کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

شناخت حقوق وتکالیف متقابل زوجین

داوری حقوق در مهریه / رقیه مظلومی نژاد

24 بهمن 1400 ساعت 19:53

شناخت حقوق وتکالیف متقابل زوجین وآگاهی بخشی در این زمینه به همراه آموزش راه حل برون رفت برای بخشی ازمشکلات است


بر همگان روشن است که حفظ روابط به ویژه ازدواج، چقدر دشوار است. نحوه برخورد زوجین و میزان تلاش آن ها برای تشکیل زندگی زناشویی موفق و عاشقانه مهم است.هرچه بیشتر بر اصول ازدواج سرمایه گذاری کنید، بیشتر در کنار هم رشد خواهید کرد.
زمان می برد تا رابطه تکامل یابد و با گذشت زمان قوی تر شود. زمانی که هر دو همسر مایل باشند از اشتباهات خود درس بگیرند و در زندگی مشترک با یکدیگر رشد کنند، می توانند از مشکلات عبور کرده و بر ساختن آینده ای مشترک و زندگی زناشویی موفق تمرکز کنند.
بیشتر مشکلات زوجین ازعدم آگاهی از حقوق متقابل شکل می گیرد از نظر تعالیم اسلام هیچ یک از زنان ومردان به لحاظ شخصیت انسانی و حقوق اجتماعی بر دیگری برتری و فضیلتی ندارد.
حقوق متقابل زن و شوهر، در قرآن و روایات بطور مفصل ذکر گردیده که این از معجزات فرهنگ پاک اسلام است. دراینجا با استناد به آیات قرآن و روایات معصومین، نمونه هایی از این حقوق که لازمه زندگی به سبک اسلامی است، ذکر گردیده؛ از جمله حقوق زن: تهیه لوازم زندگی، احترام، خوش زبانی، مدارا و همسرداری؛ وازجمله حقوق شوهر: اطاعت، تمکین، خوب شوهرداری، خدمت درخانه، احترام به شوهر. نتیجه این که اداره زندگی وتدبیر نیکوی خانواده، نیازمند دانش کافی، دل آگاهی و بصیرت است.
مرد باید اسوه خوبی ها برای همسر، همسر نیز الگویی برای شوهر و هر دو سرمشق نیکویی برای فرزندان باشند و از ابتدای ازدواج باید به جذب عوامل سعادت و دفع علل شقاوت با کمک یکدیگر اقدام کنند تا محیط خانه، محیطی پاک برای تربیت فرزندان باشد.
عدم شناخت وآگاهی زوجین از حقوق یکدیگرموجب ایجاد اختلافات در زندگی زناشویی می گردد موارد متعددی وجود دارد که یکی از آنها حقوق مالی زوجین می باشد که آگاهی بخشی در این موارد به زوجینی که در معرض اینگونه اختلافات هستند از جایگاه ویژه ای برخوردار است در این نوشتار به آگاهی بخشی در مورد مهمترین حق مالی زوجه می پردازیم که ریشه بسیاری از اختلافات زناشویی است .
مهریه مالی است که قابلیت تملک داشته باشد و در عقد نکاح ، مرد تعهد می کند که به زوجه بپردازد. و صداق – صداقیه، کابین و قرض هم نامیده می شود. مهریه عندالمطالبه است یعنی به محض انعقاد عقد نکاح زوجه مالک مهریه می شود . در صورت بطلان نکاح و یا فسخ آن از طرف مرد یا زن مهریه به زن تعلق نمی گیرد. هم چنین در زمان عقد زوجین می توانند توافق نمایند که شخص خاصی ضمانت پرداخت مهریه را بنماید یا تضمین جهت پرداخت آن اخذ شود. بنابراین مهریه مالی است که به هنگام عقد نکاح برای ضوابط شرع و رسم و عادت از طرف مرد به زن پرداخت می گردد و حتی بعد از فوت زن مهریه از طریق وراثت قابل مطالبه می باشد. یعنی وراث می توانند به نسبت سهم الارث ادعای مهریه را داشته باشند.
بنابراین دادن این آگاهی به آقایانی که قصد ازدواج دارند مبنی بر اینکه مهریه حقی مالی است وبه محض انعقاد عقد او متعهد به پرداخت می باشد مگر به دلایلی نکاح باطل یا فسخ گردد.می تواند از بروز مشکلات عدیده ای که ازنظر فرهنگی در اذهان جامعه شکل گرفته (مانند اینکه مهریه را کی داده کی گرفته )وموجب بروز آنها می شود پیشگیری کرد .
یکی از موارد این آگاهی بخشی حل اختلافات مهریه از طریق داوری حقوقی می باشد .خانمی که مهریه خود را مطالبه می نماید لزوما نباید بر علیه همسر خود طرح دعوا نماید ویا از ایشان طلاق بگیرد و اینگونه موجبات تنش در خانواده را فراهم بیاورد چرا که وقتی زوجین برای حل این مشکل خود نهاد داوری حقوقی را برمی گزینند با آگاهی بخشی در این زمینه به ایشان وشناخت متقابل از حقوقشان از مشکلات آنها چاره جویی شده وبه راحتی به کانون گرم خانواده خود بر می گردند .
 


کد مطلب: 57578

آدرس مطلب :
https://www.migna.ir/news/57578/داوری-حقوق-مهریه-رقیه-مظلومی-نژاد

میگنا
  https://www.migna.ir