول عبارتند از: ایجاد نظم در زمان خواب و بیداری، اجتناب از مصرف کافئین بعد از غذا، اجتناب از مصرف سیگار و الکل، ورزش منظم و داشتن چرت‌های استراتژیک طی روز.‌ درمان‌های دارویی نیز عمدتا محرک‌های سیستم عصبی هستند که حتما باید تحت نظر پزشک متخصص باشد.

دکتر محمد روحانی- متخصص مغز و اعصاب
مرجع : جام جم آنلاین
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
شکست خوردن و زمین خوردن یک اتفاق است تسلیم‌شدن و بلندنشدن یک انتخاب است. نگذار انتخاب‌هایت اسیر اتفاق‌ها شود..!!!