کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

آتشي که عبادت مي‌سوزاند

11 آذر 1392 ساعت 16:06

گاهي وقت ها آدم دارايي هاي خودش را از ياد مي برد و به چيزهاي ديگران نگاه مي کند. آدم براي اين که آتش حسرتش را کم کند بايد توجه کند به چيزهايي که خودش دارد. درست است شما خانه نداريد در عوض جواني داري. او پولدار است ولي مرض قند هم دارد. خدايا ايمان و روح معرفت و گذشتي به ما بده که به هيچ کسي حسد نورزيم.


گزارشي براي آنان که هرگز نياسودند
اوج شکوفايي آن در دوران کودکي، به خصوص دوران مدرسه است. وقتي ميان هم سن و سال هايي که از نظر دانش و مهارت هم رديف خودت هستند، واقع شوي و قرار باشد تمام توانايي هايت را براي آموختن بيشتر و نشان دادن قابليت هايت به کار بگيري. آن وقت است که اگر ديگري از تو پيش بيفتد و به خصوص مورد تشويق و تمجيد ديگران قرار گيرد، خشم وجودت را مي گيرد و براي اطفاي آن از هيچ کاري فروگذار نمي کني و هزار بهانه براي موفقيت چشمگير همکلاسي يا براي شکست خودت از در و ديوار مي تراشي. بعد هم وقتي به خانه مي رسي، حتي قبل از اين که کفش هايت را درآوري و گاه با چشماني خيس، شروع به درد دل با مادر مي کني و حتي قضاوت معلم يا مربي ات را زير سوال مي بري.اين ها همه شاخ و برگ هاي يک حس دروني است. حسي به نام «حسد».
احساسي که تند و تيز شدن آن در وجود آدمي او را تا سر منزل ويراني پيش مي برد و چه بسيار اقدامات و اعمال زننده و ناشايستي که زير سايه اين حس از آدمي سر نمي زند. آيا مي توان با حسادت مقابله کرد؟

به گزارش «زن روز» حسادت يک احساس منفي و يک هيجان ناخوش دروني است که معمولا با مشاهده امتيازات و موفقيت هاي ديگران به ما دست مي دهد. حسادت وقتي به وجود مي آيد که توانايي ها و امتيازات خود را دست کم بگيريم و تنها به سلب امتيازات ديگران بينديشيم.
حسادت ويژگي رفتاري و شخصيتي ارثي نيست و تنها بعضي رفتارها و قرار گرفتن در برخي محيط ها باعث شکل گيري و تشديد آن مي شود؛ به دنيا آمدن يک نوزاد ديگر و مورد توجه قرار گرفتن او، سرخوردگي و مورد انتقاد بيش از حد قرار گرفتن توسط والدين يا مربيان و به دنبال آن سقوط عزت نفس از عوامل شکل گيري آن در کودکي هستند.
پس بر همين اساس مي توان به راحتي آن را درمان و کنترل کرد.رقابت و غبطه با حسادت تفاوت دارند. شايد بتوان گفت غبطه احساس مثبتي است که ما را براي رسيدن به آن چه ديگران دارند، تشويق مي کند و حسادت درست برعکس، ميلي است در جهت سلب امتيازات ديگران در واقع غبطه، پيکاني است که راس آن به سوي ما و داشته هايمان است و حسادت تير زهرآلودي به سمت ديگران است.

حسادت، معمولا در وجود بيشتر افراد موجود است. با اين فرق که بعضي آن را مديريت مي کنند و بعضي ديگر آن را پرورش مي دهند. بعضي آن را مخفي مي کنند و برخي ديگر آن را بروز مي دهند. به همين خاطر است که وقتي افراد شناخت بيشتري نسبت به استعدادهاي خود پيدا کنند و اعتماد به نفس بيشتري داشته باشند و در صدد هدايت توانمندي هاي خودشان برآيند، حسادت کمتري خواهند داشت.

