سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ - 19 Mar 2024
تاریخ انتشار :
پنجشنبه ۱ تير ۱۳۹۶ / ۱۵:۵۰
کد مطلب: 41178
۰

رقابت‌پزشكان پای صندوق بزرگ‌ترين انتخاب صنفي كشور

رقابت‌پزشكان پای صندوق بزرگ‌ترين انتخاب صنفي كشور

به گزارش میگنا، روزنامه اعتماد نوشت: بنا بر اعلام رييس ستاد مركزي اجرايي انتخابات نظام پزشكي، ٥ هزار و ٥٤٢ نفر (٣ هزار و ٣٦٥ پزشك، ۵۱۷ دندانپزشك، ۴۶۶ دكتراي داروسازي، ۲۵۴ دكتراي علوم آزمايشگاهي، ۴۷۳ ليسانس داراي پروانه و ۴۶۷ ماما) براي رقابت در اين دور از انتخابات ثبت نام كرده‌اند كه ميزان مشاركت نامزدها نسبت به انتخابات ششم، از رشد ۱۲ درصدي برخوردار بوده است. سازمان نظام پزشكي ايران، بزرگ‌ترين و قديمي‌ترين نهاد صنفي نخبگان كشور است كه قدمتي ٥٧ ساله دارد.

در طول حيات اين نهاد صنفي و از سال ١٣٣٩ كه نخستين قانون نظام پزشكي ايران به تصويب رسيد، روساي وقت عموما تلاش كرده‌اند اين سازمان را از افت و خيز عرصه سياست مصون نگه دارند و دغدغه اعضا كه جامعه پزشكي كشور را شامل مي‌شوند، صرفا سلامت مردم و سعي در ارتقاي روش‌هاي درماني براي دستيابي به مداخلات هرچه موثرتر باشد.

بر اساس قانون نظام پزشكي، وزارت بهداشت مجري انتخابات نظام پزشكي است. 

هيات مركزي نظارت بر انتخابات نظام پزشكي طبق ماده ١٩ آيين نامه قانون نظام پزشكي شامل سه نماينده مجلس، دو نماينده وزير بهداشت، يك نفر نماينده وزارت كشور و يك نفر نماينده دادستان كل كشور است و صلاحيت نامزدها ‌بايد بر اساس قانون توسط وزارت اطلاعات، وزارت دادگستري، وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشكي و دانشگاه علوم پزشكي منطقه بررسي و تاييد مي‌شد.

 براساس قانون تشكيل سازمان نظام پزشكي مصوب مجلس شوراي اسلامي و آيين‌نامه‌هاي مربوطه مراجع پنج‌گانه مورد استعلام در مورد اين گروه از نامزدها اعلام می نمایند.

مروري بر پيشينه تشكيل و انتخابات سازمان نظام پزشكي ايران

اوايل دهه ٢٠ شمسي و زماني كه پيشنهاد تشكيل انجمن‌هاي پزشكي در شهرستان‌ها مطرح شد، نمايندگان مجلس شوراي ملي با آن مخالفت كردند چرا كه آن زمان چنين لوايحي را نوعي وقت تلف كردن مي‌دانستند. دو سال بعد، در سال ١٣٢٤ با تصويب قانون وزارت بهداري، نظام بهداشت و درمان به شكل نوين در ايران شكل گرفت و براساس ماده ٢١ اين قانون، اداره تنظيم امور پزشكي ايجاد و در آن عنوان شد: «اداره تنظيم امور پزشكي بر كار پزشكان، دندانسازان، قابله‌ها، پزشك‌ياران، پرستاران و داروسازان نظارت خواهد كرد و براي رسيدگي به تخلفات صنفي طبات مذكور در وزارت بهداري يك محكمه پنج نفره تشكيل خواهد شد و دو نفر از پزشكان غيرموظف هم كه هر ساله به وسيله كليه پزشكان انتخاب مي‌شوند، ‌از اعضاي آن خواهند بود.»

سال ١٣٢٩ قانون «بهداشت شهري» در جهت ساماندهي طبابت به تصويب رسيد و در آن براي نخستين‌بار واژه «نظام پزشكي» وارد قوانين ايران شد. در تبصره ماده ٣ اين قانون آمد: «رسيدگي به تخلفات شغلي غيرجزايي پزشكان از وظايف نظام پزشكي است كه در صورت عدم تشكيل نظام پزشكي، وظيفه شوراي عالي بهداشت است كه آيين‌نامه آن طبق نظر كميسيون بهداري و دادگستري تنظيم شود.»

سال ١٣٣٨ و در زمان نخست‌‌وزيري منوچهر اقبال، عبدالحسين راجي، وزير بهداري وقت، لايحه جديدي درباره قانون نظام پزشكي به مجلس برد كه سوم خرداد ١٣٣٩ به تصويب مجلس شوراي ملي و سوم دي ماه همان سال به تصويب مجلس سنا رسيد.

