کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

روش هاي ترک اعتياد و درمان بيماران معتاد به مواد مخدر

22 فروردين 1389 ساعت 3:50

تاکنون روش هاي گوناگوني براي ترک و درمان بيماران معتاد به کار گرفته شده است که به اختصار به ذکر چگونگي انجام روش ها پرداخته مي شود.


1 . روش کم کردن تدريجي ماده مخدر:
در اين روش بيمار معتاد مي تواند با يک برنامه ريزي منظم و دقيق و با اراده اي قوي و محکم ، روزانه از ماده مخدري که استفاده مي نمايد کم کند  تا آن را در مدت 2 تا 3 هفته به صفر برساند .
در اين روش بيمار نياز دارد که زير نظر روان پزشک معالج از داروهاي تجويز شده استفاده نمايد . داروهاي تجويز شده اغلب داروهايي است که در رشته روان پزشکي  به کار برده مي شود و موجب مي گردد که علايم وابستگي رواني و جسمي بيمار معتاد به آن ميزان کاهش يابد که فرد معتاد احساس نياز به ماده مخدر نداشته باشد . از خصوصيات اين روش اين است که فرد مي تواند به فعاليت هاي روزمره خود بپردازد .



2- روش استفاده از داروهاي ترک اعتياد به طور سرپايي :
در اين روش فرد معتاد  توسط پزشک ، درمان خود را شروع مي نمايد و داروهايي براي وي تجويز مي شود که شامل داروهاي اعصاب و داروهايي است که ماده مخدر نيستند ، اما اثراتي شبيه ماده مخدر دارند . در اين روش به بيمار توصيه مي شود که به هيچ عنوان از ماده مخدر استفاده ننمايد .
اثرات درماني داروهاي تجويز شده و اين که به چه ميزان بايد تجويز گردد بستگي به نوع ماده مخدر مصرفي و مقدار آن دارد . در اين روش اغلب توصيه مي گردد که بيمار معتاد به مدت چند روز تا يک هفته در منزل استراحت نموده  و بعد به کارهاي روزمره خود بپردازد .

3. روش استفاده از داروهاي ترک اعتياد با بستري شدن در بيمارستان :
اين روش مانند روش دوم است  . با اين تفاوت که فرد معتاد در  بيمارستان بستري مي گردد و کليه امور درماني با نظارت پزشک معالج انجام  مي شود .از امتيازات اين روش اين است که بيمار معتاد از نزديک  مورد مراقبت هاي لازم پزشکي و پرستاري قراردارد و چون در بيمارستان بستري است دسترسي او به مواد مخدر  بسيار کم و يا غير ممکن است و اگر گاهي بيمار نياز به  داروهاي خاص خوراکي و يا تزريقي داشته باشد  ، اين داروها به راحتي  در بيمارستان به وي داده شده و يا تزريق مي گردد و لذا هرگونه علايم ناشي از ترک ، خواه رواني و يا جسمي ، سريع تر درمان مي گردد .

توضيحات لازم :
الف : در گذشته ي نه چندان دور ، داروي ترک اعتياد در مراکز مخصوص و با يک برنامه منظم روزانه به معتادان داده مي شد و روش هاي درماني گوناگون غير دارويي نيز به کار گرفته مي شد.  در حال حاضر مسئولان در تلاش اند که بتوانند از همان روش هاي گذشته و داروهاي خاص استفاده کرده  و به درمان بيماران معتاد همت گمارند .

ب : متأسفانه در حال حاضر انواع و اقسام داروهاي ترک اعتياد در بازار وجود دارد که براي ترک اعتياد به فروش مي رسد. از محتويات و يا ترکيـبات چنين  داروهايي کمتر کسي اطلاع  دارد . در مورد اين داروها مي توان چنين اظهار نظر نمود که محتويات اين داروها اکثراً ترکيبي از مواد مخدر است . ديده شده است که بسياري از معتادين که از اين ترکيبات استفاده مي نمايند  به اين داروها معتاد مي گردند .

ج : بنابر اين اگر بيماران معتاد از اين داروها  استفاده نمايند نه تنها نبايد انتظار ترک و درمان مورد اطمينان را داشته باشند بلکه ممکن است به اين داروها معتاد گردند . به عنوان مثال اگر هر فرد عادي  بتواند يک عمل جراحي را انجام دهد مي توان انتظار داشت  که هر فردي نيز در ترک و درمان اعتياد همانند يک پزشک متخصص عمل نموده و موفق گردد.

د : از تبليغاتي که اخيراً در مورد ترک و درمان اعتياد مي شود ، استفاده از اشعه ليزر است که ابهامات زيادي را در بر داشته و دارد که چگونه اشعه ليزر مي تواند  مشکلات رواني و جسمي بيماران معتاد را درمان کنند؟