زنان حسودترند يا مردان؟
حسادت يکي از پرحاشيه ترين موضوعات روانشناسي است. از آن جا که حسادت حسي است که انواع ضعيف و شديد آن شامل همه افراد مي شود و به گروه يا بيماران خاصي تعلق ندارد، ذهن خيلي از روانشناسان را به خود مشغول کرده است تا نظريه هاي مختلف و متنوعي را در ارتباط با اين حس مطرح کنند.
يکي از مهم ترين سوالاتي که ممکن است براي هر کسي مطرح شود اين است که حسادت در مردان بيشتر است يا زنان؟
برخي روانشناسان معتقدند که در زنان بيشتر و محسوس تر است چرا که زنان در روابط بين فردي و در رابطه با جنس مخالف حساس تر، خود محورتر و حسودتر از مردان هستند.در حالي که بين مردان حسادت بيشتر جنبه رقابت دارد اما به نظر مي رسد که حسادت در زنان بيشتر نسبت به مقوله هايي است که تصور مي کنند تحت مالکيت آن هاست يا مي خواهند با تلاش خود آن را تحت کنترل و مالکيت خود قرار دهند.
برخي روانشناسان نيز عکس اين موضوع را مطرح مي کنند. يعني اين که مردان از زنان حسودترند اما بسترهاي اجتماعي مردان به گونه اي است که حسادت خود را مي توانند به عنوان رقابت جلوه دهند؛ در حالي که زنان معمولا از چنين امکاني محروم اند. مثلا اگر مردي خودرويش را عوض کند، مي تواند بگويد که خودروي جديد امکاناتش بهتر از خودروي قبلي است اما اگر زني گردنبندش را عوض کند، معمولا اطرافيان مي گويند انگيزه اش چشم و هم چشمي با ديگران بوده است!

آثار حسادت
حسود کسي است که هيچ اطلاعي از توانايي هاي خودش ندارد و به همين دليل زندگي اش را براساس يک شناخت نادرست از خود برنامه ريزي کرده است و خود را با گروهي مقايسه مي کند که به طبقه اجتماعي ديگري تعلق دارند و با ارزش هاي اخلاقي و اجتماعي متفاوتي زندگي مي کنند. به همين دليل و به احتمال زياد شخص به يک حسود عصباني يا افسرده تبديل مي شود.
گذشته از اين حسادت آثار مهم ديگري نيز دارد. آثار رواني: عاملي که بر حالات رواني و خلق و خوي فرد تاثير مي گذارد و در او به صورت يک عقده ظاهر مي شود. او هميشه ناراحت و کلافه به نظر مي رسد. آثار رفتاري: شخص را وادار به صدمه زدن به ديگران مي کند، حسود معمولا درحال بدگويي، گروکشي اطلاعات، چوب لاي چرخ گذاشتن و ... است. گاهي هم به ديگران افترا مي زند، چرا که حسادت آن بخش فعال روان را که هميشه آماده آزاررساني و تجاوز به حقوق ديگران است، تقويت مي کند.
آثار اجتماعي: اين آثار معمولا باعث مي شود فرد منفور و به تدريج به حاشيه و انزوا کشيده شود.

علائم حسادت و درمان آن از نگاه حجت الاسلام قرائتي
عوارض روحي: حسد زندان روح است. حسود هي مي سوزد که چرا مردم دارند و او ندارد! اين آتش برخاسته از حسادت استعدادهاي دروني را خاموش مي کند. حديث داريم که حسد عبادت را مي سوزاند همان طور که آتش هيزم را مي سوزاند.

حسود توطئه گر است
حسود توطئه گر است چون نمي تواند تحمل کند هميشه نقشه مي کشد با يک وسيله اي نعمت از ديگري سلب بشود براي اين که آتش درون خود را خاموش کند. برادران يوسف به يوسف حسادت کردند گفتند چه کنيم؟
پدر يوسف را بيشتر دوست دارد، گفتند: برويم بکشيمش. نقشه کشيدند براي کشتن. بعد يکي گفت نکشيمش. لااقل بيندازيمش توي چاه.

حسود رياکار است
نمي گويد که «خانم! من نسبت به شما حسد دارم» يا نمي گويد: «فلاني! من نسبت به شما حسودم». مي گويد: «سلام! مشتاق ديدار.» حسود، رياکار که شد قهرا دروغگو هم مي شود.
حسود هرگز خيرخواه جامعه نيست.قَالَ الَّصادِقُ عليه السلام: «النَّصِيحَةُ مِنَ الحَاسِدِ مُحَالُ» ( من لا يحضره الفقيه،ج۴،ص۵۸) يعني آدم حسود محال است که خيرخواه باشد. حسد ضرر جسمي هم دارد؛ قاَلَ اَمِيرُالمومِنين عليه السلام: «صِحَّةُ الجَسَدِ مِن قِلهًِْ الحَسَدِ» (نهج البلاغه، حکمت ۲۵۶)گاهي مي پرسيم آقا از کدام قصابي گوشت مي خريد ماشاءا... لپ هايت سرخ است. نه آقا اين به قصابي مربوط نيست اين مربوط به اين است که من هر کسي را که هر چي دارد مي گويم نوش جانش. غصه نمي خورم چرا اين دارد من ندارم. آدم هايي هستند که ويتامين آ و ب و ث و همه ويتامين ها را مي خورند، آخر سر هم مثل هروئيني ها به زور نفس مي کشند اين همه ويتامين پس کو؟!اگر ديديد يک کسي سالم است پيداست از درون، روحش آرام است.