نخستين انتخابات نظام پزشكي، در سال ١٣٤٧ برگزار شد و سازمان نظام پزشكي، در سال ١٣٤٨ تشكيل و با سخنراني نخست‌وزير وقت افتتاح شد و نخستين شماره نظام پزشكي به منوچهر اقبال اختصاص يافت و وي در نخستين دوره انتخابات نظام پزشكي، به عنوان رييس نظام پزشكي برگزيده شد.

تا سال ١٣٥٧ چهار دوره انتخابات نظام‌پزشكي برگزار شد و يحيي عدل و دكتر ملكي ازجمله روساي منتخب اين نظام صنفي تا پيش از پيروزي انقلاب بودند. پس از پيروزي انقلاب و از سال ١٣٦٠ نيز شش دوره انتخابات نظام پزشكي برگزار شد كه عباس شيباني، محمد‌علي حفيظي، هادي منافي، ايرج فاضل، سيد‌شهاب‌الدين صدر و محمدرضا ظفرقندي روساي منتخب اين چند دوره انتخابات بودند.

وظايف سازمان نظام پزشكي چيست ؟

وظايف اصلي اين سازمان عبارت است از تعيين تعرفه خدمات تشخيصي درماني در بخش خصوصي، صدور پروانه مطب شاغلان بخش خصوصي، رسيدگي انتظامي به تخلفات حرفه‌اي شاغلان حرف پزشكي از طريق هيات‌هاي انتظامي، ثبت نام و صدور گواهي عضويت، تعيين ضوابط و نظارت بر تبليغات پزشكي، ارايه خدمات رفاهي به اعضاي سازمان مانند واحد وام، توزيع آرم طرح ترافيك و ارايه خدمات بيمه‌اي مختلف، مشاركت در تعيين ماليات بر درآمد شاغلان بخش خصوصي و اعزام نماينده به هيات‌هاي حل اختلاف مالياتي، معرفي نماينده در شوراي عالي بيمه و شوراي عالي آموزش پزشكي، تعيين شرح وظايف شاغلان حِرَف پزشكي، برگزاري برنامه‌هاي بازآموزي و آموزشي، انتشار نشريه سازمان و غيره. سازمان نظام پزشكي متشكل از مجمع عمومي، شوراي عالي، هيات‌مديره نظام پزشكي شهرستان‌ها، هيات‌هاي انتظامي رسيدگي به تخلفات صنفي و حرفه‌اي، بازرسان و صندوق تعاون و رفاه است.

قانون نظام پزشكي نيازمند بازبيني است

ايرج فاضل/ رييس اسبق سازمان نظام پزشكي

 به نظر من سازمان نظام پزشكي ارگان بسيار مهمي است كه نقش مهم ساماندهي مسائل پزشكي را براي پزشكان و بيماران و همچنين، مسائل اجتماعي مطرح در جامعه پزشكي را برعهده دارد. مسلما مانند تمام انتخابات‌ها، تعداد شركت‌كنندگان هرچه بيشتر باشد، اعتبار انتخاب‌شوندگان هم بيشتر خواهد بود و اميدواريم جامعه پزشكي، در اين انتخابات، اين اهميت را به سازمان نظام پزشكي؛ ارگاني كه مربوط به كار و مسووليت جامعه پزشكي است، بدهند و در انتخاباتي كه هر ٤ سال يك‌بار برگزار مي‌شود، دو الي سه ساعت براي راي دادن وقت بگذارند. نظام پزشكي متعلق به تمام اعضاي جامعه پزشكي است و ان‌شاءالله اگر سازمان نظام پزشكي با بيشترين آرا تشكيل شود، شاهد فعاليت سازماني جدي‌تر، مسوول‌تر و مقتدرتر خواهيم بود. در عين حال قانون نظام پزشكي نيازمند بازبيني است و در گذشته هم چند بار دستخوش تغييرات شد و اختياراتي را از سازمان نظام پزشكي سلب كردند كه البته نتيجه منفي هم داشت. به نظرم، بعد از تشكيل سازمان نظام پزشكي مقتدر و پررنگ، اين بازبيني‌ها هم بايد صورت بگيرد و مسائل نظام پزشكي، يكي يكي از سر راه برداشته شود. مطمئنا سازمان نظام پزشكي يك ارگان سياسي نيست بلكه يك نهاد صنفي است كه وظايف بسيار مهمي به عهده دارد. سياست زدگي، هر نهادي را ممكن است در راه و از مسير اصلي منحرف كرده و حتي مسائل نامطلوبي هم به دنبال بياورد. طبيعي است كه پزشكان هم مانند ساير آحاد جامعه عقايد سياسي داشته باشند اما سياسي شدن سازمان نظام پزشكي، سزاوار نيست زيرا اين نهاد صنفي، ارگان و نهاد متين و جا افتاده‌اي است كه وظايف مهمي برعهده دارد و بايد در مسير قانون و ايفاي وظايف حركت كند.