4 . روش سم زدايي يا U.R.O.D :
آخرين ، پيشرفته ترين و سريع ترين روش ترک اعتياد ، در حال حاضر روش  سم زدايي يا U.R.O.D است . که چند سالي است در کشور ما به کار گرفته شده و مي شود . در اين روش بسته به نوع ماده مخدر ، طريقه استفاده از آن ، و مدت زماني که سبب اعتياد شده است ؛ فرد معتاد بين 4 تا 6 ساعت توسط متخصص بيهوش مي شود  .
در مدت زمان بيهوشي داروهايي به بيمار تزريق مي گردد که وي بعد از آن  که به هوش مي آيد بسياري از علايم جسمي ترک ماده مخدر را ندارد، مگر عوارض معمولي بعد از بيهوشي . همان گونه که بارها اشاره  و تأکيد گرديد ادامه  درمان هاي ضروري به عهده روان پزشک معالج است که با بررسي علايم رواني ، برنامه ريزي درماني را شروع مي نمايد . داروهايي که اغلب مورد استفاده قرا رمي گيرند داروهاي ضد ماده مخدر و داروهاي ضروري براي درمان علايم رواني و برخي علايم جسمي باقي مانده مي باشد که ممکن است ضعف ، سستي و ... را در بر داشته باشد .
بهتر است که روش سم زدايي در بيمارستان و با نظارت و مراقبت هاي پزشکي انجام گردد . گاهي شنيده مي شود که با اين روش در 24 ساعت ( يک روز ) بيماري اعتياد درمان مي گردد  و يا در بعضي از درمانگاه ها و يا مطب هاي اختصاصي در چند ساعت انجام مي شود . اين شنيده ها تا حدودي اغراق آميز به نظر مي رسد و خود نوعي تبليغات تجارتي است . روش سم زدايي بهتر است  در بيمارستان صورت پذيرد و لازم است که بيمار بعد از انجام سم زدايي  چند روز در بيمارستان بستري باشد تا توسط پزشک  معالج علائم جسمي و رواني او به حالتي اطمينان بخش بهبود يافته و بقيه درمان ها به طور سرپايي ادامه يابد .
تشخيص و تصميم گيري در مورد زمان مرخص شدن بيمار معتاد برعهده پزشک معالج است. مهم ترين نکته درماني اين است که بعد از ترخيص ، بيمار بايد از داروهايي که توسط پزشک  تجويز مي شود حتماً استفاده کرده و به توصيه هاي او عمل نمايد و تا زماني که لازم باشد به درمان خود  ادامه دهد .

روش سم زدايي U.R.O.D  هيچ گونه  خطري در پي نخواهد داشت . معهذا لازم است که بيمار مورد آزمايشات و معاينات لازم پزشکي  قرار گيرد . اگر به دليل يک نوع بيماري ، استفاده از روش سم زدايي غير ممکن باشد بدون شک  از روش هاي ديگر ترک و درمان اعتياد مي توان بهره گرفت . بنابر آنچه که گفته شد و چنانچه مي خواهيد در ترک و درمان اعتياد خود يا نزديکان خود موفق باشيد ، رعايت موارد زير ضروري است؛ در غير اين صورت احتمال بازگشت  به اعتياد حتمي است :
1- فرد معتاد از ديدگاه پزشکي خصوصاً روان پزشکي بيمار است .
2- فرد معتاد بايد بخواهد و مصمم باشد که از بلاي  خانمانسوز اعتياد نجات يابد .
3- ارزيابي هاي روان پزشکي ، روان شناختي ، شخصيتي ، جسمي و ... قبل از شروع ترک و درمان ضروري است .
4- بيمار و خانواده بيمار بهتر است  که در حد امکان نظريات و توصيه هاي روان پزشک  معالج را پذيرفته و به آن عمل نمايند  5- بهتر است فرد معتاد با همراه  مورد اعتماد خانواده و روان پزشک معالج در بيمارستان  بستري گردد .
6- در صورتي که پزشک  معالج صلاح مي داند ، بيمار معتاد در مدت زمان مشخصي ممنوع الملاقات باشد  و تمام اطرافيان و نزديکان بايد اين نکته را رعايت نمايند.
 7- نوع و روش ترک  يا سم زدايي با توافق بيمار معتاد يا خانواده  او و روان پزشک معالج تعيين و انتخاب شود.
 8- مدت زمان بستري توسط پزشک معالج  تعيين و مشخص مي گردد و بيمار و خانواده او نبايد بر خلاف آن عمل نمايند .
9- بعد از انجام ترک اعتياد بيمار بايد حداقل به مدت يک سال تحت نظر روان پزشک  به درمان خود ادامه داده و از داروهايي که تجويز مي شود استفاده و به توصيه هاي او عمل نمايد .
10 – درمان هاي غير دارويي مانند روان درماني انفرادي ،  گروه درماني ، خانواده درماني  و ... اگر لازم باشد بهتر است انجام شود.
11- شروع به کار ، فراهم نمودن کاري مناسب ، و بازگشت سريع فرد به کار قبلي در درمان بسيار مؤثر است .
12- فعاليت هاي ورزشي روزانه و منظم يکي از ضروريات درمان است.
13- در حال حاضر پيشرفته ترين ، سريعترين و بهترين روش ترک اعتياد ، روش سم زدايي U.R.O.D مي باشد که بهتر است با بستري شدن در بيمارستان صورت پذيرد .
به اين اميد که شاهد روزي باشيم  که اعتياد به مواد مخدر و يا هرگونه اعتياد ديگري در کشور عزيزمان ريشه کن گردد. 

عظيم جان ابادي  


کد مطلب: 159

آدرس مطلب :
https://www.migna.ir/news/159/روش-هاي-ترک-اعتياد-درمان-بيماران-معتاد-مواد-مخدر

میگنا
  https://www.migna.ir