حسد ضرر عاطفي دارد
اولين گناهي که روي زمين رخ داد به خاطر حسد بود. برادري برادرش را کشت. حضرت آدم دو تا پسر داشت هر دو عملي را انجام دادند مال اولي قبول نشد و مال دومي قبول شد اولي از روي حسادت برادر دومي را کشت در واقع حسد باعث برادرکشي شد.

حسد ضرر اعتقادي دارد
علامت حسود اين است که تا يک کمالي را گفتند يک چيزي بگويد تا اين کمال را خراب کند. زهرا خانم چه آشي پخته بود حسود بلافاصله در جواب اين فرد مي گويد: «فاطمه خانم کمکش کرده بود» يعني يک چيزي مي گويد که هنر آشپزي زهراخانم ناديده گرفته شود. اين ها از حسادت است مي پرد بالا آبشار بزند نمي تواند آبشار بزند مي گويد بابا درست پاس بده. آقا يک مدرسه ساخت. بابا يک مدرسه که چيزي نيست اين ها پول دارند بايد ده تا مدرسه بسازند اصلا نمي گويد مدرسه ساخته است دستش درد نکند. آدم حسود تشکر نمي کند.

آدم حسود تواضع نمي کند
آقا جان استاد است بايد به او احترام بگذاريد. مي گويد که احترام چيست؟ حقوق دولت را مي گيرد بايد درس بدهد. مي گويد وظيفه اش است آدم حسود اطاعت هم نمي کند. حسد خيلي بلاها دارد بي خود نيست که قرآن مي فرمايد: «وَ مِن شَرِّ حاسِدٍ اذا حَسَدَ» (فلق /۵)

درمان حسادت
اول بايد بدانيم که آدم حسود اشکال از خدا مي گيرد، نه از من. وقتي مي گويد چرا اين خوشگل است؟ يعني خدا چرا اين را خوشگل آفريدي؟ وقتي مي گويي چرا اين مزرعه اش ميوه مي دهد؟ چرا اين رانندگي اش خوب است؟ چرا اين در کنکور قبول شده است و ... آدم حسود قبل از اين که از تو اشکال بگيرد به خدا اشکال مي گيرد.ما بايد از نظر اعتقادي مشکلمان را با خدا حل کنيم. خدا حکيم است. اگر به کسي نعمتي داده است از روي حکمت است و اگر يک چيزي نداده باز هم از روي حکمت است.ايمان به حکمت خدا درمان حسرت هاست.
در ديد الهي همه مردم عزيزند. بني آدم اعضاي يک پيکرند.قرآن مي گويد: «بَعضُکُم مِن بَعضٍ» آل عمران/۱۹۵من ديدم دست شما خوني شده است فورا بايد دست شما را بانداژ کنم من و تو نداريم همه مردم را يکي ببينيم.«انَّما المومنون اخوَهًُْ» حجرات/۱۰ مومنين با يکديگر برادرند.قَالَ رَسُولُ الله (ص) «الخَلقُ عِيَالُ اللهِ» (کافي، ج۲، ص۱۶۴)مسئله ديگر که بايد بدانيم اين است که نعمت ها آزمايشند. اگر ديديم خدا به کسي چيزي داده است حساب اين را بکنيم که خدا دارد او را امتحان مي کند.گاهي وقت ها آدم دارايي هاي خودش را از ياد مي برد و به چيزهاي ديگران نگاه مي کند. آدم براي اين که آتش حسرتش را کم کند بايد توجه کند به چيزهايي که خودش دارد. درست است شما خانه نداريد در عوض جواني داري. او پولدار است ولي مرض قند هم دارد. خدايا ايمان و روح معرفت و گذشتي به ما بده که به هيچ کسي حسد نورزيم. /خراسان


کد مطلب: 20678

آدرس مطلب :
https://www.migna.ir/note/20678/آتشي-عبادت-مي-سوزاند

میگنا
  https://www.migna.ir