 خاطره تلخ بهمن ٩١ باعث شد نظام پزشكي منفعل شود

محمد حسين قرباني/رييس هيات مركزي نظارت بر انتخابات نظام پزشكي كشور

ما در شرف برگزاري هفتمين انتخابات نظام پزشكي كل كشور هستيم. ما در هيات مركزي نظارت بر انتخابات نظام پزشكي با جلسات طولاني توانستيم در يك بازه زماني بسيار كوتاه جدول زمانبندي انتخابات را تعيين كرده و به وزارت بهداشت كه مجري انتخابات نظام پزشكي است ابلاغ كنيم. تا امروز هم گزارش‌هاي بسيار خوبي داريم و اميدواريم با تمام تلاش و كوششي كه شده، انتخابات در موقع زماني اعلام‌شده برگزار شود. تمام تلاش ما اين است كه تمام اقدامات، در چارچوب قانون و حفظ حرمت اشخاص باشد. در سال‌هاي ماضي، در كلانشهرها به جهت محدوديت تعداد صندوق‌ها، آن مشاركت جدي جامعه پزشكي را شاهد نبوديم و به همين سبب تمام تلاش ما اين است كه براي جلب مشاركت هرچه بيشتر، بتوانيم انتخابات الكترونيكي در سراسر كشور برگزار كنيم. يكي از تشكل‌هاي صنفي قابل توجه در سطح كشور كه جايگاه ويژه‌اي دارد، سازمان نظام پزشكي است. بر اساس قانون، سازمان نظام پزشكي سياستگذار حوزه سلامت جامعه است و وظيفه دفاع از حقوق جامعه پزشكي و مردم و گيرندگان خدمات درماني را هم برعهده دارد و اين جايگاه، ايجاب مي‌كند كه يك سازمان قدرتمند به دور از مسائل سياسي داشته باشيم. در عين حال در كل كشور طرح عظيم تحول سلامت در حال اجراست و نقش بسيار مهم و اثرگذار نظام پزشكي را نمي‌توانيم در اجراي اين طرح ناديده بگيريم. اگر سازمان نظام پزشكي نتواند در اين مسير از حقوق جامعه پزشكي و مردم دفاع كند، به يك نهاد منفعل تبديل مي‌شود. بستري كه قانون براي سازمان نظام پزشكي و جايگاه اين نهاد ايجاد كرده و اختياراتي كه برعهده اين نهاد صنفي گذاشته شده، بايد در كنار اجراي طرح تحول سلامت قرار بگيرد. طرحي كه بارقه اميدي در دل مردم ايجاد كرد و خوشحاليم كه رييس‌جمهور هم به ادامه اين طرح اشاره داشت. نگاه مجلس و نگاه رهبري معظم هم ادامه طرح تحول سلامت است و به سبب همين توجهات، ما نيازمند يك سازمان نظام پزشكي توانمند، قدرتمند و ميداني در جهت حمايت و ارتقاي طرح تحول سلامت هستيم كه بتواند به مثابه بازويي براي دولت انجام وظيفه كند. داشتن چنين نهادي با اين ويژگي‌ها، انتظار همه اعضاي جامعه پزشكي و آحاد مردم است و خوشبختانه در بعضي شهرها، مشاركت براي حضور در انتخابات هفتم نظام پزشكي نسبت به دوره قبل تا صددرصد افزايش پيدا كرده و با چنين سطح مشاركتي اميدوارم بتوانيم يك نظام پزشكي قدرتمند براي ايفاي نقشي هرچه مفيدتر و در جهت رفع مشكلات جامعه پزشكي و مهم‌تر از همه، رفع مشكلات و كمك به نيازمندي‌هاي عامه مردم و گيرندگان خدمت داشته باشيم. البته خاطره انتخابات ششم نظام پزشكي – بهمن ١٣٩١ - براي جامعه پزشكي خاطره خوبي نبود و برخي افراد كه نه قانون به آنها چنين اجازه‌اي داده بود و نه وظيفه قانوني داشتند و نه شرايط اجتماعي و سياسي اين اجازه را مي‌داد، به صورت غير موجه به اين انتخابات ورود كرده و هزينه‌هايي براي جامعه پزشكي و سازمان نظام پزشكي و كشور ايجاد كردند. آن هم در حالي كه پزشكان از فرهيختگان اين كشور هستند و بسيار كوشش دارند كه در چارچوب قانون و قانون محور و قانون مدار باشند ولي خاطره تلخ بهمن ٩١، همه شاهديم كه براي جامعه پزشكي و مردم خوشايند نبود و همين اتفاقات باعث شد كه نظام پزشكي دچار انفعال شود.

 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
متوجه رابطه شوهرم با خواهرم شدم. چه کار کنم؟
بیمارستان روانپزشکی امین آباد تهران
سه گام مهم برای تقویت تاب آوری کودکان
برای شنا کردن به سمت مخالف رودخانه قدرت و جرات لازم است وگرنه هر ماهی مرده ای هم می تواند از طرف موافق جریان آب حرکت کند.